Cosmetica verkopen

We ontvangen regelmatig vragen van (potentiële) klanten die cosmetica willen maken voor de verkoop. Niet iedereen realiseert dat er regels zijn op dit gebied. Er aan voldoen kost tijd en geld. Hieronder een overzicht.

We kunnen helpen met levering van stoffen, advies, technische ondersteuning. Koop echter niet zomaar producten bedoeld voor professionele cosmetica productie in de webshop. Overleg eerst met ons en geef aan dat u de producten voor cosmetica productie wil gebruiken.

Regels

Allereerst is het belangrijk te weten dat de regels op dit punt voor iedereen gelden en voor elke hoeveelheid. Of u nu één flesje zelfgemaakte shampoo aan de buurvrouw verkoopt of een fabriek hebt die een miljoen flessen per jaar maakt: alle regels zijn in beide gevallen hetzelfde. Ook maakt het niets uit of u het product natuurlijk vindt, of veilig of mild.

De regels zijn, op kleine nuances na, gelijk in de hele Europese Unie. Dat is mooi, want als u de producten in Nederland kan verkopen dan kan dat meestal ook in de andere EU-landen. Dat is een enorm verschil met vroeger toen elk land z’n eigen regels had, waardoor handel met andere landen alleen voor grote bedrijven was weggelegd.

Cosmeticaverordening

De belangrijkste regels staan in de Europese Cosmetica Verordening. Een paar belangrijke punten hieruit:

  • Cosmetica moet op een bepaalde manier verpakt zijn. Op de verpakking moeten een aantal gegevens staan, zoals de ingrediënten, houdbaarheid en batchnummer.
  • Degene die de cosmetica op de markt brengt (fabrikant of importeur) moet bepaalde gegevens vastleggen.  Controleurs van in Nederland de NVWA moeten toegang hebben tot deze gegevens. De gegevens die vastgelegd moeten worden zijn bijvoorbeeld de samenstelling, eisen aan de grondstoffen op het gebied van zuiverheid, dierproeven, claims, bijwerkingen.
  • Er moet inzage worden gegeven in de veiligheidsbeoordeling van het product. Dat betekent ook dat er een veiligheidsbeoordeling moet worden gemaakt. Deze beoordeling moet worden gemaakt door een gediplomeerd chemicus, arts, bioloog of iemand met een aanverwant diploma op universitair (soms HBO) niveau.
  • Cosmetica moet volgens bepaalde hygiënenormen worden gemaakt en verpakt, dat kan niet zomaar in de keuken.
  • Elk cosmetisch product moet worden aangemeld via het Cosmetic Products Notification Portal (CPNP).

Verder staan in de wet lijsten met stoffen die niet mogen worden gebruikt of juist wel.

Onze cursus “Cosmetica en de wet”, die in de webwinkel kan worden besteld, geeft een inleiding in de wetgeving.

De praktijk

Als u cosmetica wil gaan maken voor de verkoop dan zijn er dus regels, sommige zijn makkelijk te volgen, andere niet. Wat betekent dat nu praktisch gezien?

U moet waarschijnlijk een deskundige inhuren om de veiligheidsbeoordeling te maken. Deze deskundigen zijn niet goedkoop, het kost al snel honderden euro’s voor een enkel, simpel product. Bij een lastiger product zoals een CP zeep of een parfum met 50 geurstoffen moet u eerder denken aan duizenden euro’s. Voor het maken van de veiligheidsbeoordeling heeft u gegevens nodig van de te gebruiken grondstoffen, die moet u opvragen. Ook dat kan tijd en geld kosten. Misschien is uw product niet veilig genoeg, dan moet u een nieuwe ontwikkelen of de formule aanpassen.

De cosmetica moet in een schone ruimte worden gemaakt, die moet u waarschijnlijk huren of laten (ver)bouwen. Vaak is het goedkoper om de productie uit te besteden. Maakt u het liever zelf dan moet u -in principe- werken volgens de GMP cosmetica richtlijn. GMP staat voor Good Manufacturing Practice, ofwel goede fabricage praktijken. Volgens deze GMP moet u schoon werken, volgens vooraf bedachte procedures, maatregelen nemen om verwisseling van producten te voorkomen enzovoort.

Als u nog niet eerder een (productie)bedrijf heeft gehad is het misschien goed daar over na te denken. Vindt u het leuk om zeep te maken en wilt u er daarom uw beroep van maken? Zo om het weekend wat stukken zeep maken is leuk, maar is het ook leuk om vrijwel elke dag honderden stukken zeep te maken? Laten we zeggen 50 weken per jaar? Als u geen (ervaren) ondernemer bent: realiseer wat dát kan inhouden: veel risico, zeker in het begin erg lange dagen en elk moment kan er iets gebeuren waardoor u het bedrijf moet opdoeken en met een schuld achterblijft.

We raden beginners op de cosmeticamarkt aan direct een goede cosmetisch chemicus te vinden en de productie vooral uit te besteden. Reken er op dat het twee tot twintig keer meer tijd en geld kost dan u vooraf denkt.

Documentatie

Voor documentatie hebben we een aparte pagina gemaakt.

Wat kan De Hekserij voor u betekenen

Regelmatig meldt een startende of langer bestaande cosmeticafabrikant zich bij ons: men wil onze producten gebruiken voor productie van cosmetica.

In alle gevallen: neem altijd eerst contact op met onze klantenservice (per email) voor u bestelt of ontwikkelt voor productie met onze producten. We verkopen de producten uit onze webshop namelijk voor onderzoek, ontwikkeling, onderwijs en ontspanning en NIET voor productie van cosmetica. Dat betekent ook dat niet automatisch alles dat in de webshop staat geschikt is voor de productie van cosmetica. In veel gevallen kunnen we u wel helpen, maar om tijd, geld en frustratie te besparen is het aan te raden alles (ruim) vooraf met ons te bespreken.

Geur

Gaat het hierbij om een geurcompositie: we kunnen dan heel veel  voor u doen. Geur is onze specialiteit, we zijn flexibel, hebben veel kennis, veel contacten. Wel een kleine waarschuwing: we zijn niet goed in goedkoop en ook niet in snel. Ook als u een kopie van een al bestaande geur zoekt kunt u beter verder zoeken. We zijn goed in goede kwaliteit, bijzondere geurstoffen, unieke geuren. We zijn dol op lastige eisen op het gebied van veiligheid, milieu, duurzaamheid en eerlijke handel. We kunnen 10 gram leveren of 1000 kg, wat u maar nodig heeft, mits u de tijd heeft en bereid bent de prijs te betalen.

Wilt u zelf uw geuren mengen: we kunnen helpen met les, raamformuleringen, technisch advies, losse geurstoffen (ook die niet in de webshop liggen).

Overigens geldt het niet alleen voor cosmetica, ook bij geurstoffen voor geurkaarsen, schoonmaakmiddelen, luchtverfrissers en dergelijke bent u bij ons aan het goede adres. Zoekt u echter aroma’s voor voedsel, tabak, e-roken, medicijnen en dergelijke: we kunnen u helaas NIET van dienst zijn.

Cosmetica

Voor overige cosmetica kunnen we minder voor u betekenen. Alleen als u zeer kleine hoeveelheden (typische batches van minder dan 25-100 kg) kleinschalig in eigen bereidingsruimtes maakt zijn we soms een geschikte leverancier. In die gevallen: we kunnen meer leveren dan in de webshop staat, wat in de webshop staat is niet per sé geschikt voor professioneel gebruik. Bijvoorbeeld omdat niet alle gebruikelijke documentatie beschikbaar is.

Ook hier is technische assistentie beschikbaar.