Cosmetica

Pure verwenning

Propyleenglycol

 3,95 incl. BTW  3,26excl. BTW

Wissen

Beschrijving

Propyleenglycol is een oplosmiddel en bevochtiger voor gebruik in cosmetica.

Gebruik

Als oplosmiddel wordt het wel gebruikt om water in cosmetica geheel of gedeeltelijk te vervangen. Hierbij wordt de viscositeit van het product wat hoger (‘stroperiger’), wat kan helpen bij doseren. Sommige stoffen lossen beter op in propyleenglycol dan in water, wat de helderheid van een product kan verbeteren.

Als humectant (‘bevochtiger’) beperkt het uitdroging van het product, bijvoorbeeld van een crème. Tot op zekere hoogte geldt dat ook voor het op de huid gebrachte product: als ook de rest van de formule goed doordacht is kan propyleen glycol uitdroging van de huid beperken.

Bijkomend voordeel is dat propyleenglycol, doordat het water aantrekt, de zogenaamde ‘wateractiviteit’ van het product verlaagt waardoor de kans op bederf door micro-organismen kleiner is. Is de concentratie propyleenglycol hoger dan ongeveer 20% is de kans op bederf zelfs vrijwel nul.

Dosering: als humectant meestal rond de 3%, als oplosmiddel zelden meer dan 10%. In principe kan een hogere dosering weinig kwaad, maar het product zal er plakkeriger van worden wat meestal niet de bedoeling is. Een zeer hoge dosering (> 20%) zou in theorie water uit de huid kunnen trekken en is om die reden niet aan te raden.

Niet cosmetica toepassingen

Naast gebruik in cosmetica zijn er ook diverse ‘technische’ toepassingen, bijvoorbeeld om water geheel of gedeeltelijk te vervangen in dokarecepten, hierdoor krijgt schimmelvorming minder kans.

De Hekserij verkoopt géén producten die bedoeld zijn voor gebruik in levensmiddelen of voor ander inwendig gebruik. Dit product is GEEN uitzondering.  Gebruik van dit product in aromamengsels voor elektrisch roken raden we nadrukkelijk af: we hebben geen idee of de kwaliteit die we verkopen daar geschikt voor is.

Eigenschappen

Propyleenglycol, ook wel 1,2-propaandiol PG of MPG, is bij kamertemperatuur een kleurloze, doorzichtige viskeuze (‘stroperige’) vloeistof.

Duurzaamheid

Propyleenglycol wordt van glycerine en waterstof gemaakt. Beide kunnen meer of minder duurzaam worden gewonnen. De glycerine is in elk geval niet van dierlijke vetten gemaakt en in elk geval deels van palmolie en/of palmpitolie. Het breekt gemakkelijk af in het water, wat minder makkelijk in de bodem. Het is niet giftig voor de meeste planten, dieren of andere organismen.

Verpakking

De 100 ml, 250 ml en 1000 ml verpakkingen zijn flessen van bruin kunststof (PET) met een zwarte kunststof (PP) dop. De 5 kg verpakking is een jerrycan van doorschijnend kunststof (HDPE) met een zwarte kunststof (PP) dop.

Gevaren

Propyleenglycol is niet ingedeeld als gevaarlijke stof. We raden evengoed aan voorzichtig om te gaan met alle stoffen: buiten bereik van kinderen houden.

Codes

Artikelnummer: 10633
Engelse naam: Propylene glycol
EG-nummer: 200-338-0
CAS-nummer EU: 57-55-6
INCI: PROPYLENE GLYCOL

Uitvoering

100 ml, 250 ml, 1 liter, 5 kg