Aftershave recepten

Eén van de eenvoudigste bereidingen is wel het maken van aftershave. De gewone ouderwetse aftershave is weinig meer dan alcohol met een geurtje. De bedoeling van een aftershave is het geven van een prettig gevoel aan de gebruiker, het ontsmetten van eventuele huidbeschadigingen, het dichttrekken van de poriën en kleine wondjes en het verspreiden van een prettige geur. Kwade tongen beweren wel eens dat aftershave een poging was van de cosmeticaindustrie om ook de man aan het parfum te krijgen. Als dat zo is dan is dat aardig gelukt. Over het “prettige gevoel” van het gebruik van een klassieke aftershave zijn de meningen verdeeld, sommigen vinden het gebruik ronduit pijnlijk. Maar je wordt er wel goed wakker van!

Onderstaande recepten, zeker het laatste, kunnen troebel worden. Dan zijn er meer geurstoffen toegevoegd dan kunnen oplossen in de gebruikte alcohol of is het percentage alcohol in de aftershave te laag. Om de aftershave weer helder te krijgen kan het volgende worden geprobeerd:
– Zet de aftershave in een goed gesloten fles in de koelkast (NIET de diepvries). Als de inhoud koud geworden is kan de aftershave worden gefilterd, doe een paar schepjes magnesiumhydroxidecarbonaat zwaar [32073] in het filter, en giet de aftershave door het filter.


Ouderwetsche aftershavelotion

Voor dit recept hebben we goed gekeken naar oudere recepten uit de periode 1920-1960. We hebben er wel onze eigen draai aan gegeven. Het bevat aluin, een stof die bloed uit kleine snijwondjes laat stollen. Menthol heeft een verkoelend effect. Als geur gebruiken we bloesemwaters, oorspronkelijk was dat het water dat overblijft na het maken van etherische olie van bloemen, tegenwoordig wordt het gemaakt door een beetje etherische olie te mengen met water.

Ingrediënten:

– 50 ml cosmetisch haarwater [29550]
– 25 ml oranjebloesemwater [29601]
– 25 ml rozenwater [29602]
– een mespuntje aluin [10621]
– een klein stukje of mespuntje menthol [23000]

Werkwijze:

Los de menthol op in een deel van het cosmetisch haarwater. Het beste kan dit een dag van te voren worden gedaan, de menthol lost maar moeizaam op. Meng de bloesemwaters en los de aluin er in op. Voeg het cosmetisch haarwater (de rest, waar geen menthol in opgelost is) toe. Druppel vervolgens wat van de mentholoplossing in de aftershave. Let er op dat de geur van de menthol niet gaat overheersen. Doe de aftershave in een geschikte fles, bijvoorbeeld de 50 ml aftershavefles Leandro. De houdbaarheid is meestal 6-12 maanden.

Aftershave Hexe Afrika

Voor deze aftershave hebben we ons laten inspireren door Axe Africa, een geur die in de jaren 1990 is ontwikkeld en nog steeds wordt gemaakt. Deze wat ingewikkelder aftershave bestaat net als een simpele aftershave uit alcohol, glycerine en een geurtje. Maar deze keer wel een wat ingewikkelder geurtje, voor de liefhebber.

Ingrediënten:

 • 100 ml cosmetisch haarwater [29550]
 • 2 ml glycerine [10630]
 • 26 druppels (1,3 ml) Cedramber (IFF) [23011]
 • 19 druppels (1 ml) Iso E Super (IFF) [23021]
 • 10 druppels (0,5 ml) EO Lavendel Bulgarije (org) [20104]
 • 5 druppels (0,3 ml) Methyljonon [23009]
 • 4 druppels (0,2 ml) EO Salie Dalmatië [20137]
 • 4 druppels (0,2 ml) EO Zwarte peper [20121]
 • 2 druppels (0,1 ml) EO Patchouli [20110]
 • een mespuntje (0,1 gr) Ethylvanilline [23013]

Werkwijze:

Meng de grondstoffen in de aangegeven volgorde. Voor de geurstoffen is het handig voldoende pipetjes te hebben, vergeet deze niet meet te bestellen. Doe de aftershave in een geschikte fles, bijvoorbeeld de 50 ml aftershavefles Florindo, met een bijpassende verstuiveropzet of dop. Dit kan met een trechter of een wat groter pipet. De houdbaarheid is meestal 6-12 maanden.

Simpele kruidige aftershave

De enige geur die Britse mannen mochten dragen in de tijd van koningin Victoria was lavendel, een tegenstelling met meer zuidelijke landen waar men veel meer keuze had. Zelfs in Engeland werd (en wordt) lavendel gekweekt, dat kan er mee te maken hebben, of is lavendel echt zo mannelijk: beslis zelf. Sommige Britse mannen houden tot op de dag van vandaag stand en gebruiken alleen een Engels lavender water. In deze formule zit overigens lavandin, een kruidige variëteit van lavendel.

Ingrediënten:

 • 100 ml cosmetisch haarwater [29550]
 • 2 ml glycerine [10630]
 • 60 druppels (3 ml) etherische olie Lavandin Abrialis[20138]

Werkwijze:

Meng de grondstoffen in de aangegeven volgorde, of andersom, het maakt niets uit. Doe de aftershave in een geschikte fles, bijvoorbeeld de 50 ml aftershavefles Leandro. De houdbaarheid is meestal 6-12 maanden. De etherische olie en de glycerine kunnen het beste met een druppelpipet plastic [30110] worden gedoseerd, vergeet deze niet mee te bestellen.