Cosmetica

Pure verwenning

Cetylalcohol

 1,80

Wissen

Aantal:

Beschrijving

Cetylalcohol is een emulgator en stabilisator voor crèmes. Het wordt erg veel gebruikt in crèmes, omdat het een veelzijdige stof is.

Als emulgator is het meestal een co-emulgator, dat is een emulgator die naast een andere emulgator wordt gebruikt. De co-emulgator zorgt voor een stabielere emulsie. Cetylalcohol kan echter wel als enige emulgator worden gebruikt, bijvoorbeeld in crèmespoelingen.

Als stabilisator maakt het crèmes minder gevoelig voor ontmenging. Een crème wil altijd weer schiften in een waterlaag en een olielaag, een beetje cetylalcohol maakt dit risico kleiner.

Daarnaast zorgt cetylalcohol ook voor iets dikkere crèmes. Is de crème wat dunner uitgevallen dan bedoeld dan kan het recept vaak worden verbeterd door toevoeging van 1-2% cetylalcohol.

Tenslotte kan cetylalcohol zalven en andere watervrije mengsels wat hydrofieler maken. Hydrofiele crèmes voelen vaak prettiger aan op de huid.

Cetylalcohol, ook de onze, wordt normaal gesproken gemaakt van plantaardige grondstoffen. Het is daarmee een volledig hernieuwbare stof. Mocht u heel oude boeken raadplegen zult u zien dat het lang geleden uit walvisolie werd gemaakt. Hoewel dat nog steeds wel kan is dat erg ongebruikelijk. Het zou zorgen dat de cetylalcohol erg duur zou zijn en in de meeste landen verboden. Wel is er nog cetylalcohol van dierlijke of synthetische oorsprong mogelijk.

INCI: Cetyl Alcohol. Een enkele keer zie je het in een recept verkeerd gespeld als cethylalcohol / cethyl alcohol. Het is vrijwel identiek aan cetearylalcohol / cetearyl alcohol en lijkt ook heel veel op stearyl alcohol / stearylalcohol. In vrijwel alle gevallen kunnen deze drie varianten op elkaar uitgewisseld worden in een recept. Het wordt geleverd als kleine, vrij harde schilfers of korrels.

Uitvoering

50 g, 250 g, 1 kg, 5 kg