Cosmetica

Pure verwenning

Amandelolie (zoet)

 3,95

Wissen

Beschrijving

Amandelolie (zoet) is een vette olie voor gebruik in cosmetica.

Gebruik

Amandelolie wordt gebruikt als verzorgend bestanddeel in bijvoorbeeld crèmes, badolie en vette huidserums. Het kan de vetlaag op de huid aanvullen, waardoor de barrièrefunctie van de huid wordt ondersteund. Daarnaast voelt de huid gladder aan. In een massageolie kan het het bulkbestanddeel zijn.

Amandelolie (zoet) kan in watervrije producten vaak zonder meer vermengd worden met de andere bestanddelen. In een waterbad verwarmen kan nodig zijn als er ook vaste stoffen in het mengsel zitten. Bij crèmes en andere emulsies wordt amandelolie in de vetfase toegepast.

In principe kan amandelolie tot 100% worden ingezet in cosmetica. Amandelolie is geschikt voor alle huidtypes, maar speciaal voor de droge huid. De olie voelt niet te vet (zwaar) aan, vergeleken met veel andere soorten olie, maar ook niet te licht, om die reden een zeer populaire olie.

De Hekserij verkoopt géén producten die bedoeld zijn voor gebruik in levensmiddelen of voor ander inwendig gebruik.

Koel, droog en donker in goed gesloten verpakking bewaren. Buiten bereik van kinderen bewaren.

Eigenschappen

Amandelolie (zoet) is een heldere, kleurloos tot geelbruine vloeistof. Plantaardige olie kan (deels) vast worden, speciaal in het koude seizoen. De olie lijkt daardoor troebel, er zitten vaste stukjes in in de vorm van klontjes of lange slierten. Vaak is het voldoende de olie goed op kamertemperatuur te laten komen, soms is het nodig de olie een tijdje au-bain marie te verwarmen. In het algemeen echter is de olie helemaal vloeibaar. De olie heeft een licht vettige geur.

We hebben gekozen voor een geraffineerde olie, hierdoor is de geur niet al te sterk, de kleur niet al te donker en de houdbaarheid redelijk lang. Raffinage betekent in dit geval onder meer gedeeltelijke ontkleuring met diatomeeënaarde  en gedeeltelijke ontgeuring door stoom.

Door de raffinage gaan een deel van de vitamines en andere werkstoffen in de olie verloren, echter in niet geraffineerde olie gaan deze stoffen harder in concentratie achteruit. Als je beide soorten (geraffineerd en niet geraffineerd) enkele maanden na productie vergelijkt bevat de geraffineerde olie daardoor meestal meer vitamines en werkstoffen. Bovendien bevat ongeraffineerde olie vaak nog behoorlijke residuen bestrijdingsmiddelen, Die komen in de geraffineerde olie niet of zo goed als niet meer voor.

Niet te verwarren met bittere amandelolie. Bittere amandelolie is de etherische olie van de bittere amandel.

Geraffineerd

We hebben gekozen voor een geraffineerde amandelolie. Hoewel de amandelolie daardoor in eerste instantie minder vitamines en andere eventuele positief op de huid werkende stoffen kan bevatten, is dat nadeel kortdurend. Ongeraffineerde olie is niet goed bestand tegen zuurstof en minder stabiel dan geraffineerde olie. Hierdoor is het gehalte aan vitamines binnen enkele weken of maanden gezakt onder het niveau van een geraffineerde olie. Bovendien bevat ongeraffineerde olie vaak nog residuen bestrijdingsmiddelen, Die komen in de geraffineerde olie niet of zo goed als niet meer voor.

Hoewel de houdbaarheid door raffinage al een stuk toeneemt, raden we aan enkele druppels Antirans per liter olie toe te voegen om oxidatie verder te beperken.

Duurzaamheid

Amandelolie (zoet) wordt uit planten gewonnen (Prunus dulcis (Mill.) D.A.Webb). Voor de teelt van deze bomen is veel (irrigatie-)water nodig. Raffinage kost energie, maar levert wel een langere houdbaarheid op. Het is volledig afbreekbaar in het milieu.

Verpakking

De verpakkingen t/m 1 liter zijn verpakt in bruine kunststof (PET) flessen met zwarte kunststof (PP) dop. De 4,7 kg verpakking is van doorschijnend kunststof (HDPE) met zwarte kunststof (PP) dop. De 20 kg verpakking is van nlauw kunststof (HDPE) met zwarte kunststof (PP) dop. Voor de 4,7 kg verpakking kan een jerrycansleutel worden besteld, zie hieronder – bijpassende producten. Let op: deze past niet op de dop van de 20 kg verpakking.

Gevaren

Amandelolie (zoet) is niet ingedeeld als gevaarlijke stof (REACH/CLP). We raden evengoed aan met alle stoffen voorzichtig om te gaan.

Codes

Artikelnummer: 11001
Engelse naam: Sweet almond oil
EG-nummer: 291-063-5
CAS-nummer EU: 90320-37-9
CAS-nummer TSCA: 8007-69-0
INCI: PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL

Uitvoering

100 ml, 250 ml, 1 liter, 4,7 kg (± 5,1 liter), 20 kg (± 22 liter)

Bijpassende producten

X
Let op: momenteel soms een langere levertijd dan gebruikelijk lees meer...