Inkoopvoorwaarden

De Hekserij accepteert geen inkoopvoorwaarden bij bestellingen bij De Hekserij.

Waarom niet

Inkoopvoorwaarden moeten gelezen en begrepen worden. In veel gevallen gaat het om tenminste enkele blaadjes klein gedrukte teksten. Vaak staan hier zaken bij waarvoor juridische kennis nodig is. Het lezen en begrijpen kost daarom tijd en dus geld. Is juridisch advies nodig dan komt het tarief van een jurist daarbij. Voordat de kosten hiervan zijn terugverdiend zijn eerst vele duizenden euro’s omzet nodig bij zo’n klant. De meeste klanten die hierom vragen zetten hooguit enkele honderden euro’s per jaar bij ons om, dat kan daardoor nooit uit.

Een tweede reden is dat er meestal tenminste enkele voorwaarden instaan die niet acceptabel zijn. Voorbeelden hiervan:

  • Wij worden als leverancier aansprakelijk gesteld voor alle risico’s van gebruik door de klant. Als een klant bijvoorbeeld onze producten in de soep doet of op een andere manier gebruikt die niet door ons bedoeld is dan worden wij daarvoor aansprakelijk gesteld. Wij nemen onze verantwoordelijkheid voor het product en voor onze informatie aan klanten en gebruikers. We vinden het redelijk dat de klant dit ook doet. Er is geen reden om hier van de wet af te wijken.
  • De klant wordt eigenaar van de copyrights op de materialen die we verstrekken. Dus wij mogen daarna de cursus, het boek of het productetiket alleen nog gebruiken met toestemming van deze klant. Onnodig en onacceptabel.
  • De levering moet op een tijdstip gebeuren dat de klant aangeeft. Zo niet is er een boete mogelijk die kan oplopen tot meer dan 100.000 euro. We kunnen geen levertijden garanderen zonder flinke investeringen (en dus prijsverhogingen). Ook dan is er altijd een risico dat het niet lukt.

Wat ook meespeelt is een stuk ergernis dat vaak grote organisaties op deze manier verantwoordelijkheden, kosten en risico’s bij kleinere leveranciers neerleggen. Wij hebben gelukkig de luxe positie om klanten te kunnen weigeren, maar er zijn ook leveranciers die zich genoodzaakt zien om deze voorwaarden maar te accepteren. Vanuit het oogpunt van maatschappelijke verantwoordelijkheid vinden we dat een organisatie dat niet zou moeten doen.

Hoewel de soep zelden zo heet gegeten wordt als deze wordt opgediend hebben we er daarom voor gekozen hier in het geheel niet aan mee te werken.