Shampoo recepten

Er is maar weinig verschil tussen shampoo en douchegel. Als er al verschil is, dan is het meestal zo dat shampoo vaker dan douchegel stoffen bevat die het haar verzorgen of makkelijk kambaar maken (‘conditioners’). Zelf shampoo maken is vrij eenvoudig. Hoewel je niet snel een shampoo maakt die goedkoper is dan de goedkoopste van de drogist kan je wel voordelig shampoo van hoge kwaliteit maken.

Shampoo wordt in de reclame steevast aangeprezen met het noemen van alles wat er in zit: vitamines (met provitamine B5), kruiden, plantenextracten. Daarnaast maakt de geur van de douchegel je onweerstaanbaar. De shampoo voedt je haar en roos en klitten behoren tot het verleden. Voor een deel is dit pure onzin: shampoo en douchegel smeer je in, laat je hooguit enkele minuten inwerken en spoel je weer uit. Sommige bestanddelen spoel je niet zo makkelijk uit, bijvoorbeeld de conditioners, maar zeker van de kruidenextracten blijft erg weinig achter. Shampoo en douchegel zijn vooral een reinigingsmiddel.

Hoe eenvoudig het ook is om shampoo of douchegel te maken, iedereen heeft zijn eigen wensen. Zie de volgende recepten dan ook als basisrecepten. Kleine wijzigingen zijn meestal zonder meer mogelijk. Wil je echt alles weten van zelf shampoo maken, volg dan een cursus hierin bij De Hekserij.


Shampoo met conditioner

Shampoo is om het haar te reinigen, nadeel kan zijn dat het te sterk ontvet, waardoor het haar lastig kambaar wordt, niet goed zit en breekt. Een conditioner in de shampoo kan dit probleem beperken. De conditioner in deze shampoo is Haarsoft. Haarsoft is een terugvetter: het is een vettige substantie die moeilijk uitspoelbaar is en na het wassen als een dun laagje op huid en haar blijft zitten.

Ingrediënten:

– 60 ml water
– 35 ml Tensidenmix Hx
– 3 ml Haarsoft
– 5 ml Rewoderm
– Een mespuntje citroenzuur
– 15 druppels parfumolie naar keuze
– 3 druppels HexaCol naar keuze
– 15 druppels ParaBen Hx

Werkwijze:

Meet Tensidenmix Hx, Rewoderm en Haarsoft af en doe dit allemaal in een beker. Voeg hier de parfumolie, HexaCol en ParaBen Hx aan toe. Voeg tenslotte het water toe waar je al een klein beetje citroenzuur in hebt opgelost. Roer dit allemaal goed door gedurende tenminste een minuut. Als de shampoo niet dik genoeg is kan je nog een klein beetje citroenzuur en Rewoderm toevoegen. Overigens wordt de shampoo uit zich zelf nog wat dikker in de eerste 24 uren. Je kan alles gewoon bij kamertemperatuur mengen, verwarmen is niet nodig.