Shampoo recepten

Er is maar weinig verschil tussen shampoo en douchegel. Als er al verschil is, dan is het meestal zo dat shampoo vaker dan douchegel stoffen bevat die het haar verzorgen of makkelijk kambaar maken (‘conditioners’). Zelf shampoo maken is vrij eenvoudig. Hoewel je niet snel een shampoo maakt die goedkoper is dan de goedkoopste van de drogist kan je wel voordelig shampoo van hoge kwaliteit maken.

Shampoo wordt in de reclame steevast aangeprezen met het noemen van alles wat er in zit: vitamines (met provitamine B5), kruiden, plantenextracten. Daarnaast maakt de geur van de douchegel je onweerstaanbaar. De shampoo voedt je haar en roos en klitten behoren tot het verleden. Voor een deel is dit pure onzin: shampoo en douchegel smeer je in, laat je hooguit enkele minuten inwerken en spoel je weer uit. Sommige bestanddelen spoel je niet zo makkelijk uit, bijvoorbeeld de conditioners, maar zeker van de kruidenextracten blijft erg weinig achter. Shampoo en douchegel zijn vooral een reinigingsmiddel.

Hoe eenvoudig het ook is om shampoo of douchegel te maken, iedereen heeft zijn eigen wensen. Zie de volgende recepten dan ook als basisrecepten. Kleine wijzigingen zijn meestal zonder meer mogelijk. Wil je echt alles weten van zelf shampoo maken, volg dan een cursus hierin bij De Hekserij.


Milde douchegel voor dagelijks gebruik 

Elke douchegel, ook deze, bestaat voor het grootste deel uit water. Na water vormen de surfactants de grootste groep bestanddelen. Zeep is een voorbeeld van een surfactant, het zorgt ervoor dat het water beter bij het vuil kan en dat het vuil in het water blijft en niet meer op huid of haar terecht komt. We gebruiken hier geen zeep, maar andere surfactants die beter werken, minder irriterend zijn en ongevoelig voor ‘kalk’ in het water.

De meeste douchegels die je in de winkel koopt bevatten zout om de shampoo te ‘verdikken’. Het is een toevallige eigenschap van sommige tensiden dat ze dikker worden samen met zout. Wij gebruiken Rewoderm om de douchegel dik te maken. Rewoderm is veel milder dan keukenzout.
Conserveermiddel is niet absoluut noodzakelijk, maar ongeconserveerde douchegel is maximaal drie weken houdbaar, soms gaat het al eerder schimmelen. Als je besluit je douchegel niet te conserveren raad ik je aan om deze binnen een week op te gebruiken voor het geval dat het allemaal tegen zit.

Ingrediënten:

– 55 ml water (gekookt en weer afgekoeld drinkwater)
– 20 ml Betaine (CAPB) Hx
– 20 ml Facetenside Hx
– 5 ml Rewoderm
– Een mespuntje citroenzuur
– 15 druppels geurstof naar smaak + een pipetje om te doseren
– 3 druppels HexaCol (wateroplosbare kleurstof)
– 15 druppels ParaBen Hx + een pipetje om te doseren

Werkwijze:

Meet de tensides (Betaine (CAPB) Hx en Facetenside Hx) en de Rewoderm af en doe dit allemaal in een beker. Voeg hier de geurstof, HexaCol en het conserveermiddel aan toe. Voeg tenslotte het water toe waar je al een klein beetje citroenzuur in hebt opgelost. Roer dit allemaal goed door gedurende tenminste een minuut. Als de douchegel niet dik genoeg is kan je nog een klein beetje citroenzuur en Rewoderm toevoegen. Overigens wordt de douchegel uit zich zelf nog wat dikker in de eerste 24 uren. Je kan alles gewoon bij kamertemperatuur mengen, verwarmen is niet nodig.

Het citroenzuur is niet alleen bedoeld om de Rewoderm te laten verdikken, maar ook om de douchegel huidvriendelijker te maken.

Supersimpele douchegel 

Speciaal voor iedereen die niet precies hoeft te weten wat er allemaal in een douchegel zit en hoe alles samenwerkt hebben we een kleur- en geurloze douchegel in het assortiment: basisdouchegel. Eigenlijk is de douchegel al klaar voor gebruik, maar wel een beetje saai. Daar kunnen we natuurlijk wat aan doen.

Om te beginnen: kleur. Onze HexaCol kleurstoffen (alleen de wateroplosbare) zijn daar het meest geschikt voor. Ze kunnen onderling worden gemengd tot vrijwel elke denkbare kleur, behalve wit en zwart.

Micapigmenten lossen niet op in de douchegel, maar als je even schudt heb je wel een mooie glitterregen in je fles. In diverse kleuren leverbaar.

Voor de geur kan je kiezen uit al onze parfumoliën. Veel soorten etherische olie en andere geurstoffen zijn ook geschikt, maar niet allemaal. Als je niet genoeg kennis hebt van etherische olie raden we je aan een parfumolie te gebruiken.

Ingrediënten:

– 100 ml basisdouchegel
– 3 druppels HexaCol (wateroplosbare kleurstof)
– 15 druppels parfumolie naar keuze + een pipetje om te druppelen
– een mespuntje micapigment naar keuze

Het maken is echt supersimpel: meet 100 ml basis douchegel af in een beker. Voeg de gewenste kleurstof, geurstof en speciale effecten toe en roer deze er doorheen. Doe de douchegel in een leuke fles.

Milde douchegel zonder Betaine voor dagelijks gebruik 

Deze douchegel bevat geen Betaine. Betaine (CAPB) Hx is op zich een uitstekend ingrediënt voor douchegel, dat reinigt en daarnaast irritatie van de huid verminderd. Echter, omdat een zeer klein aantal mensen hier allergisch voor is hebben we een formule zonder Betaine.

Ingrediënten:

– 60 ml water
– 15 ml Glycinetenside Hx
– 20 ml Facetenside Hx
– 5 ml Rewoderm
– Een mespuntje citroenzuur
– 15 druppels parfumolie naar keuze
– 3 druppels HexaCol (wateroplosbare kleurstof) naar keuze
– 15 druppels ParaBen Hx + een pipetje

Werkwijze:

Meet de tensides (Glycinetenside Hx en Facetenside Hx) en de Rewoderm af en doe dit allemaal in een beker. Voeg hier de geurstof, HexaCol en ParaBen Hx aan toe. Voeg tenslotte het water toe waar je al een klein beetje citroenzuur in hebt opgelost. Roer dit allemaal goed door gedurende tenminste een minuut. Als de douchegel niet dik genoeg is kan je nog een klein beetje citroenzuur en Rewoderm toevoegen. Overigens wordt de douchegel uit zich zelf nog wat dikker in de eerste 24 uren. Je kan alles gewoon bij kamertemperatuur mengen, verwarmen is niet nodig.

Douchegel, extra simpel te maken 

Voor wie niet te lang in de keuken wil staan: een snel te maken douchegel zonder poespas. Dit recept is ook ideaal als je met jongere kinderen aan de slag wilt, want ook die vinden het vaak leuk om douchegel te maken.

Ingrediënten:

– 60 ml water
– 35 ml Tensidenmix Hx
– 5 ml Rewoderm
– Een mespuntje citroenzuur
– 15 druppels parfumolie naar keuze
– 3 druppels HexaCol (wateroplosbare kleurstofoplossing) naar keuze
– 15 druppels ParaBen Hx

Werkwijze:

Meet Tensidemix Hx en de Rewoderm af en doe dit in een beker. Voeg hier de parfumolie, HexaCol en ParaBen Hx aan toe. Voeg tenslotte het water toe waar je al een klein beetje citroenzuur in hebt opgelost. Roer dit allemaal goed door gedurende tenminste een minuut. Als de douchegel niet dik genoeg is kan je nog een klein beetje citroenzuur en Rewoderm toevoegen. Overigens wordt de douchegel uit zich zelf nog wat dikker in de eerste 24 uren. Je kan alles gewoon bij kamertemperatuur mengen, verwarmen is niet nodig.

Shampoo met conditioner

Shampoo is om het haar te reinigen, nadeel kan zijn dat het te sterk ontvet, waardoor het haar lastig kambaar wordt, niet goed zit en breekt. Een conditioner in de shampoo kan dit probleem beperken. De conditioner in deze shampoo is Haarsoft. Haarsoft is een terugvetter: het is een vettige substantie die moeilijk uitspoelbaar is en na het wassen als een dun laagje op huid en haar blijft zitten.

Ingrediënten:

– 60 ml water
– 35 ml Tensidenmix Hx
– 3 ml Haarsoft
– 5 ml Rewoderm
– Een mespuntje citroenzuur
– 15 druppels parfumolie naar keuze
– 3 druppels HexaCol naar keuze
– 15 druppels ParaBen Hx

Werkwijze:

Meet Tensidenmix Hx, Rewoderm en Haarsoft af en doe dit allemaal in een beker. Voeg hier de parfumolie, HexaCol en ParaBen Hx aan toe. Voeg tenslotte het water toe waar je al een klein beetje citroenzuur in hebt opgelost. Roer dit allemaal goed door gedurende tenminste een minuut. Als de shampoo niet dik genoeg is kan je nog een klein beetje citroenzuur en Rewoderm toevoegen. Overigens wordt de shampoo uit zich zelf nog wat dikker in de eerste 24 uren. Je kan alles gewoon bij kamertemperatuur mengen, verwarmen is niet nodig.