Cosmetica

Pure verwenning

Jojobaolie

 6,95 incl. BTW  5,74excl. BTW

Wissen

Beschrijving

Jojobaolie is een plantaardige olie voor gebruik in cosmetica.

Gebruik

Jojobaolie kan worden gebruikt in de vetfase van crèmes: meng met de overige bestanddelen van de vetfase, het gebruik is eigenlijk probleemloos. Ook in zalven, lippenbalsem, olieparfums, haarolie en dergelijke: mengen met de overige grondstoffen: het is niet moeilijker dan dat. Waar dat voor de overige bestanddelen nodig is is verwarming op een waterbad geen enkel probleem.

De Hekserij verkoopt géén producten die bedoeld zijn voor gebruik in levensmiddelen of voor ander inwendig gebruik. Dit product is GEEN uitzondering.

Eigenschappen

Jojobaolie is bij kamertemperatuur een kleurloze tot geelbruine vloeistof. Plantaardige olie kan (deels) vast worden, speciaal in het koude seizoen. De olie lijkt daardoor troebel, er zitten vaste stukjes in in de vorm van klontjes of lange slierten. Vaak is het voldoende de olie goed op kamertemperatuur te laten komen, soms is het nodig de olie een tijdje au-bain marie te verwarmen. De olie is door persing gewonnen en beperkt geraffineerd. Bewaar de olie bij kamertemperatuur.

De olie wordt gewonnen uit de zaden van de jojobastruik, ofwel Simmondsia chinensis (Link) C.K. Schneid..

Jojobaolie heeft een aantal geweldige eigenschappen. Het is amper gevoelig voor zuurstof en wordt daardoor vrijwel niet rans. Dit komt omdat het chemisch gezien eigenlijk een vloeibare was is en niet een olie. Ook zeer gevoelige huid en slijmvliezen worden daardoor zelden door jojobaolie geïrriteerd. Om die reden is jojobaolie wezenlijk anders dan andere typen olie, door de langere houdbaarheid is het ook in de cosmeticaindustrie zeer geliefd.

Jojobaolie wordt vooral voor de droge, zeer droge, gevoelige en oudere huid gebruikt, maar is net als vrijwel elke olie geschikt voor alle huidtypen. De olie spreid makkelijk uit over de huid en voelt niet echt vet aan. Jojobaolie is ook een uitstekende drager voor geurstoffen in een parfum op oliebasis. Hoewel het parfum een heel ander karakter heeft dan gewone parfums op alcohol basis (veel minder sterke geur, die wel veel langer aanhoudt) is jojobaolie daar zeker geschikt voor wegens de neutrale geur, ook na langere tijd.

Duurzaamheid

Jojobaolie wordt uit planten gewonnen. Het is niet heel makkelijk, maar wel volledig afbreekbaar in het milieu. Hoewel de plant niet (of nauwelijks) in Europa wordt verbouwd en de olie dus altijd geïmporteerd moet worden van elders, is het wellicht de meest duurzame olie in ons assortiment om een aantal andere redenen. De olie kan worden verbouwd in de halfwoestijn, waar weinig andere planten groeien. Dat betekent dat het niet concurreert met de landbouw en geen gevolgen voor de voedselproductie heeft. De plant heeft maar weinig water nodig, weinig mest, weinig bestrijdingsmiddelen.

Verpakking

Jojobaolie is verpakt in bruine kunststof (PET) flessen met zwarte kunststof (PP) dop. Grotere verpakkingen in een kunststof (HDPE) jerrycan.

Gevaren

Jojobaolie is niet ingedeeld als gevaarlijke stof (REACH/CLP). We raden evengoed aan met alle stoffen voorzichtig om te gaan.

Codes

Artikelnummer: 11003
Engelse naam: Jojoba oil
EG-nummer: 289-964-3
CAS-nummer EU: 90045-98-0
CAS-nummer TSCA: 90045-98-0
INCI: SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL

Uitvoering

100 ml, 250 ml, 1 liter, 4,7 kg (± 5,1 liter)

Bijpassende producten