Douchegel recepten

Vroeger gebruikte je zeep in bad en onder de douche. Sinds een jaar of veertig gebruiken we een soort vloeibare zeep: douchegel. Waarom? Goeie vraag, misschien omdat een stuk zeep er steeds minder mooi uit gaat zien als je het gebruikt, of vinden we het handiger in het gebruik.
Douchegel kan gebruikt worden voor het wassen van het hele lichaam, als je heel lastig haar hebt (te droog, te lang, te kwetsbaar) kan een shampoo een betere optie zijn.

Hieronder een aantal recepten voor douchegel.
Wat de parfumering betreft: het is een voorstel, gebruik gerust een ander mengsel, een andere parfumolie of een andere etherische olie. Hetzelfde geldt voor de kleur: gebruik gerust een andere HexaCol, of een ander mica.


Organische Douchegel

Een ‘natuurlijk’ recept voor een organische douchegel.

Ingrediënten

– 70 ml Leidingwater (gekookt en weer afgekoeld)
– 20 ml Cocoglucoside
– 10 ml Olijfglutamaat
– 2 g Xanthaangom
– 30 druppels Rokonsal BSB-N
– 45 druppels Melkzuur 90%
– 15 druppels EO Ylang ylang III (org)
Denk aan een paar pipetjes voor het doseren!

Werkwijze:

Kook het water en laat het afkoelen. Meng na elkaar in een maatbeker: Cocoglucoside, Olijfglutamaat, Rokonsal BSB-N en EO Ylang ylang III (org). Doe hier het xanthaangom bij en meng dit er goed doorheen, hoe beter hoe minder klontjes. Roer het kraanwater erbij en tenslotte het melkzuur 90%.
Doe de oplossing in een fles (zie vorige recept). Zorg naast de ingrediënten ook voor pipetten, maatbekers, maatlepels (onze plastic maatlepel van 2,5 ml is handig voor het afmeten van Xanthaan gom: een afgestreken lepel is ongeveer 1 gram) en desgewenst een trechter.

Organische douchegel

Cocoglucoside en Olijfglutamaat zijn de reinigende stoffen, synthetisch, maar van plantaardige stoffen gemaakt. Ze zorgen dat vet en aan vet klevend vuil los komen en weggespoeld kunnen worden. Xanthaangom wordt door bepaalde micro-organismen gemaakt, het verdikt de douchegel, dat werkt makkelijker. Rokonsal BSB-N is een conserveermiddel dat voldoet aan de eisen van ‘natuurlijk’ in de Cosmos standaard. Nadeel is dat het niet de meest milde en praktische stoffen zijn, maar het werkt wel. Etherische olie Ylang ylang III (org) is een plantaardige, van organisch geteelde bloemen gemaakte geurstof. Het melkzuur tenslotte is ABSOLUUT NOODZAKELIJK omdat het conserveermiddel anders niet werkt. Een zure douchegel is geen probleem voor de huid (een beetje zuur is zelfs goed).

Zijn er nadelen aan het natuurlijke? Dat valt mee: het reinigende vermogen is wat minder. De conservering is wat minder mild, waardoor de douchegel meer irriterend voor de ogen kan zijn. Ook is het wat duurder. Maar als u zich beter voelt bij de gedachte een meer natuurlijk product te gebruiken dan is het dat misschien meer dan waard.

Houdbaarheid: normaal gesproken minstens enkele maanden.

Milde douchegel Aloë Vera

Milde douchegel Aloë vera is mild en bevat Aloë vera.

Douchegel is cosmetica. Cosmetica gebruik je omdat het prettig is, dus worden er vaak dingen toegevoegd waar je een goed gevoel over krijgt. Een populair product waar veel mensen een goed gevoel van krijgen is Aloë Vera. Of het iets doet met de huid? Laten we zeggen dat dat in elk geval niet objectief is aangetoond. Vind je het allemaal maar onzin dan kan je het gewoon weglaten.

Mild betekent dat het product de huid (en ogen) niet of nauwelijks irriteert. Nadeel is dat de reiniging van milde producten vaak wat minder is. Omdat veel mensen douchegel regelmatig, soms zelfs dagelijks gebruiken is dat overigens geen probleem.

De formulering is voor ongeveer 100 ml milde douchegel Aloë vera.

Ingrediënten

– 55 ml Leidingwater (gekookt en weer afgekoeld)
– 20 ml Detergent (SLES) Hx
– 20 ml Betaine (CAPB) Hx
– 2 ml Rewoderm Hx
– 8 druppels Melkzuur 90%
– 1 ml Aloë Vera 1:10
– 20 druppels ParaBen Hx
– 20 druppels PO Meiklokjes
– 6 druppels HexaCol geel
– Eventueel een paar gram keukenzout
– Denk aan een paar pipetjes!

Werkwijze:

Kook het kraanwater en laat het afkoelen. Meng na elkaar in een maatbeker: Detergent (SLES) Hx, Betaine (CAPB) Hx, Rewoderm Hx, Melkzuur 90%, Aloë Vera 1:10, Paraben Hx, PO Meiklokjes en HexaCol geel. Roer goed, het zal een stevige pasta opleveren. Voeg dan het water beetje bij beetje toe, roer goed.
Is de douchegel aan het einde wat te stroperig: je kan nog wat water toevoegen. Voeg per 10 ml water die je extra toevoegt ook twee druppels ParaBen Hx toe! Is de douchegel daarentegen te dun, dan kan je een beetje (kwart theelepeltje) keukenzout toevoegen. Roeren totdat alle zout is opgelost, de douchegel wordt dan wat dikker. Herhaal eventueel een paar keer.

Doe de oplossing in een geschikte fles, onze Henri flessen zijn, in combinatie met de bijpassende klepdop, een goede keuze. Zorg naast de ingrediënten ook voor pipetten, maatbekers, maatlepels en desgewenst een trechter.

Milde douchegel Aloë Vera

Detergent (SLES) Hx en Betaine (CAPB) Hx zijn reinigende stoffen, ze zorgen er ook voor dat de douchegel gaat schuimen. Rewoderm Hx helpt bij het dikker maken van de shampoo, maar beperkt daarnaast het uitdrogen van de huid. Melkzuur maakt de douchegel een beetje zuur, dat helpt bij het indikken met Rewoderm Hx. Bovendien: omdat de huid een beetje zuur is, is zure douchegel wat beter voor de huid. De lage dosering reinigende stoffen, het uitdroging voorkomende Rewoderm en de juiste zuurgraad maken het een milde douchegel.

Aloë Vera 1:10 is geconcentreerde Aloë Vera: het zou volgens sommigen goed voor de huid zijn, speciaal de gevoelige en beschadigde huid. ParaBen Hx is het conserveermiddel, laat dit vooral NIET weg, een niet goed geconserveerde douchegel kan al na een dag gaan schimmelen: schimmels, bacteriën en gisten kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en de huid. Parfumolie en HexaCol geven geur en kleur en het zout dikt de douchegel verder in. Teveel zout zorgt overigens dat de douchegel weer dun wordt.

Houdbaarheid

De houdbaarheid is normaal gesproken minstens enkele maanden, vaak langer.

Eenvoudige thee en melisse douchegel

Een zeer makkelijk te maken douchegel

Ingrediënten

100 ml Basisdouchegel
20 druppels PO Thee en melisse
6 druppels HexaCol groen

Werkwijze:

Meng in deze volgorde. Na het toevoegen van de volgende stof alles goed door elkaar roeren. Aan het einde roeren totdat de kleur mooi verdeeld is en in een flesje doen. De parfumolie kan het beste met een plastic pipet worden gedoseerd.
Het makkelijkste meng je alles in de fles waarin je de shampoo wil bewaren (zie onze kunststof flessen en vergeet niet de dop mee te bestellen als deze er niet al bij zit). Uiteraard kan je met bovenstaande recept ook twee flessen van 50 ml vullen.

Het product hoeft niet apart geconserveerd te worden, de basisdouchegel is al geconserveerd. De douchegel is meestal meerdere maanden houdbaar.