Default image

Aluindeodorant

Aan het begin van de eeuw was het weer even in de mode: aluindeodorant. Aluin is wat minder mild dan veel andere transpiratieremmende middelen, maar wordt door sommigen als meer natuurlijk gezien. Het werkt prima.

Benodigdheden

  • 85 ml vers kraanwater
  • ± 15 g Aluin
  • Een HENRI fles 100 ml
  • Een HENRI verstuiveropzet
  • Eventueel een trechter
  • Eventueel maatlepel 2,5 ml

Werkwijze

Knip de stijgbuis op de juiste lengte: als de verstuiveropzet op de fles is geschroefd moet deze losjes in de hoek van de fles steken. Is deze te lang kan de sluiting los gaan zitten. Is deze te kort dan kan je de fles niet helemaal leeg maken.

Doe het aluin in de fles, je kan dit met een passende, droge trechter doen. Je kan een weegschaal gebruiken, maar een maatlepel gebruiken kan ook. Een volle, afgestreken maatlepel aluin bevat ongeveer 3 gram aluin. Vul aan met vers kraanwater. Draai de verstuiveropzet op de fles en schud goed. Als alle aluin oplost nog wat toevoegen, net zolang tot niet alle aluin oplost. Eenvoudiger dan dit kunnen we het niet maken.

Aluindeodorant is erg zuur, bovendien zit er niets in dat micro-organismen kunnen eten. De verstuiver wordt niet, zoals een roller, besmet met rotzooi die op de huid ligt, dus, zolang er maar een beetje onopgelost aluin in de fles zit is de kans op bederf minimaal.

Dit is een deodorant en antitranspirant. De aluinoplossing is zuur en zorgt daarmee voor een vervelende omgeving voor micro-organismen. Daarnaast reageren de aluminiumdeeltjes met vetzuren en andere door de zweetklieren afgescheiden stoffen, waardoor de zweetkanaaltjes deels verstopt raken. Hierdoor wordt minder zweet uitgescheiden.