Cosmetica verkopen

We ontvangen regelmatig vragen van (potentiële) klanten die cosmetica willen maken voor de verkoop.

Bij technische vragen kunnen we vaak helpen via een e-mail naar onze klantenservice. Naast technische vragen zijn er ook veel vragen over regelgeving. Dit artikel gaat daar op in. Onderstaande informatie is naar ons beste weten juist, maar zeker niet volledig.

Regels

Allereerst is het belangrijk te weten dat de regels op dit punt voor iedereen gelden en voor elke hoeveelheid. Of u nu een fles zelfgemaakte shampoo aan de buurvrouw verkoopt of een fabriek hebt die een miljoen flessen per jaar maakt: alle regels zijn in beide gevallen hetzelfde. Ook maakt het niets uit of u het product natuurlijk vindt, of veilig of mild.

De regels zijn, op kleine nuances na, gelijk in de hele Europese Unie. Dat is mooi, want als u de producten in Nederland kan verkopen dan kan dat meestal ook in de andere EU-landen. Dat is een enorm verschil met vroeger toen elk land z’n eigen regels had, waardoor handel met andere landen alleen voor grote bedrijven was weggelegd.

Cosmeticaverordening

De belangrijkste regels staan in de Europese Cosmetica Verordening. Een paar belangrijke punten hieruit:

  • Cosmetica moet op een bepaalde manier verpakt zijn. Op de verpakking moeten een aantal gegevens staan, zoals de ingrediënten, houdbaarheid en batchnummer.
  • Degene die de cosmetica op de markt brengt (fabrikant of importeur) moet bepaalde gegevens vastleggen.  Controleurs van in Nederland de NVWA moeten toegang hebben tot deze gegevens. De gegevens die vastgelegd moeten worden zijn bijvoorbeeld de samenstelling, eisen aan de grondstoffen op het gebied van zuiverheid, dierproeven, claims, bijwerkingen.
  • Er moet inzage worden gegeven in de veiligheidsbeoordeling van het product. Dat betekent ook dat er een veiligheidsbeoordeling moet worden gemaakt. Deze beoordeling moet worden gemaakt door een gediplomeerd chemicus, arts, bioloog of iemand met een aanverwant diploma op universitair (soms HBO) niveau.
  • Cosmetica moet volgens bepaalde hygiënenormen worden gemaakt en verpakt, dat kan niet zomaar in de keuken.
  • Elk cosmetisch product moet worden aangemeld via het Cosmetic Products Notification Portal (CPNP).

Verder staan in de wet lijsten met stoffen die niet mogen worden gebruikt of juist wel.

Onze cursus “Cosmetica en de wet”, die in de webwinkel kan worden besteld, geeft een inleiding in de wetgeving.

De praktijk

Als u cosmetica wil gaan maken voor de verkoop dan zijn er dus regels, sommige zijn makkelijk te volgen, andere niet. Wat betekent dat nu praktisch gezien?

U moet waarschijnlijk een deskundige inhuren om de veiligheidsbeoordeling te maken. Deze deskundigen zijn niet goedkoop, het kost al snel honderden euro’s voor een enkel, simpel product. Bij een lastiger product zoals een CP zeep of een parfum met 50 geurstoffen moet u eerder denken aan duizenden euro’s. Voor het maken van de veiligheidsbeoordeling heeft u gegevens nodig van de te gebruiken grondstoffen, die moet u opvragen. Ook dat kan tijd en geld kosten. Misschien is uw product niet veilig genoeg, dan moet u een nieuwe ontwikkelen of de formule aanpassen.

De cosmetica moet in een schone ruimte worden gemaakt, die moet u waarschijnlijk huren of laten (ver)bouwen. Vaak is het goedkoper om de productie uit te besteden. Maakt u het liever zelf dan moet u -in principe- werken volgens de GMP cosmetica richtlijn. GMP staat voor Good Manufacturing Practice, ofwel goede fabricage praktijken. Volgens deze GMP moet u schoon werken, volgens vooraf bedachte procedures, maatregelen nemen om verwisseling van producten te voorkomen enzovoort.

Als u nog niet eerder een (productie)bedrijf heeft gehad is het misschien goed daar over na te denken. Vindt u het leuk om zeep te maken en wilt u er daarom uw beroep van maken? Zo om het weekend wat stukken zeep maken is leuk, maar is het ook leuk om vrijwel elke dag honderden stukken zeep te maken? Laten we zeggen 50 weken per jaar? Als u geen (ervaren) ondernemer bent: realiseer wat dát kan inhouden: veel risico, zeker in het begin erg lange dagen en elk moment kan er iets gebeuren waardoor u het bedrijf moet opdoeken en met een schuld achterblijft.

Documentatie

Regelmatig meldt een startende cosmeticafabrikant zich bij ons. Deze fabrikant wil cosmetica gaan maken, onze bijenwas of kaolien gebruiken en of we de documentatie hiervan willen opsturen.

Dat willen we en kunnen we meestal. Daarbij zijn er de volgende belangrijke aandachtspunten:

  • Niet al onze cosmeticagrondstoffen en geurstoffen (maar wel veel) kunnen met de gebruikelijke documentatie worden geleverd. Vraag daarom ruim vooraf aan of we de benodigde documentatie voor een bepaald product kunnen leveren.
  • Documentatie maken kost tijd. We hebben niet altijd alles al klaar liggen. Soms kan het maanden duren voordat we alles hebben.
  • Documentatie maken kost geld. De kosten brengen we deels in rekening. Dit laatste omdat maar een beperkt deel van onze klanten deze documentatie nodig heeft. We vinden het daarom niet eerlijk dit als algemene kosten door iedereen te laten betalen.
  • Zorg eerst voor een cosmetisch chemicus en vraag dan pas documentatie aan. Uw cosmetisch chemicus weet waarschijnlijk beter dan u welke documentatie ze nodig heeft en welke niet.
X
Corona update: lees meer...