Afwasmiddel recepten

Een eenvoudig handafwasmiddel is gemakkelijk zelf te maken. In veel opzichten lijkt het op een shampoo, vloeibare ‘zeep’ en andere vloeistoffen die met water en wrijven lekker schuimen. Let wel: handafwasmiddel, het is niet bedoeld voor de afwasmachine, daar is een agressiever middel voor nodig dat minder schuimt en de nodige toevoegingen als een glansmiddel en een machinebeschermer.

Water en vettige aanslag mengen niet, vet stoot water af. Daarom is het lastig om met alleen water vet en aangekoekt vuil te verwijderen. Afwasmiddel (en zeep, waspoeder, shampoo etcetera) zorgt dat het water minder makkelijk door het vet wordt afgestoten zodat het er beter bij kan. Verder zorgt afwasmiddel dat het vet een beetje met water mengt zodat het kan worden weggespoeld.


Eenvoudig handafwasmiddel

Onderstaande recept is een eenvoudig recept, dat evengoed prima werkt.

Ingrediënten:

– 50 ml Leidingwater, gekookt en weer afgekoeld
– 25 ml Detergent (SLES) Hx [10102]
– 25 ml Betaine (CAPB) Hx [10101]
– 20 druppels (1 ml) ParaBen Hx [10301]
– 10 druppels (0,5 ml) parfumolie (PO) citroen [21003]

Werkwijze:

Meng Detergent en Betaine voorzichtig met elkaar en voeg hier ParaBen en parfumolie aan toe, gebruik hiervoor bijvoorbeeld een druppelpipet plastic [30110]. Alles goed doorroeren, vervolgens voorzichtig water toevoegen en door de rest roeren. Probeer te voorkomen dat alles gaat schuimen.

Eventueel kan een ‘dikker’ afwasmiddel worden gemaakt door minder water toe te voegen (het is dan ook sterker reinigend). Een andere manier om het afwasmiddel dikker te maken is het toevoegen van een verzadigde natriumchloride [13012] oplossing. Je maakt deze oplossing door ongeveer 15 gram natriumchloride op te lossen in 50 ml water en goed te roeren. Voeg telkens maximaal 1 ml natriumchlorideoplossing toe aan het afwasmiddel en roer het goed door. Voeg niet meer dan 8 ml natriumchlorideoplossing toe, anders heb je kans dat het mengsel juist weer dunner wordt.

Het afwasmiddel is 1 tot 2 maanden houdbaar.