Milde douchegel voor dagelijks gebruik

Milde douchegel voor dagelijks gebruik 

Elke douchegel, ook deze milde douchegel, bestaat voor het grootste deel uit water. Na water vormen de surfactants de grootste groep bestanddelen. Zeep is een voorbeeld van een surfactant, het zorgt ervoor dat het water beter bij het vuil kan en dat het vuil in het water blijft en niet meer op huid of haar terecht komt. We gebruiken hier geen zeep, maar andere surfactants die beter werken, minder irriterend zijn en ongevoelig voor ‘kalk’ in het water.

De meeste douchegels die je in de winkel koopt bevatten keukenzout om te ‘verdikken’. Het is een toevallige eigenschap van sommige surfactants dat ze ‘dikker’ worden samen met natriumchloride (keukenzout). Wij gebruiken Hexaderm LSH om de douchegel dik te maken. Hexaderm LSH is veel milder dan keukenzout.

Ingrediënten

  • 55 ml water (gekookt en weer afgekoeld drinkwater)
  • 10 ml Betaine (CAPB) Hx
  • 30 ml Detergent (SLES) Hx
  • 5 ml Hexaderm LSH
  • 15 druppels (0,75 ml)  Melkzuur 90%
  • 15 druppels (0,75 ml) PO Groene vijg
  • 2 druppels HexaCol Groen
  • 15 druppels HexaCon 91

Denk aan een paar pipetjes voor het doseren en een fles (bijvoorbeeld de 100 ml HENRI fles) en sluiting om de douchegel in te mengen en te bewaren. Een kleine maatbeker kan worden gebruikt voor het afmeten van de surfactants.

Werkwijze

Meet de surfactants (Betaine (CAPB) Hx en Detergent (SLES) Hx) en de Hexaderm LSH af en doe deze bij elkaar in de fles. Voeg hier het Melkzuur 90%, de PO Groene vijg, de HexaCol groen en de HexaCon 91 aan toe. Voeg tenslotte het water toe. Doe de dop goed op de fles en schud alles even goed door.

Als de douchegel niet dik genoeg is kan je nog een paar druppels melkzuur toevoegen. Maar de douchegel wordt uit zich zelf nog wat dikker in de eerste 24 uren. Je kan alles gewoon bij kamertemperatuur mengen, verwarmen is niet nodig. De douchegel is meteen klaar voor gebruik.

We raden aan zelfgemaakte cosmetica niet te lang te bewaren, hooguit 2-3 maanden.

Melkzuur is niet alleen bedoeld om de Hexaderm LSH te laten verdikken, maar ook om de douchegel huidvriendelijker te maken. De huid is van nature een beetje zuur, dat wordt op deze manier niet verstoord.