Douchegel recepten

Vroeger gebruikte je zeep in bad en onder de douche. Sinds een jaar of veertig gebruiken we een soort vloeibare zeep: douchegel. Waarom? Goeie vraag, misschien omdat een stuk zeep er steeds minder mooi uit gaat zien als je het gebruikt, of vinden we het handiger in het gebruik.
Douchegel kan gebruikt worden voor het wassen van het hele lichaam, als je heel lastig haar hebt (te droog, te lang, te kwetsbaar) kan een shampoo een betere optie zijn.

Hieronder een aantal recepten voor douchegel.
Wat de parfumering betreft: het is een voorstel, gebruik gerust een ander mengsel, een andere parfumolie of een andere etherische olie. Hetzelfde geldt voor de kleur: gebruik gerust een andere HexaCol, of een ander mica.


Milde douchegel voor dagelijks gebruik 

Elke douchegel, ook deze milde douchegel, bestaat voor het grootste deel uit water. Na water vormen de surfactants de grootste groep bestanddelen. Zeep is een voorbeeld van een surfactant, het zorgt ervoor dat het water beter bij het vuil kan en dat het vuil in het water blijft en niet meer op huid of haar terecht komt. We gebruiken hier geen zeep, maar andere surfactants die beter werken, minder irriterend zijn en ongevoelig voor ‘kalk’ in het water.

De meeste douchegels die je in de winkel koopt bevatten keukenzout om te ‘verdikken’. Het is een toevallige eigenschap van sommige surfactants dat ze ‘dikker’ worden samen met natriumchloride (keukenzout). Wij gebruiken Hexaderm LSH om de douchegel dik te maken. Hexaderm LSH is veel milder dan keukenzout.

Ingrediënten

 • 55 ml water (gekookt en weer afgekoeld drinkwater)
 • 10 ml Betaine (CAPB) Hx
 • 30 ml Detergent (SLES) Hx
 • 5 ml Hexaderm LSH
 • 15 druppels (0,75 ml)  Melkzuur 90%
 • 15 druppels (0,75 ml) PO Groene vijg
 • 2 druppels HexaCol Groen
 • 15 druppels HexaCon 91

Denk aan een paar pipetjes voor het doseren en een fles (bijvoorbeeld de 100 ml HENRI fles) en sluiting om de douchegel in te mengen en te bewaren. Een kleine maatbeker kan worden gebruikt voor het afmeten van de surfactants.

Werkwijze

Meet de surfactants (Betaine (CAPB) Hx en Detergent (SLES) Hx) en de Hexaderm LSH af en doe deze bij elkaar in de fles. Voeg hier het Melkzuur 90%, de PO Groene vijg, de HexaCol groen en de HexaCon 91 aan toe. Voeg tenslotte het water toe. Doe de dop goed op de fles en schud alles even goed door.

Als de douchegel niet dik genoeg is kan je nog een paar druppels melkzuur toevoegen. Maar de douchegel wordt uit zich zelf nog wat dikker in de eerste 24 uren. Je kan alles gewoon bij kamertemperatuur mengen, verwarmen is niet nodig. De douchegel is meteen klaar voor gebruik.

We raden aan zelfgemaakte cosmetica niet te lang te bewaren, hooguit 2-3 maanden.

Melkzuur is niet alleen bedoeld om de Hexaderm LSH te laten verdikken, maar ook om de douchegel huidvriendelijker te maken. De huid is van nature een beetje zuur, dat wordt op deze manier niet verstoord.

Organische Douchegel

Een ‘natuurlijk’ recept voor een organische douchegel.

Ingrediënten

– 70 ml Leidingwater (gekookt en weer afgekoeld)
– 20 ml Cocoglucoside
– 10 ml Olijfglutamaat
– 2 g Xanthaangom
– 30 druppels HexaCon BADHA
– 45 druppels Melkzuur 90%
– 15 druppels EO Ylang ylang III (org)
Denk aan een paar pipetjes voor het doseren!

Werkwijze:

Kook het water en laat het afkoelen. Meng na elkaar in een maatbeker: Cocoglucoside, Olijfglutamaat, HexaCon BADHA en EO Ylang ylang III (org). Doe hier het xanthaangom bij en meng dit er goed doorheen, hoe beter hoe minder klontjes. Roer het kraanwater erbij en tenslotte het melkzuur 90%.
Doe de oplossing in een fles (zie vorige recept). Zorg naast de ingrediënten ook voor pipetten, maatbekers, maatlepels (onze plastic maatlepel van 2,5 ml is handig voor het afmeten van Xanthaan gom: een afgestreken lepel is ongeveer 1 gram) en desgewenst een trechter.

Organische douchegel

Cocoglucoside en Olijfglutamaat zijn de reinigende stoffen, synthetisch, maar van plantaardige stoffen gemaakt. Ze zorgen dat vet en aan vet klevend vuil los komen en weggespoeld kunnen worden. Xanthaangom wordt door bepaalde micro-organismen gemaakt, het verdikt de douchegel, dat werkt makkelijker. HexaCon BADHA is een conserveermiddel dat voldoet aan de eisen van ‘natuurlijk’ in de Cosmos standaard. Nadeel is dat het niet de meest milde en praktische stoffen zijn, maar het werkt wel. Etherische olie Ylang ylang III (org) is een plantaardige, van organisch geteelde bloemen gemaakte geurstof. Het melkzuur tenslotte is ABSOLUUT NOODZAKELIJK omdat het conserveermiddel anders niet werkt. Een zure douchegel is geen probleem voor de huid (een beetje zuur is zelfs goed).

Zijn er nadelen aan het natuurlijke? Dat valt mee: het reinigende vermogen is wat minder. De conservering is wat minder mild, waardoor de douchegel meer irriterend voor de ogen kan zijn. Ook is het wat duurder. Maar als u zich beter voelt bij de gedachte een meer natuurlijk product te gebruiken dan is het dat misschien meer dan waard.

Houdbaarheid: normaal gesproken minstens enkele maanden.

Milde douchegel met Aloë Vera

Milde douchegel met Aloë vera is mild en bevat Aloë vera.

Douchegel is cosmetica. Cosmetica gebruik je om mooier te worden, maar ook omdat het prettig is om te gebruiken. Daarom bevat het vaak zaken waar je een goed gevoel over krijgt. Een populair product waar veel mensen een goed gevoel van krijgen is Aloë Vera. Het is niet zeker of het iets nuttigs doet, maar dat zou ook nog kunnen. Vind je het allemaal maar onzin dan kan je het gewoon weglaten.

Mild betekent dat het product de huid (en ogen) niet of nauwelijks irriteert. Nadeel is dat de reiniging van milde producten vaak wat minder is. Omdat veel mensen douchegel regelmatig, soms zelfs dagelijks gebruiken is dat meestal geen probleem.

De formulering is voor ongeveer 100 ml milde douchegel Aloë vera.

Ingrediënten

 • 55 g Leidingwater (gekookt en weer afgekoeld)
 • 20 g Detergent (SLES) Hx
 • 20 g Betaine (CAPB) Hx
 • 2 g Hexaderm LSH
 • 8 druppels Melkzuur 90%
 • 20 druppels Aloë Vera 1:10
 • 20 druppels HexaCon 91
 • 15 druppels PO Meiklokjes
 • 6 druppels HexaCol geel
 • Eventueel een paar gram Natriumchloride

Benodigdheden

 • Weegschaal – tot minimaal 220 g, met een nauwkeurigheid van minimaal 1 gram
 • Bekerglas 250 ml
 • Plastic pipetten – 4 of meer
 • Lepel of spatel om mee te roeren
 • Trechter
 • Fles, bijvoorbeeld HENRI 100 ml met klepdop
 • Label

Werkwijze

Kook het kraanwater en laat het afkoelen. Meng na elkaar in een maatbeker: Detergent (SLES) Hx, Betaine (CAPB) Hx, Hexaderm LSH, Melkzuur 90%, Aloë Vera 1:10, HexaCon 91, PO Meiklokjes en HexaCol geel. Roer goed, het zal een stevige pasta opleveren. Voeg dan het water beetje bij beetje toe, roer goed.

Is de douchegel aan het einde wat te stroperig: je kan nog wat water toevoegen. Voeg per 5 gram water dat je extra toevoegt ook twee druppels HexaCon 91 toe! Is de douchegel daarentegen te dun, dan kan je een beetje (kwart theelepeltje) Natriumchloride toevoegen. Roeren totdat alle Natriumchloride is opgelost, de douchegel wordt dan wat dikker. Herhaal eventueel een paar keer.

Met de trechter in de fles gieten. Maak een label waarop je aangeeft wat het is en wanneer je het hebt gemaakt. De houdbaarheid is meestal minstens enkele weken tot maanden.

Milde douchegel met Aloë Vera

Detergent (SLES) Hx en Betaine (CAPB) Hx zijn reinigende stoffen, ze zorgen er ook voor dat de douchegel gaat schuimen. Hexaderm LSH helpt bij het dikker maken van de shampoo, en beperkt het uitdrogen van de huid. Melkzuur maakt de douchegel een beetje zuur, dat helpt bij het indikken met Hexaderm LSH. Bovendien: omdat de huid een beetje zuur is, is zure douchegel wat beter voor de huid. De lage dosering reinigende stoffen, het uitdroging voorkomende Hexaderm LSH en de juiste zuurgraad maken het een milde douchegel.

Aloë Vera 1:10 is geconcentreerde Aloë Vera: het zou volgens sommigen goed voor de huid zijn, speciaal voor de gevoelige en beschadigde huid. HexaCon 91 is het conserveermiddel, laat dit vooral NIET weg! Een niet goed geconserveerde douchegel kan al na een dag gaan schimmelen. Schimmels, bacteriën en gisten kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en de huid. Parfumolie en HexaCol geven geur en kleur en het natriumchloride dikt de douchegel verder in. Teveel natriumchloride zorgt overigens dat de douchegel weer dun wordt.

Houdbaarheid

De houdbaarheid is meestal minstens enkele weken tot maanden.