Default image

Lodderein

Een klassieker, met als vreemde draai dat niemand weet hoe het oorspronkelijk geroken heeft. Het was kennelijk rond 1200 bedoeld voor de koningin van Hongarije, vandaar ook wel de naam Hongaars water. In het Frans heet het l’eau de la Reine (het water van de koningin), waar het Nederlandse woord lodderein (ook wel loderein) van afgeleid is.

Ingrediënten

– 50 ml Cosmetisch haarwater
– 16 druppels EO Rozemarijn CT kamfer (org)
– 12 druppels EO Citroen CP (org)
– 6 druppels EO Lavendel Bulgarije (org)
– 6 druppels EO Sinaasappel zoet CP (org)
– 1 ml Oranjebloesemwater
– Parfumfles E4 Cilindro 50 ml
– Verstuiver of dop Zwart E4
– Druppelpipet plastic 1 en 3 ml: minstens 5 x 1 ml en 1 x 3 ml, maar het is verstandig er meer te kopen, hergebruik van deze plastic pipetjes is lastig. Een 10 ml flesje van een EO (etherische olie) bevat meestal zo ongeveer 200 druppels.

Werkwijze

Vul parfumfles Cilindro met ongeveer 40 ml Cosmetisch haarwater, komt niet heel precies. Gebruik hiervoor een druppelpipet plastic 3 ml, dat werkt makkelijker dan een kleine trechter. Voeg vervolgens de andere grondstoffen na elkaar toe. Vul tenslotte het flesje aan met cosmetisch haarwater tot het mooi gevuld is. Bij gebruik van een verstuiver: de stijgbuis van de verstuiver moet op maat worden geknipt, de stijgbuis neemt ruimte in, dus vul de fles niet helemaal. Let er op dat de pipetjes niet verwisseld worden, anders gaat de lavendelolie misschien naar citroen ruiken en de rozemarijnolie naar sinaasappel.

Eau de cologne hoeft niet geconserveerd te worden, door het hoge percentage alcohol kan het niet bederven. Echter, door inwerking van zuurstof uit de lucht, hoge temperatuur en door teveel (zon-) licht kan het toch bederven. Bewaar het (net als andere parfums) koel, droog en donker in een goed gesloten verpakking. Meestal wordt de geur nog iets beter na bewaren: als het 3-6 maanden oud is is het meestal op z’n best. Mits goed bewaard gaat het normaal zeker een jaar mee, soms (veel) langer.