Default image

Variaties en verder

Variaties

Van de blauwdruk kan een grijsdruk worden gemaakt door deze om te kleuren. Je kan dit het beste doen nadat deze is gefixeerd. Nakleuren kan in een oplossing van looizuur (webwinkel) van 1 gram per liter, maar met sterke, koude, zwarte thee kan het ook. Spoel de blauwdruk een minuut of tien in deze oplossing tot de omkleuring heeft plaats gevonden.

In plaats van rood bloedloogzout kan geel bloedloogzout worden gebruikt, dit geeft een veel donkerder kleuring met andere contrasten.

Er zijn diverse andere mogelijkheden tot verder bewerken, we hebben nog lang niet alles uitgeprobeerd. Wees wel alert dat niet alles werkt, experimenteer niet met de meest geslaagde stukken, maar maak een boel proefdrukken.

Verder

Met name als u meer wil leren van het afdrukken vanaf een transparant en het bewerken hiervan is een cursus of workshop een goed idee, dit kan bijvoorbeeld bij:

Defobie, op diverse plekken in het land. Op de website van Defobie staan mooie voorbeelden van wat mogelijk is met blauwdrukken.

Polychrome, in Middelburg, hier kunt u ook terecht voor diverse andere fotochemische procedés, zoals kooldruk en zoutdruk.