Parfum & Geur

Streel je zintuigen

Patchouliblad gesneden

 3,95 incl. BTW  3,26excl. BTW

Wissen

Beschrijving

Patchouliblad gesneden is een gedroogd geurplant product. Gebruik dit bijvoorbeeld in zelfgemaakte potpourri of als grondstof voor parfum.

Gebruik

Patchouliblad gesneden heeft in hoofdlijnen dezelfde geur als de etherische olie: warm, aards, kruidig. Het kan ongewijzigd worden gebruikt in potpouri. Kleiner maken in een mortier of vijzel kan helpen bij verwerking, bijvoorbeeld bij gebruik in wierook of sachets.

Het maken van een tinctuur kan met zuivere alcohol 96%, maar ook met cosmetisch haarwater. Neem een goed afsluitbare pot, doe deze vol met blaadjes en giet er tot de rand alcohol bij. Goed sluiten en in het donker laten trekken. Regelmatig even schudden. Minimaal een maand laten uittrekken, langer is meestal beter.

De tinctuur kan worden gebruikt in cosmetica zoals parfum of aftershave. Voor commercieel gebruik: bedenk dat zelfgemaakte tinctuur een bijzondere geurstof is waar weinig over bekend is. Overleg altijd met uw cosmetisch chemicus.

De Hekserij verkoopt geen stoffen die bedoeld zijn voor gebruik in levensmiddelen of ander inwendig gebruik. Gebruik dit product dan ook niet voor het bereiden van voedsel. Ook voor ander inwendig gebruik is het niet bedoeld.

Eigenschappen

Patchouliblad gesneden is een natuurproduct dat meestal op traditionele manier wordt gewonnen en verzameld, al heeft de landbouwmechanisatie wel z’n intrede gedaan. Het kan daardoor tot enkele procenten vervuilingen bevatten zoals zand, takjes, maar soms ook delen van eerder gebruikte verpakkingen.

Patchouli (patchouly, patchoeli) is een kruid dat uiterlijk wel wat weg heeft van munt. Het komt oorspronkelijk uit zuidoost Azië maar wordt nu in verschillende tropische landen gekweekt. De grootste producent voor de wereldmarkt is Indonesië, met name op Sulawesi en in mindere mate op Sumatra wordt het kruid gekweekt.

Patchouli raakte begin 19e eeuw bekend in Europa als geur van zijden sjaaltjes uit India. Europese producenten van sjaaltjes wilden deze geur imiteren en lieten uitzoeken waar het van afkomstig was. Parfumeurs wilden de geur gebruiken in hun producten en lieten van het kruid een etherische olie maken die sinds ongeveer 1850 in de handel is. Vrijwel al het gekweekte patchouliblad wordt gebruikt voor het maken van etherische olie.

Verpakking

We verpakken de bladen in gesealde plastic zakken. Zo blijft de inhoud droog en vervliegt de geur niet te snel.

Gevaren

Onbewerkte gedroogde plantendelen vallen niet onder de REACH/CLP wetgeving. Een extract, zoals een tinctuur, wel!

Dat er een vrijstelling is betekent niet dat je er vanuit mag gaan dat het een onschadelijk product is. Hou rekening met mogelijke irritatie van huid en ogen. Er kunnen van nature allergene stoffen in zitten en ook al is het een natuurproduct, het kan toch milieuschade veroorzaken.

Codes

Artikelnummer: 26001
Engelse naam: Gum Benzoin Sumatra
Botanisch: Pogostemon cablin (Blanco) Benth.

Uitvoering

50 g, 250 g, 1 kg