Parfum & Geur

Streel je zintuigen

Ambrettezaad

 4,95

Wissen

Beschrijving

Ambrettezaad is een plantaardig zaad. Gebruik het in geurproducten, of bewerk het tot grondstof voor cosmetica.

Gebruik

Ambrettezaad in onbewerkte vorm heeft vrijwel geen geur. Om de geur vrij te maken moet het grondig worden fijngemaakt. Dit kan bijvoorbeeld in een porseleinen mortier met een stamper. In deze vorm gebruik je het bijvoorbeeld in een potpourri of sachet. Ook dan is de geur niet sterk.

Het maken van een tinctuur kan met zuivere alcohol 96%, maar ook met cosmetisch haarwater. Een goed uitgangspunt is 40 gram fijngemaakt zaad in 100 ml alcohol. In een goed afsluitbare fles of pot in het donker laten trekken, regelmatig even schudden. Minimaal een maand laten uittrekken, langer is meestal beter.

De tinctuur kan worden gebruikt in cosmetica zoals parfum of aftershave. Voor commercieel gebruik: bedenk dat zelfgemaakte tinctuur een bijzondere geurstof is waar weinig over bekend is. Overleg altijd met uw cosmetisch chemicus.

De Hekserij verkoopt geen stoffen die bedoeld zijn voor gebruik in levensmiddelen of ander inwendig gebruik. Gebruik dit product dan ook niet voor het bereiden van voedsel.

Eigenschappen

Ambrettezaad is het zaad van een malva soort genaamd Abelmoschus moschatus. Het is één van de heel weinige plantaardige producten met een (zeer lichte) muskusgeur. Zowel de plant als het zaad heet in het Nederlands ambrettezaad of muskuszaad. De geur wordt veroorzaakt door het aanwezige ambrettolide.

We leveren het als los zaad: kleine vrijwel bolvormige harde zaadjes. Botanische naam is Abelmoschus moschatus Medik.. De planten worden verbouwd in de gangbare landbouw. Herkomstland voor ons product is meestal Peru. Oorspronkelijk komt het kennelijk uit de tropische delen van Azië en Australië, hoewel daar wel wat vraagtekens bijgezet kunnen worden. Er zijn namelijk ook beschrijvingen van oud cultureel gebruik in bijvoorbeeld Suriname en Egypte.

Verpakking

We verpakken deze hars in gesealde plastic zakken.

Gevaren

Onbewerkte plantenproducten vallen niet onder de REACH/CLP wetgeving. Een extract, zoals een tinctuur, wel!

Dat er een vrijstelling is betekent niet dat je er vanuit mag gaan dat het een onschadelijk product is. Hou rekening met mogelijke irritatie van huid en ogen. Er kunnen van nature allergene stoffen in zitten en ook al is het een natuurproduct, het kan toch milieuschade veroorzaken.

Codes

Artikelnummer: 26101
Engelse naam: Ambrette seeds
Botanisch: Abelmoschus moschatus Medik.

Uitvoering

50 g, 250 g, 1 kg