Parfum & Geur

Streel je zintuigen

EO Ho hout

 5,95 incl. BTW  4,92excl. BTW

Wissen

Beschrijving

EO Ho hout is een etherische olie voor gebruik als geurstof. De olie kan bijvoorbeeld in parfum, crème of kamerparfums worden gebruikt.

Gebruik

EO Ho hout heeft een milde, frisse wat kruidige bloemengeur. Het doet sterk denken aan rozenhoutolie en linalool.  De sterkte is gemiddeld en de geur combineert erg goed met vrijwel elke andere. Speciaal noemen we de combinaties met bloemen, citrus en hout, maar nogmaals een zeer veelzijdige olie. Door deze veelzijdigheid is het niet nodig een verdunning te maken. Het is in parfums voornamelijk een topnoot en is stabiel in de meeste producten, inclusief zeep. Koel, droog en donker bewaren.

Eigenschappen

EO Ho hout is bij kamertemperatuur een kleurloze tot lichtgele vloeistof. De stof is vrij lang houdbaar. De olie wordt door stoomdestillatie gemaakt uit het hout van de ho boom, een boom uit dezelfde familie als kaneel (Cinnamomum). De volledige botanische naam is Cinnamomum camphora (L.) J.Presl. Een andere naam is shiu houtolie, in het Engels wordt dat ho wood of shiu wood oil.
Zoals elke etherische olie is ook deze een mengsel van diverse stoffen. Een indicatie van de samenstelling is de volgende:
> 25 % – Linalool
2-5 % – Citronellal
1-2 % – beta Caryofyleen

Achtergrond

EO Ho hout is een relatief nieuw product: het wordt pas sinds het midden van de 20ste eeuw commercieel gemaakt. Het is dé vervanger voor rozenhoutolie, die op zich alweer een vervanger was voor de oorspronkelijke bois-de-rose.

Rozenhoutolie is al lang een olie waar een boel gedoe om was. Om te beginnen zijn er enorm veel soorten rozenhout waardoor het makkelijk is om ermee te knoeien. Van lang niet al deze soorten is tenslotte bekend wat de samenstelling is. Een ander punt is dat de rozenhoutsoorten waar de olie van gemaakt zou moeten worden uit het tropisch regenwoud komen. Moeten we nog willen dat dit verder gekapt wordt? Bovendien: grotendeels, wellicht allemaal, zijn ze beschermd onder het Cites verdrag. Er wordt tegenwoordig wel rozenhout aangeplant, maar dit levert (voor zover wij weten) nog geen verkoopbare olie op, dat is meer iets voor de toekomst. Er is kennelijk nog wel echte rozenhoutolie in de handel, maar het meeste is nep.

Verpakking

De 10 en 50 ml verpakking is van bruin glas met een zwarte dop. De 250 g verpakking is van aluminium met een witte dop.

Gevaren

EO Ho hout is ingedeeld als gevaarlijke stof, met de volgende kenmerken:

WAARSCHUWING
H315 – Veroorzaakt huidirritatie.
H317 – Kan een allergische huidreactie veroorzaken.
H319 – Veroorzaakt ernstige oogirritatie.

EO Ho hout bestaat voor 80-98% uit de allergene stof linalool en kan ook nog een klein beetje limonene bevatten.

Codes

Artikelnummer: 20117
EG-nummer: 294-760-2
CAS-nummer EU: 91745-89-0
CAS-nummer TSCA: 8022-91-1
INCI: CINNAMOMUM CAMPHORA LINALOOLIFERUM WOOD OIL

Uitvoering

10 ml, 50 ml, 250 g