Inkt recepten

Inkt is een erg oud chemisch product. In Assyrië, China en Egypte had men meer dan tweeduizend jaar geleden al inkten. In de middeleeuwen maakte bijna iedereen die schreef nog zijn eigen inkten.

Gebruik

Schrijven kan met een kroontjespen, een stokje of een ganzenveer. Je kan schrijven op elk soort papier dat niet te glad is. Dat is even uitproberen, want te glad papier zorgt dat de inkt niet goed pakt. Ook komt het soms voor dat de inktlijntjes alle kanten uitvloeien, waardoor de letters er gekarteld uit gaan zien.

Als je een stalen pen gebruikt moet je deze na gebruik goed schoonmaken; veel inkten zorgen voor roestvorming. Gebruik het niet in vulpennen of printers: de inkt bevat teveel deeltjes voor een verstopping kunnen zorgen.


Aniline-inkt

In de tweede helft van de negentiende eeuw vond er een revolutie plaats in de kleurstoffenindustrie. Tot dan toe werden kleurstoffen met meer of minder moeite uit natuurlijke stoffen gewonnen. Door een toename van de chemische kennis werden in een vrij korte tijd vele tientallen nieuwe kleurstoffen ontdekt. Inmiddels kan een inktmaker of textielverver uit vele honderden stoffen kiezen.

Deze nieuwe kleurstoffen worden wel anilinekleurstoffen genoemd, naar aniline, één van de belangrijkste grondstoffen van deze kleurstoffen. De inkten die ermee gemaakt worden heten om die reden vaak aniline-inkt.

Benodigdheden

  • 0,5 gram methyleenblauw
  • 6 gram arabische gom PC
  • 2 ml glycerine
  • 0,5 gram methylparabeen
  • 100 ml vers kraanwater
  • 3 x Maatlepel 2,5 ml
  • Plastic pipet 3 ml
  • Maatbeker 250 ml
  • Glazen fles BRUNO 100 ml
  • Bruine dop DIN28

Werkwijze

Meng in een maatbeker 250 ml de glycerine met het Arabische gom poeder, het methyleenblauw en de methylparabeen. Gebruik het pipet voor de glycerine en de maatlepels voor de poeders: een schone lepel voor elke stof. Voeg een beetje water toe en roer alles goed door elkaar: voorkom klontjes. Doe er dan de rest van het water bij en roer dit goed door. Dek af met een stukje folie of papier en laat het mengsel een dag staan. In die tijd kan het gom goed kan opzwellen en wordt een mooi slijm gevormd. Roer zo nu en dan even door. Giet de inkt in een fles met dop om deze te bewaren. De aniline-inkt kan nu worden gebruikt om te schrijven met een kroontjespen of een zelfgesneden ganzenveer.

Let op: methyleenblauw kan net als elke andere kleurstof vlekken geven op van alles. Deze vlekken kunnen hardnekkig of zelf niet helemaal te verwijderen blijken. Hetzelfde geldt uiteraard voor de inkt.

Aniline-inkt

Methyleenblauw is de kleurstof. De Arabische gom vormt het slijm, het maakt de inkt stroperiger zodat deze beter uit de pen vloeit. Glycerine voorkomt het uitdrogen van de inkt. Methylparabeen is schimmelwerend. Het water is de drager van al deze stoffen.

Je kan bij deze inkt spelen met de verhoudingen. Soms kan je nog een boel water toevoegen voordat je inkt slecht leesbaar wordt. Ook kan je eens proberen wat meer of minder Arabische gom toe te voegen. Als er te weinig Arabische gom in je inkt zit worden de randen van de inkt onregelmatig, zit er teveel in dan hecht de inkt minder goed. Hetzelfde gebeurt als er teveel glycerine in zit. Zit er te weinig glycerine in dan kunnen scheurtjes in de gedroogde inkt ontstaan.

IJzergallusinkt

De belangrijkste bestanddelen van deze inkt zijn de galappels en het ijzer(II)sulfaat. Deze zorgen samen voor de zwarte kleur van deze inkt. Methyleenblauw dient als tijdelijke kleurstof; zonder deze kleurstof zou de inkt de eerste dagen na het schrijven nauwelijks zichtbaar zijn.
Een conserveermiddel gebruiken we niet: de inkt is zo zuur dat de kans op schimmelvorming minimaal is.

Ingrediënten:

– 10 gram galappels
– 1 gram methyleenblauw
– 5 gram ijzer(II)sulfaat
– 4 gram arabische gom
– 250 ml drinkwater

Als je ruwe arabische gom gebruikt kan je deze het beste een dag van te voren in 50 ml water zetten. In de loop van de nacht lost de gom op in het water. Eventuele restanten zijn vervuilingen van de gom en kan je met een theezeefje of desnoods een koffiefilter verwijderen. Als je ons Arabische gom poeder van cosmeticakwaliteit gebruikt kan je dat gewoon in het water strooien, het lost gemakkelijk op.

Snij de galappels in tweëen. Kook de gesneden galappels gedurende 10 minuten in ongeveer 200 ml water. Om een zo helder mogelijke inkt te krijgen wordt het kookvocht afgegoten en vervolgens gefiltreerd door een koffiefilter. Laat het gekleurde vocht afkoelen en los er het ijzersulfaat en methyleenblauw in op. Voeg tenslotte de gomoplossing toe.
Doe de inkt in een goed af te sluiten fles, deze is klaar voor gebruik. Op de bodem zal zich in de loop van de tijd waarschijnlijk wat neerslag afzetten, maar dat kan geen kwaad.