Cosmetica

Pure verwenning

Fenoxyethanol

 2,00

Wissen

Beschrijving

Fenoxyethanol is een conserveermiddel voor gebruik in cosmetica zoals shampoo en crème. Het beschermt het product tegen bederf door micro-organismen.

Gebruik

Het gebruik van fenoxyethanol is heel simpel: mengen met de overige ingrediënten van de formule en klaar; verwarmen is niet nodig.

Gebruik ongeveer 0,8-1% in het eindproduct. In professionele cosmetica is de maximumdosering 1%, we raden aan hier niet overheen te gaan. Bij sommige surfactants, bijvoorbeeld Detergent (SLES), is de maximale er in oplosbare dosering noodzakelijk voor voldoende werking.

Eigenschappen

Fenoxyethanol is bij kamertemperatuur een kleurloze tot lichtgele vloeistof. De stof is vrij lang houdbaar: koel, droog, donker en in de goed gesloten verpakking bewaren. Fenoxyethanol is vooral actief tegen bacteriën, met name tegen Gram negatieve bacteriën. Het is vluchtig, waardoor ook de lege ruimte in de verpakking wat beschermd wordt tegen bederf.

Omdat het onvoldoende beschermt tegen alle soorten micro-organismen is het noodzakelijk deze stof te combineren met andere om voldoende bescherming te verkrijgen.

Duurzaamheid

Fenoxyethanol wordt momenteel meestal gemaakt van petrochemische grondstoffen en is daarmee niet hernieuwbaar. Het breekt snel af: alleen in de geadviseerde relatief hoge concentratie is het schadelijk voor micro-organismen. In verdunning is het daarentegen snel door hen opgegeten.

Verpakking

De 10 en 50 ml verpakking bestaan uit  een glazen fles met zwarte sluiting. De 250 g verpakking bestaat uit een aluminium fles met stop en dop.

Gevaren

Fenoxyethanol is ingedeeld als gevaarlijke stof, met de volgende kenmerken:

WAARSCHUWING
H302 – Schadelijk bij inslikken.
H319 – Veroorzaakt ernstige oogirritatie.

Codes

Artikelnummer: 10309
Engelse naam: Phenoxyethanol
EG-nummer: 204-589-7
CAS-nummer EU: 122-99-6
CAS-nummer TSCA: 122-99-6
INCI: PHENOXYETHANOL

Uitvoering

10 ml, 50 ml, 250 g