Aftershave recepten

Aftershave is een relatief modern product. Ze kwamen op in het begin van de twintigste eeuw. Er wordt wel gesuggereerd dat het een poging was de man aan het parfum te krijgen. Ook nu parfums voor de man normaal zijn zijn aftershaves een populair product.

Samenstelling

De klassieke aftershave is vaak weinig meer dan alcohol met een geurtje. De bedoeling van aftershaves is vierledig:

 • het geven van een prettig gevoel aan de gebruiker
 • het ontsmetten van eventuele huidbeschadigingen
 • het dichttrekken van de poriën en kleine wondjes
 • het verspreiden van een prettige geur

Over het “prettige gevoel” zijn de meningen verdeeld, sommigen vinden het gebruik ronduit pijnlijk. Maar je wordt er wel goed wakker van!


Ouderwetsche aftershavelotion

Voor dit recept hebben we goed gekeken naar oudere recepten uit de periode 1920-1960. We hebben er wel onze eigen draai aan gegeven. Het bevat aluin, een stof die bloed uit kleine snijwondjes laat stollen. Menthol heeft een verkoelend effect. Als geur gebruiken we bloesemwaters, oorspronkelijk was dat het water dat overblijft na het maken van etherische olie van bloemen, tegenwoordig wordt het gemaakt door een beetje etherische olie te mengen met water.

Ingrediënten:

– 50 ml cosmetisch haarwater [29550]
– 25 ml oranjebloesemwater [29601]
– 25 ml rozenwater [29602]
– een mespuntje aluin [10621]
– een klein stukje of mespuntje menthol [23000]

Werkwijze:

Los de menthol op in een deel van het cosmetisch haarwater. Het beste kan dit een dag van te voren worden gedaan, de menthol lost maar moeizaam op. Meng de bloesemwaters en los de aluin er in op. Voeg het cosmetisch haarwater (de rest, waar geen menthol in opgelost is) toe. Druppel vervolgens wat van de mentholoplossing in de aftershave. Let er op dat de geur van de menthol niet gaat overheersen. Doe de aftershave in een geschikte fles, bijvoorbeeld de 50 ml aftershavefles Leandro. De houdbaarheid is meestal 6-12 maanden.

Aftershave Hexe Afrika

Voor Aftershave Hexe Afrika hebben we ons laten inspireren door Axe Africa. Deze geur daarvan in de jaren 1990 ontwikkeld door parfumeur Ann Gottlieb. Het gebruik van vanille voor een herengeur was toen minder gebruikelijk. Een wat ingewikkelder recept, voor de liefhebber.

Benodigdheden

 • 50 ml cosmetisch haarwater [29550]
 • 1 ml glycerine [10630]
 • 13 druppels (± 0,7 ml) Cedramber (IFF) [23011]
 • 10 druppels (± 0,5 ml) Iso E Super (IFF) [23021]
 • 5 druppels (± 0,3 ml) EO Lavendel Bulgarije (org) [20104]
 • 3 druppels (± 0,2 ml) Methyljonon [23009]
 • 2 druppels (± 0,2 ml) EO Salie Dalmatië [20137]
 • 2 druppels (± 0,2 ml) EO Zwarte peper [20121]
 • 1 druppel (± 0,1 ml) EO Patchouli [20110]
 • 1 druppel (± 0,1 ml) Vanilline 25% in DPG
 • Parfumfles Florindo 50 ml
 • Verstuiveropzet zwart E5
 • 8 x Pipet plastic 1 ml
 • 2 x Pipet plastic 3 ml

Werkwijze

Knip de stijgbuis op de juiste lengte: als de verstuiveropzet op de fles is geschroefd moet deze losjes in de hoek van de fles steken. Is deze te lang kan de sluiting los gaan zitten. Is deze te kort dan kan je de fles niet helemaal leeg maken.

Vul parfumfles Florindo voor ongeveer de helft met Cosmetisch haarwater, het komt niet heel precies. Gebruik hiervoor een druppelpipet plastic 3 ml, dit werkt makkelijker dan een kleine trechter. Voeg vervolgens de andere grondstoffen na elkaar toe. Gebruik hier telkens een nieuw 1 ml pipet voor, behalve bij de Glycerine. Deze laatste is nogal stroperig, een 3 ml pipet werkt daardoor wat makkelijker. Vul het pipet langzaam, dan voorkom je de vorming van luchtbelletjes. Let er op dat de pipetjes niet verwisseld worden, anders gaat de cedramber misschien naar salie ruiken en de patchouliolie naar vanille. Vul tenslotte het flesje aan met cosmetisch haarwater tot het mooi gevuld is. Sluit af met de verstuiveropzet.

Vers gemaakt ruikt Aftershave Hexe Afrika vaak nog wat naar alcohol, deze alcoholgeur wordt na een paar dagen al wat minder en verdwijnt uiteindelijk. Het hoeft niet geconserveerd te worden, door het hoge percentage alcohol kan het niet schimmelen. Door inwerking van zuurstof uit de lucht, hoge temperatuur en door teveel (zon-) licht kan de geur toch achteruitgaan. Bewaar het (net als andere aftershave) koel (niet in de koelkast), droog en donker in een goed gesloten verpakking. Meestal wordt de geur nog iets beter na bewaren. Als het 3-6 maanden oud is is het meestal op z’n best. Mits goed bewaard gaat het normaal zeker een jaar mee, soms (veel) langer.

 

Simpele kruidige aftershave

De enige geur die Britse mannen mochten dragen in de tijd van koningin Victoria was lavendel, een tegenstelling met meer zuidelijke landen waar men veel meer keuze had. Zelfs in Engeland werd (en wordt) lavendel gekweekt, dat kan er mee te maken hebben, of is lavendel echt zo mannelijk: beslis zelf. Sommige Britse mannen houden tot op de dag van vandaag stand en gebruiken alleen een Engels lavender water. In deze formule zit overigens lavandin, een kruidige variëteit van lavendel.

Ingrediënten:

 • 100 ml cosmetisch haarwater [29550]
 • 2 ml glycerine [10630]
 • 60 druppels (3 ml) etherische olie Lavandin Abrialis[20138]

Werkwijze:

Meng de grondstoffen in de aangegeven volgorde, of andersom, het maakt niets uit. Doe de aftershave in een geschikte fles, bijvoorbeeld de 50 ml aftershavefles Leandro. De houdbaarheid is meestal 6-12 maanden. De etherische olie en de glycerine kunnen het beste met een druppelpipet plastic [30110] worden gedoseerd, vergeet deze niet mee te bestellen.