Douchegel recepten

Vroeger gebruikte je zeep in bad en onder de douche. Sinds een jaar of veertig gebruiken we een soort vloeibare zeep: douchegel. Waarom? Goeie vraag, misschien omdat een stuk zeep er steeds minder mooi uit gaat zien als je het gebruikt, of vinden we het handiger in het gebruik.
Douchegel kan gebruikt worden voor het wassen van het hele lichaam, als je heel lastig haar hebt (te droog, te lang, te kwetsbaar) kan een shampoo een betere optie zijn.

Hieronder een aantal recepten voor douchegel.
Wat de parfumering betreft: het is een voorstel, gebruik gerust een ander mengsel, een andere parfumolie of een andere etherische olie. Hetzelfde geldt voor de kleur: gebruik gerust een andere HexaCol, of een ander mica.


Milde douchegel voor dagelijks gebruik 

Elke douchegel, ook deze, bestaat voor het grootste deel uit water. Na water vormen de surfactants de grootste groep bestanddelen. Zeep is een voorbeeld van een surfactant, het zorgt ervoor dat het water beter bij het vuil kan en dat het vuil in het water blijft en niet meer op huid of haar terecht komt. We gebruiken hier geen zeep, maar andere surfactants die beter werken, minder irriterend zijn en ongevoelig voor ‘kalk’ in het water.

De meeste douchegels die je in de winkel koopt bevatten zout om te ‘verdikken’. Het is een toevallige eigenschap van sommige tensiden dat ze dikker worden samen met zout. Wij gebruiken Rewoderm om de douchegel dik te maken. Rewoderm is veel milder dan keukenzout.
Conserveermiddel is niet absoluut noodzakelijk, maar ongeconserveerde douchegel is maximaal drie weken houdbaar, soms gaat het al eerder schimmelen. Als je besluit je douchegel niet te conserveren raad ik je aan om deze binnen een week op te gebruiken voor het geval dat het allemaal tegen zit.

Ingrediënten:

– 55 ml water (gekookt en weer afgekoeld drinkwater)
– 10 ml Betaine (CAPB) Hx
– 30 ml Facetenside Hx
– 5 ml Rewoderm
– Een mespuntje citroenzuur
– 15 druppels geurstof naar smaak + een pipetje om te doseren
– 3 druppels HexaCol (wateroplosbare kleurstof)
– 15 druppels ParaBen Hx + een pipetje om te doseren

Werkwijze:

Meet de tensides (Betaine (CAPB) Hx en Facetenside Hx) en de Rewoderm af en doe dit allemaal in een beker. Voeg hier de geurstof, HexaCol en het conserveermiddel aan toe. Voeg tenslotte het water toe waar je al een klein beetje citroenzuur in hebt opgelost. Roer dit allemaal goed door gedurende tenminste een minuut. Als de douchegel niet dik genoeg is kan je nog een klein beetje citroenzuur en Rewoderm toevoegen. Overigens wordt de douchegel uit zich zelf nog wat dikker in de eerste 24 uren. Je kan alles gewoon bij kamertemperatuur mengen, verwarmen is niet nodig.

Het citroenzuur is niet alleen bedoeld om de Rewoderm te laten verdikken, maar ook om de douchegel huidvriendelijker te maken.

Supersimpele douchegel 

Speciaal voor iedereen die niet precies hoeft te weten wat er allemaal in een douchegel zit en hoe alles samenwerkt hebben we een kleur- en geurloze douchegel in het assortiment: basisdouchegel. Eigenlijk is de douchegel al klaar voor gebruik, maar wel een beetje saai. Daar kunnen we natuurlijk wat aan doen.

Om te beginnen: kleur. Onze HexaCol kleurstoffen (alleen de wateroplosbare) zijn daar het meest geschikt voor. Ze kunnen onderling worden gemengd tot vrijwel elke denkbare kleur, behalve wit en zwart.

Micapigmenten lossen niet op in de douchegel, maar als je even schudt heb je wel een mooie glitterregen in je fles. In diverse kleuren leverbaar.

Voor de geur kan je kiezen uit al onze parfumoliën. Veel soorten etherische olie en andere geurstoffen zijn ook geschikt, maar niet allemaal. Als je niet genoeg kennis hebt van etherische olie raden we je aan een parfumolie te gebruiken.

Ingrediënten:

– 100 ml basisdouchegel
– 3 druppels HexaCol (wateroplosbare kleurstof)
– 15 druppels parfumolie naar keuze + een pipetje om te druppelen
– een mespuntje micapigment naar keuze

Het maken is echt supersimpel: meet 100 ml basis douchegel af in een beker. Voeg de gewenste kleurstof, geurstof en speciale effecten toe en roer deze er doorheen. Doe de douchegel in een leuke fles.

Milde douchegel zonder Betaine voor dagelijks gebruik 

Deze douchegel bevat geen Betaine. Betaine (CAPB) Hx is op zich een uitstekend ingrediënt voor douchegel, dat reinigt en daarnaast irritatie van de huid verminderd. Echter, omdat een zeer klein aantal mensen hier allergisch voor is hebben we een formule zonder Betaine.

Ingrediënten:

– 60 ml water
– 15 ml Glycinetenside Hx
– 20 ml Facetenside Hx
– 5 ml Rewoderm
– Een mespuntje citroenzuur
– 15 druppels parfumolie naar keuze
– 3 druppels HexaCol (wateroplosbare kleurstof) naar keuze
– 15 druppels ParaBen Hx + een pipetje

Werkwijze:

Meet de tensides (Glycinetenside Hx en Facetenside Hx) en de Rewoderm af en doe dit allemaal in een beker. Voeg hier de geurstof, HexaCol en ParaBen Hx aan toe. Voeg tenslotte het water toe waar je al een klein beetje citroenzuur in hebt opgelost. Roer dit allemaal goed door gedurende tenminste een minuut. Als de douchegel niet dik genoeg is kan je nog een klein beetje citroenzuur en Rewoderm toevoegen. Overigens wordt de douchegel uit zich zelf nog wat dikker in de eerste 24 uren. Je kan alles gewoon bij kamertemperatuur mengen, verwarmen is niet nodig.

Organische Douchegel

Een ‘natuurlijk’ recept voor een organische douchegel.

Ingrediënten

– 70 ml Leidingwater (gekookt en weer afgekoeld)
– 20 ml Cocoglucoside
– 10 ml Olijfglutamaat
– 2 g Xanthaangom
– 30 druppels Rokonsal BSB-N
– 45 druppels Melkzuur 90%
– 15 druppels EO Ylang ylang III (org)
Denk aan een paar pipetjes voor het doseren!

Werkwijze:

Kook het water en laat het afkoelen. Meng na elkaar in een maatbeker: Cocoglucoside, Olijfglutamaat, Rokonsal BSB-N en EO Ylang ylang III (org). Doe hier het xanthaangom bij en meng dit er goed doorheen, hoe beter hoe minder klontjes. Roer het kraanwater erbij en tenslotte het melkzuur 90%.
Doe de oplossing in een fles (zie vorige recept). Zorg naast de ingrediënten ook voor pipetten, maatbekers, maatlepels (onze plastic maatlepel van 2,5 ml is handig voor het afmeten van Xanthaan gom: een afgestreken lepel is ongeveer 1 gram) en desgewenst een trechter.

Organische douchegel

Cocoglucoside en Olijfglutamaat zijn de reinigende stoffen, synthetisch, maar van plantaardige stoffen gemaakt. Ze zorgen dat vet en aan vet klevend vuil los komen en weggespoeld kunnen worden. Xanthaangom wordt door bepaalde micro-organismen gemaakt, het verdikt de douchegel, dat werkt makkelijker. Rokonsal BSB-N is een conserveermiddel dat voldoet aan de eisen van ‘natuurlijk’ in de Cosmos standaard. Nadeel is dat het niet de meest milde en praktische stoffen zijn, maar het werkt wel. Etherische olie Ylang ylang III (org) is een plantaardige, van organisch geteelde bloemen gemaakte geurstof. Het melkzuur tenslotte is ABSOLUUT NOODZAKELIJK omdat het conserveermiddel anders niet werkt. Een zure douchegel is geen probleem voor de huid (een beetje zuur is zelfs goed).

Zijn er nadelen aan het natuurlijke? Dat valt mee: het reinigende vermogen is wat minder. De conservering is wat minder mild, waardoor de douchegel meer irriterend voor de ogen kan zijn. Ook is het wat duurder. Maar als u zich beter voelt bij de gedachte een meer natuurlijk product te gebruiken dan is het dat misschien meer dan waard.

Houdbaarheid: normaal gesproken minstens enkele maanden.

Milde douchegel met Aloë Vera

Milde douchegel met Aloë vera reinigt de huid (en het haar), net als andere douchegel. Het is mild, dus het irriteert huid en ogen minder dan gewone douchegel. Aan Aloë vera worden allerlei verzorgende eigenschappen toegeschreven.

Benodigdheden

 • 55 ml vers kraanwater
 • 30 ml Detergent (SLES) Hx
 • 10 ml Betaine (CAPB) Hx
 • 2 ml Rewoderm Hx
 • 8 druppels Melkzuur 90%
 • 1 ml Aloë Vera 1:10
 • 20 druppels HexaCon 91
 • 20 druppels PO Meiklokjes
 • 6 druppels HexaCol geel
 • Een paar gram Natriumchloride
 • Een maatbeker PP 25 ml
 • Een 100 ml fles HENRI
 • Een klepdop HENRI
 • Een paar 3 ml pipetten
 • Een paar 1 ml pipetten

Werkwijze

Meng na elkaar in een 100 ml fles HENRI: Detergent (SLES) Hx en Betaine (CAPB) Hx. Gebruik hier een maatbeker PP 25 ml voor, deze hoef je tussendoor niet schoon te maken. Voor Rewoderm Hx, Melkzuur 90%, Aloë Vera 1:10 en PO Meiklokjes kan je beter een pipet gebruiken. Gebruik telkens een schoon pipet voor elke grondstof. HexaCon 91 en HexaCol geel zitten al in een druppelfles (als je een klein flesje hebt gekocht), die kan je dus zonder pipet toevoegen. De HENRI fles is nu voor ongeveer de helft gevuld. Doe de klepdop er op en schud even goed. Voeg dan het water beetje bij beetje toe tot de fles redelijk vol is. Schud tussendoor om alles goed te mengen.

Soms is de douchegel direct goed, dan hoef je niets meer te doen. Is de douchegel niet stroperig genoeg dan kan je een beetje Natriumchloride in de fles doen (met een theelepeltje). Dop erop, goed schudden en eventueel herhalen. Niet teveel Natriumchloride toevoegen, dan wordt de douchegel juist minder stroperig.

Milde douchegel met Aloë Vera

Detergent (SLES) Hx en Betaine (CAPB) Hx zijn reinigende stoffen, ze zorgen er ook voor dat de douchegel gaat schuimen. Rewoderm Hx helpt bij het dikker maken van de douchegel, maar beperkt daarnaast het uitdrogen van de huid. Melkzuur maakt de douchegel een beetje zuur, dat helpt bij het indikken met Rewoderm Hx. Bovendien: omdat de huid een beetje zuur is, is zure douchegel wat beter voor de huid. De lage dosering reinigende stoffen, het uitdroging voorkomende Rewoderm en de juiste zuurgraad maken het een milde douchegel.

Aloë Vera 1:10 is geconcentreerde Aloë Vera: het zou volgens sommigen goed voor de huid zijn, speciaal de gevoelige en beschadigde huid. HexaCon 91 is het conserveermiddel, laat dit vooral NIET weg, een niet goed geconserveerde douchegel kan al na een dag gaan schimmelen: schimmels, bacteriën en gisten kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en de huid. Parfumolie en HexaCol geven geur en kleur en het Natriumchloride dikt de douchegel verder in.

De houdbaarheid van Milde douchegel met Aloë vera is normaal gesproken minstens enkele maanden, vaak langer.

Eenvoudige thee en melisse douchegel

Een zeer makkelijk te maken douchegel

Ingrediënten

100 ml Basisdouchegel
20 druppels PO Thee en melisse
6 druppels HexaCol groen

Werkwijze:

Meng in deze volgorde. Na het toevoegen van de volgende stof alles goed door elkaar roeren. Aan het einde roeren totdat de kleur mooi verdeeld is en in een flesje doen. De parfumolie kan het beste met een plastic pipet worden gedoseerd.
Het makkelijkste meng je alles in de fles waarin je de shampoo wil bewaren (zie onze kunststof flessen en vergeet niet de dop mee te bestellen als deze er niet al bij zit). Uiteraard kan je met bovenstaande recept ook twee flessen van 50 ml vullen.

Het product hoeft niet apart geconserveerd te worden, de basisdouchegel is al geconserveerd. De douchegel is meestal meerdere maanden houdbaar.