Creme

Basisrecept crème met Glycerylstearaat SE

Met onze emulgator Glycerylstearaat SE kunt u de volgende crème maken. De formule is voldoende voor ongeveer 100 gram crème.

Benodigdheden en ingrediënten

  • Lage pan + warmtebron (fornuis, kookplaatje o.i.d.)
  • Waterkoker of pannetje + warmtebron
  • Bekerglas 250 ml [30038]
  • Bekerglas 400 ml [30039]
  • 1 of 2 Zalfspatels [14901]
  • Weegschaal tot op 0,1 g nauwkeurig
  • Theelepels of maatlepeltjes
  • Druppelpipetten plastic 3 ml [30110]
  • Druppelpipetten plastic 1 ml [30111]
  • Thermometer [30061]
  • Keukenrol / tissues
  • Cremepot met deksel

Waterfase

  • 80 g vers kraanwater
  • 3 g Glycerine [10630]
  • 0,5 g Xanthaangom [16102]
  • 20 druppels (± 1 ml) HexaCon 91 [10306]

Oliefase

  • 5 g Glycerylsteraat SE [10409]
  • 2 g Cetylalcohol [11120]
  • 10 g Macadamiaolie [11005]
  • 2 druppels (±- 0,1 ml) Tocoferol (Vitamine E) [10540]

Werkwijze

Vul de lage pan met een laag van ongeveer 2 cm water en verwarm de pan, maar breng het water NIET aan de kook. Doe de glycerine en xanthaangom in het 250 ml bekerglas en meng dit zo goed mogelijk door elkaar. Kook ongeveer 100 ml water en weeg hiervan 80 gram af in het 250 ml bekerglas. Roer alles goed door elkaar. Zet het bekerglas in de lage pan met water. Weeg in het 400 ml bekerglas alle bestanddelen van de oliefase af, zet ook dit bekerglas in de lage pan. Zorg dat er voldoende water in de lage pan staat, deze mag niet droog koken!

Als de temperatuur van beide bekerglazen tenminste 70 °C is kan HexaCon 91 worden toegevoegd aan het bekerglas met water. Roer het bekerglas met de oliefase om met een zalfspatel. Roer met een (andere) zalfspatel de HexaCon 91 door het water. Voeg vervolgens de oliefase druppelsgewijs toe aan de waterfase,
roer hierbij de waterfase steeds goed door. Na een druppel of 20 kan de oliefase in een dun straaltje worden toegevoegd, blijf roeren!

Als de hele oliefase is toegevoegd kan het bekerglas met crème uit de pan worden gehaald. Gebruik een doek, het bekerglas is warm. Blijf ondertussen de inhoud
stevig doorroeren terwijl het bekerglas afkoelt. Stop niet met roeren totdat de inhoud onder de 30 °C is gekomen. Vul dan één of enkele crème potten met de
crème en laat deze verder afkoelen.

Het eindresultaat is een nog net pompbare, zachte crème, ongeveer zo dik als vla.

De crème is meestal 1 a 2 maanden houdbaar, echter, bij het minste teken van bederf moet de crème worden weggegooid.

Varianten en aanvullingen

  • Gebruik gerust een andere ‘vette’ olie, zoals amandelolie, avocado-olie of sojaolie. Of gebruik een mengsel van verschillende oliën.
  • Een parfum (parfumolie of etherische olie) kan worden toegevoegd aan de oliefase, gebruik niet meer dan een paar (3-6) druppels op 100 gram crème.
  • Wat meer of minder olie zorgt voor een dikkere of dunnere crème. Met een paar gram Walschot CP erbij wordt het een veel steviger crème.