Default image

Floridawater

In Europa niet zo bekend, maar in Caribisch Nederland (en omstreken) heel gebruikelijk: je lekker even opfrissen voor het eten.

Ingrediënten

– 50 ml Cosmetisch haarwater
– 15 druppels EO Bergamot FCF (org)
– 15 druppels EO Citroen CP (org)
– 6 druppels EO Sinaasappel zoet CP (org)
– 4 druppels EO Kruidnagel nagel (org)
– 1 ml Oranjebloesemwater
– Parfumfles E4 Cilindro 50 ml
– Verstuiver of dop Zwart E4
– Druppelpipet plastic 1 en 3 ml: minstens 5 x 1 ml en 1 x 3 ml, maar het is verstandig er meer te kopen, hergebruik van deze plastic pipetjes is lastig. Een 10 ml flesje van een EO (etherische olie) bevat meestal zo ongeveer 200 druppels.

Werkwijze

Vul parfumfles Cilindro met ongeveer 40 ml Cosmetisch haarwater, dit komt niet heel precies. Gebruik hiervoor een druppelpipet plastic 3 ml, dat werkt makkelijker dan een kleine trechter. Voeg vervolgens de andere grondstoffen na elkaar toe. Vul tenslotte het flesje aan met cosmetisch haarwater tot het mooi gevuld is. Bij gebruik van een verstuiver: de stijgbuis van de verstuiver moet op maat worden geknipt, de stijgbuis neemt ruimte in, dus vul de fles niet helemaal. Let er op dat de pipetjes niet verwisseld worden, anders gaat de kruidnagelolie misschien naar citroen ruiken en de bergamotolie naar sinaasappel.

Eau de cologne hoeft niet geconserveerd te worden, door het hoge percentage alcohol kan het niet bederven. Echter, door inwerking van zuurstof uit de lucht, hoge temperatuur en door teveel (zon-) licht kan het toch bederven. Bewaar het (net als andere parfums) koel, droog en donker in een goed gesloten verpakking. Meestal wordt de geur nog iets beter na bewaren, als het 3-6 maanden oud is is het meestal op z’n best, maar mits goed bewaard gaat het normaal zeker een jaar mee, soms (veel) langer.