Sodium Cocoyl Isethionate (SCI)

 3,95

Wissen

Beschrijving

Sodium Cocoyl Isethionate (SCI) is een poedervormige surfactant, een reinigende stof voor gebruik in bijvoorbeeld shampoo, douchegel en dergelijke producten.

Gebruik

Sodium Cocoyl Isethionate (SCI) kan alleen of samen met andere surfactants worden gebruikt. Bij vloeibare producten is het gebruik heel simpel: mengen met de overige ingrediënten van de formule en klaar. Verwarmen is niet nodig, maar het lost vrij slecht op in water. Daarom kan je in de meeste gevallen maar ongeveer 3-6% in je shampoo gebruiken als je deze helder wilt houden. Meer kan (tot ongeveer 15%), maar dan is het eindresultaat ondoorzichtig. In oplossingen is het aan te raden SCI rond een neutrale pH van 6-8 te gebruiken. De pH van een oplossing van SCI kan overigens wat lager zijn, het is aan te raden deze te verhogen door toevoeging van bijvoorbeeld natriumbicarbonaat.

Bij vaste producten zoals shampoo bars en bruisballen speelt dit probleem niet. Bij gebruik in dergelijke producten: volg de formule, soms moet er gesmolten worden, soms kan koud worden gemengd, maar moet de massa geperst worden.

Droog, dus NIET in de koelkast bewaren. Verder koel, donker en in goed gesloten verpakking bewaren. Buiten bereik van kinderen bewaren.

Eigenschappen

Wij denken dat het een geweldig product is dat voor veel van onze klanten precies is wat ze zoeken: een milde, niet te milieubelastende en goed reinigende stof voor vrijwel alle met schuim reinigende cosmetica geschikt.

Sodium Cocoyl Isethionate (SCI) wordt door ons geleverd als een redelijk fijn, vrijwel wit poeder. Het percentage wasactieve stof is 100%, het is redelijk lang houdbaar.

We hebben SCI in het assortiment genomen voor gebruik in bruisballen en andere schuimende cosmetica in vaste vorm, maar het is ook zeer geschikt in vloeibare producten zoals handzeep, shampoo en dergelijke. Het heeft een zeer prettige eigenschap: het reinigt mild, maar goed: veel beter dan de meeste andere milde surfactants. De reinigingskracht is vergelijkbaar met die van veel minder milde reinigers die we helaas wel moeten gebruiken omdat het niet alleen om mild gaat, maar ook om schoon. SCI geeft daarnaast veel fijn schuim en omdat het vrijwel geen water bevat is het niet geconserveerd.

Er is dan ook geen enkele reden om veel agressievere reinigers zoals SLS (Sodium Lauryl Sulfate) of het vaak identieke* SCS (Sodium Coco Sulfate of Sodium Cocoyl Sulfate) te gebruiken. SCI is milder en reinigt en schuimt uitstekend.

* SCS is meestal gelijk aan SLS, maar dan gegarandeerd gemaakt van kokosolie, waar SLS ook van palmpitolie gemaakt kan zijn. Soms worden ook andere kokosvetzuren gebruikt om SCS te maken, dan is de reinigingskracht minder, maar is het ook wat minder aggressief.

Duurzaamheid

Qua natuurlijkheid past het bij stoffen als Detergent (SLES) en Facetenside, in het algemeen niet beschouwd als natuurlijk. Het is evengoed zeer mild en wordt hoofdzakelijk van plantaardige grondstoffen gemaakt. Het is redelijk goed afbreekbaar in het milieu.

Verpakking

De 50 g, 250 g en 1 kg verpakking zijn van wit kunststof (PP). De 5 kg verpakking bestaat uit kunststof (LDPE) zakken in een kartonnen doos.

Gevaren

Sodium Cocoyl Isethionate (SCI) is ingedeeld als gevaarlijke stof, met de volgende kenmerken:

WAARSCHUWING
H319 – Veroorzaakt ernstige oogirritatie.
H412 – Schadelijk voor in het water levende organismen, met langdurige gevolgen.

De stof is als surfactant vrij mild, maar omdat het een geconcentreerd poeder is kan het op de luchtwegen slaan. Rustig behandelen, potten na gebruik sluiten en werken met voldoende ventilatie helpt dit te voorkomen.

Codes

Artikelnummer: 10110
EG-nummer: 263-052-5
CAS-nummer EU: 61789-32-0
INCI: SODIUM COCOYL ISETHIONATE

Uitvoering

50 g, 250 g, 1 kg, 5 kg