Parfum & Geur

Streel je zintuigen

EO Bergamot FCF *ADR*

 7,00

Wissen

Beschrijving

Bergamotolie is de meest gebruikte citrusolie in de parfumerie. Veel klassieke parfums kennen bergamot ofwel Citrus bergamia als bestanddeel. Ook de klassieke eau de colognes bevatten veel bergamotolie, maar het is geen ouderwetse geur, in moderne geuren blijft bergamot een terugkerende noot. De geur is dan ook op een prettige manier afwijkend van de geur van veel andere citrusolie. Niet alleen de frisse citrusgeur, maar ook de zoete warme geur van linalool en linalylacetaat, stoffen die ook in lavendelolie voorkomen, bepalen de geurindruk van de bergamot.

Dit product wordt als ADR zending (gevaarlijke stoffen) verzonden. Dat heeft gevolgen voor de mogelijkheden van afhalen op een DHL Service point en voor retour zenden. Zie ook: ADR zendingen.

Sommige planten hebben een met de bergamotsinaasappel vergelijkbare geur, zoals bijvoorbeeld bergamotkruid (Monarda fistulose), dit is echter een heel ander soort plant en ook de etherische olie van deze plant is anders van samenstelling. Bergamotolie is niet goedkoop, maar we verkopen ook een parfumolie met de geur van bergamot, deze is prima geschikt voor parfumering van bijvoorbeeld douchegel, maar uiteraard niet geschikt voor gebruik in de aromatherapie.
De toevoeging FCF staat voor “FuroCoumarin Free”. Bergamotolie en sommige andere soorten etherische olie bevatten van nature een groep stoffen die door chemici worden aangeduid als furocoumarinen. Een bekend voorbeeld hiervan is de stof bergapteen. Deze furocoumarinen hebben in combinatie met zonlicht een sterk irriterende werking op de huid, dit wordt wel aangeduid als “fototoxisch”. Wij hebben bewust gekozen voor een etherische olie waar de furocoumarinen uitgehaald zijn, zodat producten waar onze olie in zit ook veilig in de zon gebruikt kunnen worden. Het gebruikte procédé laat de rest van de olie onaangetast en ook zijn er geen schadelijke residuen in de olie.
Bergamotolie wordt hoofdzakelijk in de Italiaanse provincie Reggio Calabria, het uiterste zuiden van het Italiaanse vasteland gemaakt van lokaal verbouwde bergamotsinaasappels. Ook onze bergamotolie is in Italië gemaakt door koude persing van de schil van de vruchten van de bergamotboom.
De Engelse naam is bergamot, de Franse naam is bergamote, de Duitse naam is bergamotte.

Indicatie van de samenstelling:
> 25 % – Limoneen, Linalylacetaat
10-25 % – Linalool
2-5 % – beta Pineen, gamma Terpineen

Bergamotolie wordt in parfums als vooral als topnoot gebruikt. De geur is in de top fris, citrusachtig, scherp en zoet. In het hart komen daar nog kruidige, pittige en bloemige aspecten bij. De geur is een klasse op zich. Bergamot is met vrijwel alle andere geuren te combineren.
Bergamotolie is zeer geschikt voor de parfumering van zeep, het geeft een mooie bloemige frisheid.

Bergamotolie wordt in de aromatherapie onder meer gebruikt tegen slapeloosheid en neerslachtigheid.

Dit product is erg gevoelig voor oxidatie, om die reden is 0,1% antioxidant toegevoegd. Bij oudere batches is dat BHT, bij nieuwere batches is dat tocoferol (Vitamine E). Voor het overige is de olie zuiver, afgezien van de antioxidant is er niets aan de etherische olie toegevoegd.

Bergamotolie is irriterend voor de ogen, de ademhalingswegen en de huid. De olie is ontvlambaar, dus kijk uit met open vuur. Bergamotolie bevat citral, limoneen en linalool, stoffen waar sommige mensen allergisch op reageren.

CAS-nr TSCA: 8007-75-8
CAS-nr EU: 614-687-5
EG-nr: 296-429-8
FEMA-nr: 2153
INCI: CITRUS AURANTIUM BERGAMIA FRUIT OIL

Uitvoering

10 ml, 50 ml, 240 g NIET voor particulieren