Levensmiddelen

De Hekserij verkoopt géén producten die bedoeld zijn voor gebruik in of met levensmiddelen of voor ander inwendig gebruik.

Onze pipetten zijn niet bedoeld voor de whiskey. Het natriumalginaat hebben we niet voor moleculair koken. Natriumbicarbonaat verkopen we niet tegen brandend maagzuur.

Waarom niet?

Voor het verwerken, verpakken en verhandelen van levensmiddelen en levensmiddelgrondstoffen zijn er wetten en regels.

Deze gaan behoorlijk ver. Dat er hygiënisch moet worden gewerkt is logisch. Dat doen we om andere redenen so-wie-so al. Maar wij doen het voor de levensmiddelwetgeving niet goed genoeg. We moeten andere protocollen hebben. Van elke grondstof zouden we verklaringen moeten hebben van onze leveranciers dat ze voor levensmiddelen geschikt zijn. Dat geldt ook voor de verpakkingen. Zelfs de lepels, bakken en andere hulpmiddelen die we gebruiken moeten food-grade zijn.

Dit alles kost veel  tijd en geld. Op zich geen probleem als we wilden handelen in levensmiddelen, maar dat is nooit ons doel geweest. Onze producten zijn bedoeld voor het maken van cosmetica en parfums. Voor het doen van experimenten. Voor onderwijs, onderzoek en ontwikkeling op die gebieden, maar niet op het gebied van bijvoorbeeld koken.

Omdat het niet ons doel is en het onze producten duurder zou maken gaan wij niet aan voor ons onnodige regels voldoen.

Kwaliteit en kennis

Daarnaast verkopen we diverse stoffen in een kwaliteit die door de (on-)zuiverheid niet geschikt is voor inwendig gebruik. De kwaliteit is misschien uitstekend voor cosmetica of voor het doen van proefjes, maar niet voor inwendig gebruik.

Voor andere producten is het aan te bevelen over de nodige kennis te beschikken. Zo zullen veel van onze etherische oliën bij verstandig gebruik geen problemen opleveren bij inwendig gebruik. Dan moet je wel weten welke olie inwendig gebruikt kan worden, en in welke dosis.

Maar ik gebruik uw product X al jaren inwendig!

Verschillende van onze producten zullen inwendig gebruikt op een veilige manier geen groot risico opleveren. Er zijn echter uitzonderingen. Daarnaast zijn sommige stoffen niet acuut (direct) gevaarlijk maar wel chronisch (na verloop van jaren).

Tandpasta

We raden af tandpasta te maken, met één enkele uitzondering. Die uitzondering is: tandpasta als experiment in het onderwijs. Het is een dankbaar proefje, ook op open dagen. Mits de tandpasta maar één keer wordt gebruikt, en wel op de dag dat deze wordt gemaakt.

Regelmatig gebruik is af te raden. Niet alleen omdat de kwaliteit van de pasta lastig is in te schatten. Ook is het zo dat een tandpasta zonder fluoride geen echte bijdrage levert aan de gezondheid van het gebit. Een tandpasta zonder fluoride is alleen nog cosmetica: om er mooier uit te zien. Fluorides zijn in pure vorm veel te gevaarlijk om mee te werken, waardoor het veilig maken van een goede tandpasta niet mogelijk is.

De volgende van onze grondstoffen kunnen gebruikt worden in tandpasta en mondwater voor educatief of incidenteel gebruik, elke andere raden we af:

  • 10101 – Betaine (CAPB) Hx  – Maximaal 3%
  • 10311 – Methylparabeen – Maximaal 0,4%
  • 10630 – Glycerine – Maximaal 60%
  • 13007 – Calciumcarbonaat – Geen maximum
  • 16102 – Xanthaan gom – Maximaal 5%
  • 16104 – Guarmeel – Maximaal 5%
  • 20105 – EO Pepermunt – Maximaal 0,8%
  • 20108 – EO Wintergreen – Maximaal 0,4%
  • 20135 – EO Akkermunt – Maximaal 0,8%

Onze aluminium tubes kunnen worden gebruikt voor het verpakken van tandpasta. HexaCol wateroplosbare kleurstof: enkele druppels per tube tandpasta kunnen geen kwaad.