Blauwdruk

Blauwdruk – gebruiken van lichtgevoelig papier

Het fotogevoelige materiaal kan nu worden gebruikt voor het maken van afdrukken. Er zijn hiervoor verschillende mogelijkheden. Je kan een fotogram maken: je legt bijvoorbeeld bladeren, bloemen of andere zaken die deels licht doorlaten op het papier en belicht dit. Omdat dunne blaadjes minder licht doorlaten dan dikke ontstaat een fotografische afbeelding.

Een andere manier is om van een negatief af te drukken. Je kan een foto in een bewerkingsprogramma aanpassen naar zwart wit, vervolgens de kleuren inverteren (dus wat wit was wordt zwart en andersom) en dit met een goede fotoprinter afdrukken op folie of eventueel op papier. Goed contrast is belangrijk! Leg het zo gemaakte negatief op het fotogevoelig gemaakte papier en belicht het.

Ook de traditionele manier om tekeningen te reproduceren kan worden gebruikt. Leg de tekening op het fotogevoelige papier en belicht. Uiteraard gaat dit het beste als het papier zo lichtdoorlatend mogelijk is, bijvoorbeeld calqueerpapier en als de tekening zelf zoveel mogelijk licht tegenhoudt, bijvoorbeeld door Oost-Indische inkt te gebruiken. Uit ervaring blijkt dat het ook met tekenpapier en potlood kan, maar het contrast is minder en de belichtingstijd langer.

Lichtbronnen

Het belichten kan het eenvoudigste met zonlicht. Belicht buiten, glazen ramen houden veel ultraviolette straling tegen. De belichtingstijd hangt af van de omstandigheden, bij felle zon, rond 13 uur op 21 juni is de belichtingstijd kort, misschien maar een minuut. In de winter en bij bewolking kan dat veel langer zijn. Ook maakt het verschil of je papier of folie gebruikt als negatief.

Andere bronnen van ultraviolet licht zijn ook geschikt. Ideaal is een ultraviolet lichtbak met timer, maar ook een gezichtsbruiner kan goede diensten bieden. Belichtingstijden moeten worden uitgeprobeerd, je kan hier ook mee spelen en onderbelichten of overbelichten.

Zodra het fotogevoelige papier voldoende belicht is moet de afbeelding worden gefixeerd. Dit kan heel eenvoudig door het papier te spoelen met veel water. Doe dit bij voorkeur in een wat donkere ruimte, bijvoorbeeld de keuken of badkamer met de gordijnen dicht. Als het papier geen groene kleur meer afgeeft is het gefixeerd en kan het drogen.

De gemaakte afbeelding kan na verloop van tijd wat verkleuren, hang deze dus niet op in de felle zon.