Deodorant recepten

Een deodorant is in het Nederlands een product dat geurtjes bestrijdt en/of het zweten tegengaat. In het Engels wordt het laatste een antiperspirant genoemd, in mooier Nederlands zou dat een antitranspirant zijn. Hieronder een aantal recepten voor producten die het een, het ander of beide doen.

Wat de parfumering betreft: het is een voorstel, gebruik gerust een ander mengsel, een andere parfumolie of een andere etherische olie.


Aluindeodorant

Een ‘natuurlijk’ recept.

Ingrediënten

– 85 ml Leidingwater
– 15 g Aluin

Werkwijze:

Kook het leidingwater. Doe het aluin in de fles en vul aan met het gekookte en afgekoelde water. Draai de verstuiver op de fles en schud goed. Als alle aluin oplost nog wat toevoegen, net zolang tot niet alle aluin oplost. Eenvoudiger dan dit kunnen we het niet maken!

Deze deodorant is erg zuur, bovendien zit er niets in dat micro-organismen kunnen eten. De verstuiver wordt niet, zoals een roller, besmet met rotzooi die op de huid ligt, dus, zolang er maar een beetje onopgelost aluin in de fles zit is de kans op bederf minimaal.

Dit is een deodorant en antitranspirant. De aluinoplossing is zuur en zorgt daarmee voor een vervelende omgeving voor micro-organismen. Daarnaast reageren de aluminiumdeeltjes met vetzuren en andere door de zweetklieren afgescheiden stoffen, waardoor de zweetkanaaltjes deels verstopt raken. Hierdoor wordt minder zweet uitgescheiden.

Verstuiver citroendeodorant

Een recept met als thema citroen, deze deodorant is voor een verstuiver bedoeld.

Ingrediënten

– 20 ml Leidingwater
– 5 g citroenzuur
– 60 ml Cosmetisch haarwater
– 1,5 g Tri-ethylcitraat
– 20 druppels EO Citroen CP

Werkwijze:

Los het citroenzuur op in het water tot alle korreltjes zijn opgelost. Meng daarnaast in een andere beker de overige ingrediënten. Giet beide oplossingen bij elkaar en roer goed. Doe de oplossing in een fles met verstuiver. Zorg naast de ingrediënten ook voor pipetten, maatbekers, maatlepels en desgewenst een trechter.

Het hoge percentage alcohol zorgt ervoor dat er geen conserveermiddel nodig is. Ook zonder de alcohol zou de deodorant niet makkelijk bederven, omdat de deodorant erg zuur is. We hebben zelf een pH (zuurgraad) van 2,7 gemeten, er zijn maar weinig micro-organismen die dat lang volhouden.

Het citroenthema bestaat uit het citroenzuur (citroenzuur poeder van De Hekserij, niet citroensap uit de supermarkt, dat is iets heel anders), tri-ethylcitraat, dat is een verbinding (ester) van citroenzuur en alcohol en de etherische olie gemaakt van de citroenschil. Alle ingrediënten uit dit mengsel, behalve het water, gaan de groei van micro-organismen tegen, dat zijn de grootste veroorzakers van zweetgeur. De etherische olie geeft natuurlijk ook een lekker geurtje af.

Roller deodorant

Een recept voor in een roller fles.

Ingrediënten

– 3 ml Glycerine
– 3 ml Odex
– 0,5 g Xanthaan
– 12 druppels PO Vijg
– 25 ml Cosmetisch haarwater
– 30 ml Leidingwater (gekookt en afgekoeld)

Werkwijze:

Meng in de aangegeven volgorde. Na het toevoegen van elke volgende stof alles goed door elkaar roeren. Aan het einde een halve minuut goed roeren en in een deo roller 50 ml doen (Deo roller 50 ml). Glycerine, Odex en parfumolie PO Vijg kunnen het beste met een plastic pipet worden gedoseerd, xanthaan kan worden gewogen, maar 0,5 g is ongeveer een halve maatlepel plastic 2,5 ml, dus dat kan ook. Je kan het Cosmetisch haarwater en water inwegen (25 ml Cosmetisch haarwater = 20 g!), maar ook afmeten met een maatcilinder van 50 ml. Het eindresultaat is een witte vloeistof, ongeveer zo dik als groentesaus. Giet dit in de fles van de deoroller en druk de roller er op, dop erop, etiket erop en klaar.

Het product hoeft niet geconserveerd te worden, door het hoge percentage alcohol zal het niet makkelijk bederven, de deodorant is meestal meerdere maanden houdbaar.

De werking is gebaseerd op de werkstof Odex, deze neutraliseert bepaalde zwavel- en stikstofverbindingen uit het zweet doordat het aan deze geurmoleculen gaat hangen. Omdat met name deze geurstoffen als onaangenaam worden beschouwd is daarmee het probleem opgelost.