Badzout recepten

Badzout is eenvoudig te maken, en een leuk product om te geven.

Ook als je geen bad hebt kan je het gebruiken, bijvoorbeeld in een voetenbad. Bedenk bij onderstaande recepten dat geur en kleur aangepast kunnen worden, heeft u liever rood badzout, gebruik dan HexaCol rood, heeft u liever sering als geur, gebruik dan parfumolie sering.


Citroen badzout

Onderstaand recept wordt ook gebruikt in ons pakket “MAKKELIJK: badzout maken”. Voordeel van een pakket: alles bij elkaar, je kan niets vergeten.

Ingrediënten:

 • 250 g Basisbadzout grof [10130]
 • 12 druppels (± 0,5 ml) HexaCol geel [10781] of groen [10783]
 • 35 druppels (± 1,5 ml) EO Litsea Cubeba [20128] of EO Citroengras [20109]
 • Druppelpipet plastic 1 ml [30111]
 • Tubby fles [14067] of Plastic pot met deksel 135 ml [14043]

Werkwijze

Vul de pot met het basisbadzout. Niet helemaal vol doen, het zout moet nog wel wat kunnen bewegen. Druppel er ongeveer 5 druppels etherische olie bij en 2 druppels HexaCol. Draai het deksel op de pot en schud de geur en kleur goed door het zout heen. Voeg vervolgens net zo’n hoeveelheid geur en kleur toe en schud opnieuw. Ga hiermee door tot er ongeveer 35 druppels etherische olie en ongeveer 12 druppels HexaCol in zitten. Een paar meer of minder is geen probleem. Als de kleur redelijk regelmatig is verdeeld dan is de geur ook redelijk verdeeld. Het badzout is normaal zeker 6 maanden houdbaar.

Badkaviaar

Badzout is er vooral voor de lol die je er aan beleeft en voor de geur die het badwater er van krijgt. Badkaviaar doet nog iets meer: het bestaat grotendeels uit ureum: een huideigen stof die meehelpt om uitdroging van de huid te voorkomen.

Benodigdheden

 • 100 g Ureum [10632]
 • 5 druppels (± 0,5 ml) HexaCol groen [10783]
 • 12 druppels (± 1,5 ml) Bornylacetaat [23005]
 • Druppelpipet plastic 1 ml [30111]
 • Tubby flesjes (3-4 is genoeg) [14067]

Bereiding

Vul een schone glazen kom of maatbeker met de ureumkorrels. Niet helemaal vol doen, het moet nog wel wat kunnen bewegen. Druppel er ongeveer 4 druppels bornylacetaat bij en 2 druppels HexaCol groen. Roer de korrels dan goed door tot de kleur zich goed verspreid heeft. Voeg vervolgens net zo’n hoeveelheid geur en kleur toe en schud opnieuw. Ga hiermee door tot alles is toegevoegd. Een paar meer of minder is geen probleem. Als de kleur redelijk regelmatig is verdeeld dan is de geur ook redelijk verdeeld. Vul de Tubby flesjes met badkaviaar. Badkaviaar is zeker 6 maanden houdbaar.

Als variant: maak in losse bakjes verschillende kleuren badkaviaar (of badzout) en strooi deze na elkaar in de fles. Zo krijg je gekleurde laagjes. Andere geuren zijn natuurlijk ook mogelijk. Het is aan te raden wel steeds dezelfde geur te gebruiken of te zorgen voor geuren die goed bij elkaar passen.

Rustgevend badzout

Volgens sommigen zijn magnesiumsulfaat en lavendel rustgevend. Er is goed objectief bewijs voor, maar als u er in gelooft dan werkt het misschien wel en kwaad kan het in elk geval niet.

Ingrediënten

 • 250 g Magnesiumsulfaat [13006]
 • 30 druppels (± 1,5 ml) EO Lavendel [20104] of EO Lavandin [20138]
 • Druppelpipet plastic 1 ml [30111]
 • Tubby fles [14067] of Plastic pot met deksel 135 ml [14043]

Werkwijze

Vul de pot met het magnesiumsulfaat. Niet helemaal vol doen, het zout moet nog wel wat kunnen bewegen. Druppel er ongeveer 5 druppels etherische olie bij. Draai het deksel op de pot en schud de geurstof goed door het zout heen. Voeg vervolgens net zo’n hoeveelheid geur toe en schud opnieuw. Ga hiermee door tot er ongeveer 30 druppels etherische olie in zitten. Een paar meer of minder is geen probleem. Het badzout is normaal zeker 3 maanden houdbaar.

X
De Hekserij is t/m 24 januari gesloten, de levertijd is daardoor langer lees meer....