Parfum & Geur

Streel je zintuigen

EO Patchouli (org)

 7,95 incl. BTW  6,57excl. BTW

Wissen

Beschrijving

EO Patchouli (org) is een etherische olie voor gebruik als geurstof. Gebruik de olie bijvoorbeeld in parfum, zeep en andere geurende producten.

Gebruik

EO Patchouli (org) heeft een kruidige geur, die wat aan mos en hout doet denken. Een andere omschrijving die wel wordt gebruikt is aarde achtig. Het is een uiterst universele geurstof, het past bij bloemen, hout, kruiden, ambers enzovoort. Patchouli is haast noodzakelijk in chypre en fougère parfums. Het voegt diepte toe, verbetert de uitstraling en zorgt voor veel geurstoffen dat deze langer waarneembaar worden. Je gebruikt meestal tussen de 0,1% en 5% van deze stof in de geurcompositie, maar wat meer is uit veiligheidsoogpunt geen probleem. Het is in parfums voornamelijk een basisnoot en is stabiel in de meeste producten, inclusief zeep.

Koel, droog en donker bewaren.

Eigenschappen

EO Patchouli (org) is bij kamertemperatuur een gele tot oranjebruine vloeistof. De stof is erg lang houdbaar, in principe onbeperkt, al wordt de geur na verloop van jaren wel wat anders en dikt de olie in tot zeer stroperig. De olie wordt door stoomdestillatie gemaakt uit de gedroogde bladeren van Pogostemon cablin (Blanco) Benth.. Onze olie komt meestal uit Sri Lanka, maar kan incidenteel ook uit Madagascar komen. De planten waarvan de olie gemaakt wordt zijn organisch geteeld.

Patchouli raakte begin 19e eeuw bekend in Europa als geur van zijden sjaaltjes uit India. Europese producenten van sjaaltjes wilden deze geur imiteren en lieten uitzoeken waar het van afkomstig was. Parfumeurs wilden de geur gebruiken in hun producten en lieten van het kruid een etherische olie maken die sinds ongeveer 1850 in de handel is.

Aan de olie wordt niets toegevoegd. Door de soms nog primitieve productiemethoden kan de olie wat ijzer bevatten.

Zoals elke etherische olie is ook deze een mengsel van diverse stoffen. Een indicatie van de samenstelling is de volgende:

> 25% – Patchoulol
10-25% – alfa Bulneseen, alfa Guaieen
2-5% – beta Caryofyleen, Caryofyleenoxide

Verpakking

De 10 en 50 ml verpakking is van bruin glas met een zwarte dop. De 250 g en de 1 kg verpakking is van aluminium met een witte dop. Onze verpakkingen in aluminium worden niet aan particuliere klanten verkocht omdat deze geen kindveilige sluiting hebben. De verpakkingen in glas worden wel aan particuliere klanten geleverd.

Gevaren

EO Patchouli (org) is ingedeeld als gevaarlijke stof, met de volgende kenmerken:

GEVAAR
H304 – Kan dodelijk zijn als de stof bij inslikken in de luchtwegen terechtkomt.
H411 – Giftig voor in het water levende organismen, met langdurige gevolgen.

EO Patchouli (org) is één van die zeldzame soorten etherische olie die geen van de gebruikelijke declaratieplichtige allergenen bevat.

Codes

Artikelnummer: 20110
Engelse naam: EO Patchouli (org)
EG-nummer: 939-227-3 en 282-493-4
CAS-nummer EU: 84238-39-1
CAS-nummer TSCA: 8014-09-3
FEMA-nummer: 2838
ADR: 9/III
UN-nummer: 3082
INCI: POGOSTEMON CABLIN LEAF OIL

Uitvoering

10 ml, 50 ml, 250 g NIET voor particulieren, 1 kg NIET voor particulieren