Parfum & Geur

Streel je zintuigen

para Cresylacetaat

 6,95 incl. BTW  5,74excl. BTW

Beschrijving

Para Cresylacetaat ook wel p-cresyl acetaat of para toluylacetaat, is een geurstof, die ook in de natuur (maar alleen in kleine hoeveelheden) voorkomt, onder meer in diverse bloemen en daardoor ook in een aantal soorten etherische olie. Voor gebruik in parfums en cosmetica wordt de geurstof synthetisch nagemaakt.

Para Cresylacetaat is een heldere tot lichtgele vloeistof. Het heeft een sterke geur van brandende hars, teer: dierlijk en wat ‘chemisch’, veel mensen vinden de pure geur ‘vies’. Het is hoofdzakelijk een hart- tot topnoot. Het is vrijwel onmogelijk om zonder para Cresylacetaat, of in elk geval een aanverwante geurstof een goede, natuurlijk ruikende narcis, hyacinth of andere bolgewasbloemengeur te maken. Er is beslist niet veel van nodig, maar 0,1 to 1 procent geeft net de kenmerkende dierlijke noot van deze groep bloemengeuren. In nog lagere dosering kan het iets van spanning en pit geven aan jasmijn en andere oosterse bloemengeuren. Het kan hout, amber en bepaalde specerijen wat richting de top trekken: altijd in lage doseringen.

Een verdunning maken is aan te raden, een 10% verdunning is vaak voldoende, overweeg eventueel daarnaast een 1% verdunning te maken. Para Cresylacetaat mengt met de meeste gebruikelijke solvents. Koel, droog, donker en buiten bereik van kinderen bewaren.

Para Cresylacetaat is onder de REACH/CLP verordening ingedeeld als gevaarlijke stof met de volgende kenmerken:
Waarschuwing.
H302 – Schadelijk bij inslikken.
Een allergische reactie is ongebruikelijk.

De Engelse naam is para cresyl acetate.
CAS-nr: 140-39-6
EG-nr: 205-413-1
FEMA-nr: 3073

Uitvoering

10 ml, 50 ml, 250 g