Eau de cologne recepten

Het traditionele Eau de cologne is een bepaald type parfum dat door diverse makers en oorspronkelijk alleen in Keulen (Cologne = Keulen) werd gemaakt. Tegenwoordig verstaan we er een reukwater mee, een parfum met relatief weinig geurstoffen. Lekker goedkoop, lekker fris en de geur is niet een urenlang overheersende geur.

Eau de colognes zijn eenvoudig te maken parfums. De recepten hieronder kunnen gerust worden aangepast door andere etherische olie, parfumolie en zelfs zuivere geurstoffen te gebruiken of door de verhoudingen tussen de geuren te wijzigen. Zorg dat het totale aantal druppels van de verschillende geurstoffen ongeveer gelijk blijft (dus ongeveer 40 druppels op 50 ml eau de cologne) dan kan er weinig mis gaan, behalve dat een enkel eau de cologne misschien niet zo lekker ruikt.


Eenvoudig Eau de Cologne

Voor wie het eenvoudig wil houden.

Beschrijving

Eau de Cologne is in basis een heel eenvoudig parfum, hieronder een eenvoudig recept waar eigenlijk niets meer inzit dan er echt in moet.

Formule

Meng onderstaande in willekeurige volgorde:

 • Linalylacetaat – 12 druppels
 • EO Citroen CP – 12 druppels
 • Aurantiol 50% in DPG – 3 druppels
 • EO Lavandin Abrialis – 1 druppel
 • Cosmetisch haarwater – 30 ml

Aanwijzingen

Het eenvoudigste is het als je dit mengt in het flesje waarin jet het parfum wil gebruiken. Omdat de formule ongeveer 30 ml parfum oplevert is de Quadro fles (die compleet met verstuiveropzet en kap wordt geleverd) een mooie keuze. Denk er aan de stijgbuis in te korten! Van geen enkele geurstof verbruik je meer dan 1 ml, dus met de kleinste flesjes geurstoffen van elk kan je al aan de slag. Denk bij het bestellen aan plastic pipetten, de flesjes met geurstoffen worden zonder druppelaar geleverd. De 1 ml pipetten zijn hier het handigste voor. Cosmetisch haarwater kan met een 3 ml pipet worden toegevoegd, maar een trechter is handiger. Voor de fles van de Quadro verstuiver zijn onze glazen 50 mm trechter of 60 mm kunststof trechter geschikt.

Na het mengen kan je het parfum direct gebruiken, echter, door rijping wordt het parfum beter, met name de alcoholgeur wordt minder intens.

Splash cologne

Lekker fris: een splash cologne!

Simpel gezegd is een splash cologne (ook wel: bodymist) een licht parfum dat je rijkelijk op je hele lichaam kan opspuiten. Een splash cologne hoeft niet langdurig te ruiken te zijn: even opfrissen. Een lichte nageur mag wel, maar is niet nodig. Lekker onderweg, of als je wat bezweet thuiskomt, maar eigenlijk geen tijd hebt om te douchen.

Het basisrecept is heel eenvoudig, het geheim zit in de gebruikte geurstoffen. Daarom: één basisrecept en een paar varianten voor de geur.

Splash cologne

 • 100 ml Cosmetisch Haarwater
 • 30 druppels geurcompositie

Mengen, in een fles met verstuiveropzet doen en klaar. Net als bij alle parfums verbetert het de eerste uren tot weken nog door rijping van het parfum. De scherpe alcoholgeur gaat er vanzelf af. Voor het druppelen van de geurstoffen zijn pipetjes nodig, voor het vullen van de fles(sen) is een passende trechter handig.

Kies als geurcompositie één van de composities hieronder, of verzin er zelf een.

Geurcomposities

Lafresh

Een moderne lavendelgeur – fris en licht:

 • 12 druppels EO Lavendel Bulgarije (org)
 • 10 druppels EO Bergamot FCF
 • 8 druppels linalylacetaat

Limint

Een pittige citrusgeur – fris en kruidig:

 • 11 druppels Dihydromyrcenol
 • 11 druppels Terpinylacetaat
 • 6 druppels EO Limoen gedistilleerd
 • 1 druppel EO Pepermunt VSA
 • 1 druppel EO Salie Dalmatië (org)

Berrydew

Een moderne fruitgeur – fris en zoet:

 • 10 druppels Terpinylacetaat
 • 9 druppels Dewberry PMF (Giv)
 • 3 druppels Fructone (IFF)
 • 3 druppels EO Limoen gedistilleerd
 • 2 druppels cis-3-Hexeenol
 • 3 druppels EO Davana

Bubblegum

De geur van aardbeienkauwgom – fris en verrassend:

 • 10 druppels Hedione (Fir)
 • 10 druppels Fructone (IFF)
 • 8 druppels Benzylacetaat
 • 1 druppel Aurantiol 50% in DPG
 • 1 druppel EO Bergamot FCF

Uiteraard kan je variëren, of zelf een geur bedenken. Kijk bijvoorbeeld eens tussen onze parfumolie, elk ervan kan gebruikt worden als geurcompositie. Daarnaast zou je de recepten uit 26 parfums om zelf te maken als uitgangspunt kunnen gebruiken.

Eau de cologne #7

Eau de cologne is een klassiek parfum waar je goed op kan variëren. Hieronder geven we een mooi voorbeeld: Eau de cologne #7.

Benodigdheden

 • 50 ml Cosmetisch haarwater
 • 15 druppels (± 0,8 ml) EO Bergamot FCF (org)
 • 12 druppels (± 0,6 ml) EO Citroen CP (org)
 • 8 druppels (± 0,4 ml) EO Petitgrain Paraguay
 • 8 druppels (± 0,4 ml) EO Sinaasappel zoet CP (org)
 • 3 druppels (± 0,2 ml) Benzoë Siam resinoide 50% in DPG
 • 2 druppel (± 0,1 ml) EO Rozemarijn CT kamfer (org)
 • 2 druppels (± 0,1 ml) EO Lavendel Bulgarije (org)
 • Parfumfles E4 Cilindro 50 ml
 • Verstuiveropzet E4
 • 6 x Druppelpipet plastic 1 ml
 • 2 x Druppelipet plastic 3 ml

Werkwijze

Knip de stijgbuis op de juiste lengte: als de verstuiveropzet op de fles is geschroefd moet deze losjes in de hoek van de fles steken. Is deze te lang kan de sluiting los gaan zitten. Is deze te kort dan kan je de fles niet helemaal leeg maken.

Vul parfumfles Cilindro voor ongeveer de helft met Cosmetisch haarwater, het komt niet heel precies. Gebruik hiervoor een druppelpipet plastic 3 ml, dit werkt makkelijker dan een kleine trechter. Voeg vervolgens de andere grondstoffen na elkaar toe. Gebruik hier telkens een nieuw 1 ml pipet voor, behalve bij de Benzoë Siam resinoide 50% in DPG. Deze laatste is nogal stroperig, een 3 ml pipet werkt daardoor wat makkelijker. Vul het pipet langzaam, dan voorkom je de vorming van luchtbelletjes. Let er op dat de pipetjes niet verwisseld worden, anders gaat de lavendelolie misschien naar citroen ruiken en de petitgrainolie naar rozemarijn. Vul tenslotte het flesje aan met cosmetisch haarwater tot het mooi gevuld is. Sluit af met de verstuiveropzet.

Vers gemaakt ruikt Eau de cologne #7 vaak nog sterk naar alcohol, deze alcoholgeur wordt na een paar dagen al wat minder en verdwijnt uiteindelijk. Eau de cologne hoeft niet geconserveerd te worden, door het hoge percentage alcohol kan het niet schimmelen. Door inwerking van zuurstof uit de lucht, hoge temperatuur en door teveel (zon-) licht kan de geur toch achteruitgaan. Bewaar het (net als andere parfums) koel (niet in de koelkast), droog en donker in een goed gesloten verpakking. Meestal wordt de geur nog iets beter na bewaren. Als het 3-6 maanden oud is is het meestal op z’n best. Mits goed bewaard gaat het normaal zeker een jaar mee, soms (veel) langer.

Lodderein

Een klassieker, met als vreemde draai dat niemand weet hoe het oorspronkelijk geroken heeft. Het was kennelijk rond 1200 bedoeld voor de koningin van Hongarije, vandaar ook wel de naam Hongaars water. In het Frans heet het l’eau de la Reine (het water van de koningin), waar het Nederlandse woord lodderein (ook wel loderein) van afgeleid is.

Ingrediënten

– 50 ml Cosmetisch haarwater
– 16 druppels EO Rozemarijn CT kamfer (org)
– 12 druppels EO Citroen CP (org)
– 6 druppels EO Lavendel Bulgarije (org)
– 6 druppels EO Sinaasappel zoet CP (org)
– 1 ml Oranjebloesemwater
– Parfumfles E4 Cilindro 50 ml
– Verstuiver of dop Zwart E4
– Druppelpipet plastic 1 en 3 ml: minstens 5 x 1 ml en 1 x 3 ml, maar het is verstandig er meer te kopen, hergebruik van deze plastic pipetjes is lastig. Een 10 ml flesje van een EO (etherische olie) bevat meestal zo ongeveer 200 druppels.

Werkwijze

Vul parfumfles Cilindro met ongeveer 40 ml Cosmetisch haarwater, komt niet heel precies. Gebruik hiervoor een druppelpipet plastic 3 ml, dat werkt makkelijker dan een kleine trechter. Voeg vervolgens de andere grondstoffen na elkaar toe. Vul tenslotte het flesje aan met cosmetisch haarwater tot het mooi gevuld is. Bij gebruik van een verstuiver: de stijgbuis van de verstuiver moet op maat worden geknipt, de stijgbuis neemt ruimte in, dus vul de fles niet helemaal. Let er op dat de pipetjes niet verwisseld worden, anders gaat de lavendelolie misschien naar citroen ruiken en de rozemarijnolie naar sinaasappel.

Eau de cologne hoeft niet geconserveerd te worden, door het hoge percentage alcohol kan het niet bederven. Echter, door inwerking van zuurstof uit de lucht, hoge temperatuur en door teveel (zon-) licht kan het toch bederven. Bewaar het (net als andere parfums) koel, droog en donker in een goed gesloten verpakking. Meestal wordt de geur nog iets beter na bewaren: als het 3-6 maanden oud is is het meestal op z’n best. Mits goed bewaard gaat het normaal zeker een jaar mee, soms (veel) langer.

Floridawater

In Europa niet zo bekend, maar in Caribisch Nederland (en omstreken) heel gebruikelijk: je lekker even opfrissen voor het eten.

Ingrediënten

– 50 ml Cosmetisch haarwater
– 15 druppels EO Bergamot FCF (org)
– 15 druppels EO Citroen CP (org)
– 6 druppels EO Sinaasappel zoet CP (org)
– 4 druppels EO Kruidnagel nagel (org)
– 1 ml Oranjebloesemwater
– Parfumfles E4 Cilindro 50 ml
– Verstuiver of dop Zwart E4
– Druppelpipet plastic 1 en 3 ml: minstens 5 x 1 ml en 1 x 3 ml, maar het is verstandig er meer te kopen, hergebruik van deze plastic pipetjes is lastig. Een 10 ml flesje van een EO (etherische olie) bevat meestal zo ongeveer 200 druppels.

Werkwijze

Vul parfumfles Cilindro met ongeveer 40 ml Cosmetisch haarwater, dit komt niet heel precies. Gebruik hiervoor een druppelpipet plastic 3 ml, dat werkt makkelijker dan een kleine trechter. Voeg vervolgens de andere grondstoffen na elkaar toe. Vul tenslotte het flesje aan met cosmetisch haarwater tot het mooi gevuld is. Bij gebruik van een verstuiver: de stijgbuis van de verstuiver moet op maat worden geknipt, de stijgbuis neemt ruimte in, dus vul de fles niet helemaal. Let er op dat de pipetjes niet verwisseld worden, anders gaat de kruidnagelolie misschien naar citroen ruiken en de bergamotolie naar sinaasappel.

Eau de cologne hoeft niet geconserveerd te worden, door het hoge percentage alcohol kan het niet bederven. Echter, door inwerking van zuurstof uit de lucht, hoge temperatuur en door teveel (zon-) licht kan het toch bederven. Bewaar het (net als andere parfums) koel, droog en donker in een goed gesloten verpakking. Meestal wordt de geur nog iets beter na bewaren, als het 3-6 maanden oud is is het meestal op z’n best, maar mits goed bewaard gaat het normaal zeker een jaar mee, soms (veel) langer.

Eau de cologne zoals 4711

Hoewel lang niet de eerste, is eau de cologne van het merk 4711 wel het bekendste. Het is een bloemig, niet zo kruidige eau de cologne.

Ingrediënten

– 50 ml Cosmetisch haarwater
– 14 druppels EO Bergamot FCF (org)
– 8 druppels EO Citroen CP (org)
– 5 druppels EO Sinaasappel zoet CP (org)
– 5 druppels EO Petitgrain Paraguay
– 3 druppels PO Boerenjasmijn
– 2 druppels PO Franse Roos
– 2 druppels EO Lavendel Bulgarije (org)
– 1 ml Oranjebloesemwater
– Parfumfles E4 Cilindro 50 ml
– Verstuiver of dop Zwart E4
– Druppelpipet plastic 1 en 3 ml: minstens 8 x 1 ml en 1 x 3 ml, maar het is verstandig er meer te kopen, hergebruik van deze plastic pipetjes is lastig. Een 10 ml flesje van een EO (etherische olie) of PO (parfumolie) bevat meestal zo ongeveer 200 druppels.

Werkwijze

Vul parfumfles Cilindro met ongeveer 40 ml Cosmetisch haarwater, dit komt niet heel precies. Gebruik hiervoor een druppelpipet plastic 3 ml, dat werkt makkelijker dan een kleine trechter. Voeg vervolgens de andere grondstoffen na elkaar toe. Vul tenslotte het flesje aan met cosmetisch haarwater tot het mooi gevuld is. Bij gebruik van een verstuiver: de stijgbuis van de verstuiver moet op maat worden geknipt, de stijgbuis neemt ruimte in, dus vul de fles niet helemaal. Let er op dat de pipetjes niet verwisseld worden, anders gaat de lavendelolie misschien naar citroen ruiken en de petitgrainolie naar jasmijn.

Eau de cologne hoeft niet geconserveerd te worden, door het hoge percentage alcohol kan het niet bederven. Echter, door inwerking van zuurstof uit de lucht, hoge temperatuur en door teveel (zon-) licht kan het toch bederven. Bewaar het (net als andere parfums) koel, droog en donker in een goed gesloten verpakking. Meestal wordt de geur nog iets beter na bewaren, als het 3-6 maanden oud is is het meestal op z’n best, maar mits goed bewaard gaat het normaal zeker een jaar mee, soms (veel) langer.

Klassiek eau de cologne

Gebaseerd op de oudste eau de cologne recepten: zoals Johann Maria Farina, de gedoodverfde uitvinder van het eau de cologne, het maakte.

Ingrediënten

– 50 ml Cosmetisch haarwater
– 15 druppels EO Bergamot FCF (org)
– 12 druppels EO Citroen CP (org)
– 5 druppels EO Petitgrain Paraguay
– 3 druppels EO Sinaasappel zoet CP (org)
– 3 druppels EO Lavendel Bulgarije (org)
– 1 druppel PO Boerenjasmijn
– 1 druppel EO Rozemarijn CT kamfer (org)
– 1 ml Oranjebloesemwater
– Parfumfles E4 Cilindro 50 ml
– Verstuiver of dop Zwart E4
– Druppelpipet plastic 1 en 3 ml: minstens 7 x 1 ml en 1 x 3 ml, maar het is verstandig er meer te kopen, hergebruik van deze plastic pipetjes is lastig. Een 10 ml flesje van een EO (etherische olie) of PO (parfumolie) bevat meestal zo ongeveer 200 druppels.

Werkwijze

Vul parfumfles Cilindro met ongeveer 40 ml Cosmetisch haarwater, komt niet heel precies. Gebruik hiervoor een druppelpipet plastic 3 ml, dat werkt makkelijker dan een kleine trechter. Voeg vervolgens de andere grondstoffen na elkaar toe. Vul tenslotte het flesje aan met cosmetisch haarwater tot het mooi gevuld is. Bij gebruik van een verstuiver: de stijgbuis van de verstuiver moet op maat worden geknipt, de stijgbuis neemt ruimte in, dus vul de fles niet helemaal. Let er op dat de pipetjes niet verwisseld worden, anders gaat de lavendelolie misschien naar citroen ruiken en de petitgrainolie naar rozemarijn.

Eau de cologne hoeft niet geconserveerd te worden, door het hoge percentage alcohol kan het niet bederven. Echter, door inwerking van zuurstof uit de lucht, hoge temperatuur en door teveel (zon-) licht kan het toch bederven. Bewaar het (net als andere parfums) koel, droog en donker in een goed gesloten verpakking. Meestal wordt de geur nog iets beter na bewaren, als het 3-6 maanden oud is is het meestal op z’n best, maar mits goed bewaard gaat het normaal zeker een jaar mee, soms (veel) langer.