Crème recepten

Crème is een stabiel mengsel van water en vet. Het heeft veel van de eigenschappen van een zalf, maar is lichter. De Romeinse arts Galenus was de eerste die een recept voor een crèmes publiceerde, zalven waren al eerder bekend.

Crèmes maken is niet eenvoudig, er is wat oefening voor nodig en het kan mislukken. Neem de tijd, lees alles goed door, misschien gaat het dan de eerste keer al goed.

Doel

Crèmes zijn bedoeld voor het beschermen, verzorgen of het verbeteren van de schoonheid van de huid. Ook kan een crème worden gebruikt om werkstoffen op de huid vast te brengen. Veel soorten make-up zijn in feite een crème, maar dan met pigmenten zodat je de huid ermee kunt kleuren.

 


Basisrecept crème met E-wax

Met onze e-wax emulgator kunt u de volgende beproefde crème maken. De formule voor basisrecept crème met E-wax is voldoende voor ongeveer 100 gram crème.

Benodigdheden en ingrediënten

  • Lage pan + warmtebron (fornuis, kookplaatje o.i.d.)
  • Waterkoker of pannetje + warmtebron
  • Bekerglas 250 ml [30038]
  • Bekerglas 400 ml [30039]
  • 1 of 2 Zalfspatels [14901]
  • Weegschaal tot op 0,1 g nauwkeurig
  • Druppelpipet plastic 3 ml [30110]
  • Druppelpipet plastic 1 ml [30111]
  • Thermometer [30061]
  • Keukenrol / tissues
  • Cremepot met deksel

Waterfase

  • 85 g vers kraanwater
  • 20 druppels (± 1 ml) HexaCon 91 [10306]

Oliefase

  • 5 g E-wax* [10413]
  • 2 g Cetylalcohol [11120]
  • 7 g Macadamiaolie [11005]
  • 2 druppels (±- 0,1 ml) Antirans Hx [10330]

* Let op: getest met E-wax van De Hekserij, andere soorten E-wax / emulgerende was zijn niet automatisch bruikbaar!

Werkwijze

Vul de lage pan met een laag van ongeveer 2 cm water en verwarm de pan, maar breng het water NIET aan de kook. Kook ongeveer 100 ml water en weeg hiervan 85 gram af in het 250 ml bekerglas. Zet het bekerglas in de lage pan met water. Weeg in het 400 ml bekerglas alle bestanddelen van de oliefase af, zet ook
dit bekerglas in de lage pan. Zorg dat er voldoende water in de lage pan staat, deze mag niet droog koken!

Als de temperatuur van beide bekerglazen tenminste 70 °C is kan HexaCon 91 worden toegevoegd aan het bekerglas met water. Roer het bekerglas met de
oliefase om met een zalfspatel. Roer met een (andere) zalfspatel de HexaCon 91 door het water. Voeg vervolgens de oliefase druppelsgewijs toe aan de waterfase,
roer hierbij de waterfase steeds goed door. Na een druppel of 20 kan de oliefase in een dun straaltje worden toegevoegd, blijf roeren!

Als de hele oliefase is toegevoegd kan het bekerglas met crème uit de pan worden gehaald. Gebruik een doek, het bekerglas is warm. Blijf ondertussen de inhoud
stevig doorroeren terwijl het bekerglas afkoelt. Stop niet met roeren totdat de inhoud onder de 30 °C is gekomen. Vul dan één of enkele crème potten met de
crème en laat deze verder afkoelen.

De crème is meestal 1 a 2 maanden houdbaar, echter, bij het minste teken van bederf moet de crème worden weggegooid.

Varianten en aanvullingen

  • Gebruik gerust een andere ‘vette’ olie, zoals amandelolie, avocado-olie of sojaolie. Of gebruik een mengsel van verschillende oliën.
  • Een parfum (parfumolie of etherische olie) kan worden toegevoegd aan de oliefase, gebruik niet meer dan een paar (3-6) druppels op 100 gram crème.
X
Onze vakantie is voorbij, de levertijd kan echter tijdelijk tot een week langer zijn door achterstand die is ontstaan.