Douchegel recepten

Vroeger gebruikte je zeep in bad en onder de douche. Sinds een jaar of veertig gebruiken we een soort vloeibare zeep: douchegel. Waarom? Goeie vraag, misschien omdat een stuk zeep er steeds minder mooi uit gaat zien als je het gebruikt, of vinden we het handiger in het gebruik.
Douchegel kan gebruikt worden voor het wassen van het hele lichaam, als je heel lastig haar hebt (te droog, te lang, te kwetsbaar) kan een shampoo een betere optie zijn.

Hieronder een aantal recepten voor douchegel.
Wat de parfumering betreft: het is een voorstel, gebruik gerust een ander mengsel, een andere parfumolie of een andere etherische olie. Hetzelfde geldt voor de kleur: gebruik gerust een andere HexaCol, of een ander mica.


Milde douchegel voor dagelijks gebruik 

Elke douchegel, ook deze milde douchegel, bestaat voor het grootste deel uit water. Na water vormen de surfactants de grootste groep bestanddelen. Zeep is een voorbeeld van een surfactant, het zorgt ervoor dat het water beter bij het vuil kan en dat het vuil in het water blijft en niet meer op huid of haar terecht komt. We gebruiken hier geen zeep, maar andere surfactants die beter werken, minder irriterend zijn en ongevoelig voor ‘kalk’ in het water.

De meeste douchegels die je in de winkel koopt bevatten zout om te ‘verdikken’. Het is een toevallige eigenschap van sommige tensiden dat ze ‘dikker’ worden samen met zout. Wij gebruiken Rewoderm om de douchegel dik te maken. Rewoderm is veel milder dan keukenzout.

Ingrediënten

 • 55 ml water (gekookt en weer afgekoeld drinkwater)
 • 10 ml Betaine (CAPB) Hx
 • 30 ml Detergent (SLES) Hx
 • 5 ml Rewoderm
 • 15 druppels (0,75 ml)  Melkzuur 90%
 • 15 druppels (0,75 ml) PO Groene vijg
 • 2 druppels HexaCol Groen
 • 15 druppels HexaCon 91

Denk aan een paar pipetjes voor het doseren en een fles (bijvoorbeeld de 100 ml HENRI fles) en sluiting om de douchegel in te mengen en te bewaren. Een kleine maatbeker kan worden gebruikt voor het afmeten van de surfactants.

Werkwijze

Meet de surfactants (Betaine (CAPB) Hx en Detergent (SLES) Hx) en de Rewoderm af en doe deze bij elkaar in de fles. Voeg hier het Melkzuur 90%, de PO Groene vijg, de HexaCol groen en de HexaCon 91 aan toe. Voeg tenslotte het water toe. Doe de dop goed op de fles en schud alles even goed door.

Als de douchegel niet dik genoeg is kan je nog een paar druppels melkzuur toevoegen. Maar de douchegel wordt uit zich zelf nog wat dikker in de eerste 24 uren. Je kan alles gewoon bij kamertemperatuur mengen, verwarmen is niet nodig. De douchegel is meteen klaar voor gebruik.

We raden aan zelfgemaakte cosmetica niet te lang te bewaren, hooguit 2-3 maanden.

Melkzuur is niet alleen bedoeld om de Rewoderm te laten verdikken, maar ook om de douchegel huidvriendelijker te maken. De huid is van nature een beetje zuur, dat wordt op deze manier niet verstoord.

Supersimpele douchegel 

Speciaal voor iedereen die het eenvoudig wil houden is deze supersimpele douchegel. We gebruiken hiervoor een kleur- en geurloze douchegel: basisdouchegel. Eigenlijk is de douchegel al klaar voor gebruik, maar wel een beetje saai. Daar kunnen we wat aan doen.

Om te beginnen: kleur. Onze HexaCol kleurstoffen (alleen de wateroplosbare) zijn daar het meest geschikt voor. Ze kunnen onderling worden gemengd tot vrijwel elke denkbare kleur, behalve wit en zwart.

Voor de geur kan je kiezen uit al onze parfumoliën. Veel soorten etherische olie en andere geurstoffen zijn ook geschikt, maar niet allemaal.

Het recept hieronder is dan ook alleen maar een suggestie, wijzig naar wens.

Ingrediënten

 • 100 ml basisdouchegel
 • 2 druppels HexaCol paars
 • 15 druppels PO Perzik kus

Denk aan een paar pipetjes voor het doseren en een fles (bijvoorbeeld de 100 ml HENRI fles) en sluiting om de douchegel in te mengen en te bewaren.

Werkwijze

Het maken is echt supersimpel: doe 100 ml basisdouchegel af in de HENRI fles. Voeg de HexaCol paars en PO Perzik kus toe. Doe de dop goed op de fles en schud alles even goed door. De douchegel is meteen klaar voor gebruik.

We raden aan zelfgemaakte cosmetica niet te lang te bewaren, hooguit 2-3 maanden.

Organische Douchegel

Een ‘natuurlijk’ recept voor een organische douchegel.

Ingrediënten

– 70 ml Leidingwater (gekookt en weer afgekoeld)
– 20 ml Cocoglucoside
– 10 ml Olijfglutamaat
– 2 g Xanthaangom
– 30 druppels Rokonsal BSB-N
– 45 druppels Melkzuur 90%
– 15 druppels EO Ylang ylang III (org)
Denk aan een paar pipetjes voor het doseren!

Werkwijze:

Kook het water en laat het afkoelen. Meng na elkaar in een maatbeker: Cocoglucoside, Olijfglutamaat, Rokonsal BSB-N en EO Ylang ylang III (org). Doe hier het xanthaangom bij en meng dit er goed doorheen, hoe beter hoe minder klontjes. Roer het kraanwater erbij en tenslotte het melkzuur 90%.
Doe de oplossing in een fles (zie vorige recept). Zorg naast de ingrediënten ook voor pipetten, maatbekers, maatlepels (onze plastic maatlepel van 2,5 ml is handig voor het afmeten van Xanthaan gom: een afgestreken lepel is ongeveer 1 gram) en desgewenst een trechter.

Organische douchegel

Cocoglucoside en Olijfglutamaat zijn de reinigende stoffen, synthetisch, maar van plantaardige stoffen gemaakt. Ze zorgen dat vet en aan vet klevend vuil los komen en weggespoeld kunnen worden. Xanthaangom wordt door bepaalde micro-organismen gemaakt, het verdikt de douchegel, dat werkt makkelijker. Rokonsal BSB-N is een conserveermiddel dat voldoet aan de eisen van ‘natuurlijk’ in de Cosmos standaard. Nadeel is dat het niet de meest milde en praktische stoffen zijn, maar het werkt wel. Etherische olie Ylang ylang III (org) is een plantaardige, van organisch geteelde bloemen gemaakte geurstof. Het melkzuur tenslotte is ABSOLUUT NOODZAKELIJK omdat het conserveermiddel anders niet werkt. Een zure douchegel is geen probleem voor de huid (een beetje zuur is zelfs goed).

Zijn er nadelen aan het natuurlijke? Dat valt mee: het reinigende vermogen is wat minder. De conservering is wat minder mild, waardoor de douchegel meer irriterend voor de ogen kan zijn. Ook is het wat duurder. Maar als u zich beter voelt bij de gedachte een meer natuurlijk product te gebruiken dan is het dat misschien meer dan waard.

Houdbaarheid: normaal gesproken minstens enkele maanden.

Milde douchegel met Aloë Vera

Milde douchegel met Aloë vera reinigt de huid (en het haar), net als andere douchegel. Het is mild, dus het irriteert huid en ogen minder dan gewone douchegel. Aan Aloë vera worden allerlei verzorgende eigenschappen toegeschreven.

Benodigdheden

 • 55 ml vers kraanwater
 • 30 ml Detergent (SLES) Hx
 • 10 ml Betaine (CAPB) Hx
 • 2 ml Rewoderm Hx
 • 8 druppels Melkzuur 90%
 • 1 ml Aloë Vera 1:10
 • 20 druppels HexaCon 91
 • 20 druppels PO Meiklokjes
 • 6 druppels HexaCol geel
 • Een paar gram Natriumchloride
 • Een maatbeker PP 25 ml
 • Een 100 ml fles HENRI
 • Een klepdop HENRI
 • Een paar 3 ml pipetten
 • Een paar 1 ml pipetten

Werkwijze

Meng na elkaar in een 100 ml fles HENRI: Detergent (SLES) Hx en Betaine (CAPB) Hx. Gebruik hier een maatbeker PP 25 ml voor, deze hoef je tussendoor niet schoon te maken. Voor Rewoderm Hx, Melkzuur 90%, Aloë Vera 1:10 en PO Meiklokjes kan je beter een pipet gebruiken. Gebruik telkens een schoon pipet voor elke grondstof. HexaCon 91 en HexaCol geel zitten al in een druppelfles (als je een klein flesje hebt gekocht), die kan je dus zonder pipet toevoegen. De HENRI fles is nu voor ongeveer de helft gevuld. Doe de klepdop er op en schud even goed. Voeg dan het water beetje bij beetje toe tot de fles redelijk vol is. Schud tussendoor om alles goed te mengen.

Soms is de douchegel direct goed, dan hoef je niets meer te doen. Is de douchegel niet stroperig genoeg dan kan je een beetje Natriumchloride in de fles doen (met een theelepeltje). Dop erop, goed schudden en eventueel herhalen. Niet teveel Natriumchloride toevoegen, dan wordt de douchegel juist minder stroperig.

Milde douchegel met Aloë Vera

Detergent (SLES) Hx en Betaine (CAPB) Hx zijn reinigende stoffen, ze zorgen er ook voor dat de douchegel gaat schuimen. Rewoderm Hx helpt bij het dikker maken van de douchegel, maar beperkt daarnaast het uitdrogen van de huid. Melkzuur maakt de douchegel een beetje zuur, dat helpt bij het indikken met Rewoderm Hx. Bovendien: omdat de huid een beetje zuur is, is zure douchegel wat beter voor de huid. De lage dosering reinigende stoffen, het uitdroging voorkomende Rewoderm en de juiste zuurgraad maken het een milde douchegel.

Aloë Vera 1:10 is geconcentreerde Aloë Vera: het zou volgens sommigen goed voor de huid zijn, speciaal de gevoelige en beschadigde huid. HexaCon 91 is het conserveermiddel, laat dit vooral NIET weg, een niet goed geconserveerde douchegel kan al na een dag gaan schimmelen: schimmels, bacteriën en gisten kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en de huid. Parfumolie en HexaCol geven geur en kleur en het Natriumchloride dikt de douchegel verder in.

De houdbaarheid van Milde douchegel met Aloë vera is normaal gesproken minstens enkele maanden, vaak langer.

Eenvoudige thee en melisse douchegel

Een zeer makkelijk te maken douchegel

Ingrediënten

100 ml Basisdouchegel
20 druppels PO Thee en melisse
6 druppels HexaCol groen

Werkwijze:

Meng in deze volgorde. Na het toevoegen van de volgende stof alles goed door elkaar roeren. Aan het einde roeren totdat de kleur mooi verdeeld is en in een flesje doen. De parfumolie kan het beste met een plastic pipet worden gedoseerd.
Het makkelijkste meng je alles in de fles waarin je de shampoo wil bewaren (zie onze kunststof flessen en vergeet niet de dop mee te bestellen als deze er niet al bij zit). Uiteraard kan je met bovenstaande recept ook twee flessen van 50 ml vullen.

Het product hoeft niet apart geconserveerd te worden, de basisdouchegel is al geconserveerd. De douchegel is meestal meerdere maanden houdbaar.