Cosmetica

Pure verwenning

Vitamine E

 5,00

Wissen

Beschrijving

Vitamine E is een werkstof voor cosmetica en een antioxidant voor cosmetica, parfum en geurproducten.

Gebruik

Vitamine E kan als werkstof eventueel tot 5% worden gebruikt in cosmetica. Denk bijvoorbeeld aan serums en andere producten waar je weinig van gebruikt en op een enkel plekje op de huid. Bij gebruik als antioxidant gebruik je (veel) minder: 0,1% is typisch, ietsje meer kan weinig kwaad. Het mengt met plantaardige olie, etherische olie, veel geurstoffen en andere vetstoffen, voeg het daarom toe aan de vetfase van een crème of lotion. In producten die voornamelijk uit water bestaan kan het niet goed worden gebruikt.

De Hekserij verkoopt géén producten die bedoeld zijn voor gebruik in levensmiddelen of voor ander inwendig gebruik.

Eigenschappen

Vitamine E is een stroperige, bruine vloeistof. Het komt in de natuur voor en voorheen verkochten we ook een natuurlijke variant. Deze wordt gemaakt door de vitamine  uit verschillende soorten plantaardige olie te halen en te concentreren. Nadeel is dat deze vitamine E niet zo stabiel is als de synthetische variant. Om die reden zijn we overgegaan op synthetisch, dat werkt langer en beter.

Achtergrond

Vitamine E wordt veel gebruikt in de cosmetica. Niet zozeer voor de gezondheid: via de huid kan je maar heel weinig vitamines binnenkrijgen, je kan ze beter eten. Bovendien komt een tekort er aan zo goed als niet voor. Waarom toch in cosmetica: het is een antioxidant. Een antioxidant kan de schadelijke invloed van zuurstof, ozon en aanverwante oxiderende stoffen beperken.

Vitamine E in huidproducten kan schade veroorzaakt door bijvoorbeeld zonlicht in bepaalde omstandigheden beperken en zelfs herstellen. Op basis van het beperkte onderzoek dat daar naar is gedaan weten we dat de concentratie niet te laag mag zijn (2-5%) en dat niet elke vorm van vitamine E actief is.

Op vergelijkbare manier kan vitamine E producten beschermen tegen oxidatie. Plantaardige olie en veel geurstoffen zijn gevoelig voor oxidatie. In dat geval is een veel lagere concentratie al bruikbaar, typisch is 0,1%, soms zelfs minder.

Verpakking

De 10 en 50 ml verpakking is van bruin glas met een zwarte dop. De 250 g verpakking is van aluminium met een stop en een witte dop.

Gevaren

Vitamine E is ingedeeld als gevaarlijke stof, met de volgende kenmerken:

WAARSCHUWING
H317 – Kan een allergische huidreactie veroorzaken.

Codes

Artikelnummer: 10540
Engelse naam: Tocopherol
EG-nummer: 233-466-0
CAS-nummer EU: 10191-41-0
INCI: TOCOPHEROL

Uitvoering

10 ml, 50 ml, 250 g