Leverproblemen

Op deze pagina geven we meer informatie over producten die we voor langere of kortere tijd niet leveren.

Hieronder een lijst van producten die langere tijd niet leverbaar zijn met informatie over levertijd. Denk er aan dat deze informatie kan veranderen in de loop van de tijd. Verder geven we alternatieven waar beschikbaar.

Leverproblemen

Quadro fles – Wordt midden oktober 2020 weer verwacht. Door de Corona situatie is de vraag naar bepaalde verpakkingen en sluitingen erg gestegen, met als gevolg veel langere levertijden. We hebben diverse andere flessen en verstuiveropzetten in het assortiment.

Sets voor parfum – In sets voor parfum waarin de Quadro fles wordt gebruikt zitten nu tijdelijk andere flessen, of is de set tijdelijk niet leverbaar. Zie bij Quadro fles.

Calone (Fir) – We hebben een uitstekend alternatief, we noemen dat Calone Type. Het Firmenich product is weer leverbaar, enkele verpakkingen zijn nog van de Calone Type soort.

cis-3-Hexeenol – De productie en handel is door de corona situatie ernstig verstoord. Op dit moment nog zeer beperkt leverbaar, we proberen dit weer snel op voorraad te krijgen. Snel kan helaas betekenen dat dit pas in 2021 weer beschikbaar is. Een goed alternatief is er nauwelijks. Andere intens groene geuren zoals Stemone (Giv) en  2,6-Nonadiëen-1-al komen in de buurt, maar hebben toch niet helemaal dezelfde geur.

EO Zwarte peper (org) –  De organische variant is tijdelijk niet leverbaar, we leveren daarom zolang een niet organische variant. We hopen in 2021 weer de organische variant te kunnen leveren.

Handschoenen Nitril – Door de corona situatie is er niet meer aan te komen en zijn ze elders harder nodig dan bij de meeste van onze klanten. We hebben daarom in maart 2020 de hele verkoopvoorraad aan het Rode Kruis geschonken. Op dit moment is helaas niet te voorspellen wanneer de situatie verbetert, maar we rekenen er op dat dit niet voor einde 2020 zal zijn.

 

Oorzaken

Er zijn grofweg vijf oorzaken voor de problemen.

Schaalvergroting

Schaalvergroting zorgt ervoor dat efficiënter gewerkt kan worden, maar ook dat er minder capaciteit is om problemen op te lossen. Kon leverancier X niet leveren omdat de fabriek was ondergelopen dan kon fabrikant Y wel leveren. Tegenwoordig zijn er veel (bijna-)monopolisten voor sommige grondstoffen, die bovendien produceren in één of twee fabrieken. Gaat er nu ergens iets mis dan kan soms een heel segment in de problemen komen. Een goed voorbeeld is het citralprobleem van 2017.

In oktober 2017 was er een klein brandje in de citralfabriek van BASF in Ludwigshafen. Omdat dit kleine brandje in de besturingssystemen van de fabriek plaats vond kon de fabriek pas weer in mei 2018 gaan draaien. Citral is een heel belangrijke grondstof voor diverse geurstoffen, zoals (ethyl-)linalool, de jononen, menthol, citronellol, Lyral, Lilial en vele andere. Daarnaast is het de grondstof voor productie van een aantal vitamines. BASF maakt meer dan de helft van de wereldproductie aan citral, waarvan het meeste in deze fabriek.

Gevolg is dat diverse andere geurstoffabrikanten geen, of onvoldoende citral geleverd kregen en dus geen geurstoffen konden maken. Sommigen daarvan zijn inmiddels weer bezig, anderen zijn nog niet zo ver. Daarnaast zijn veel bedrijven nu voor de zekerheid grotere buffervoorraden aan het opbouwen. Pas einde 2019 waren de gevolgen min of meer niet meer merkbaar.

In 2019 stopte KAO vrij plotseling met de productie van cis-3-hexeenol: gevolg is tekorten van deze stof en afgeleide producten. De markt zal zich wel herstellen, maar dat kan zo twee jaren duren.

Terpentijn

Een ander probleem is de fluctuatie van het terpentijnolie aanbod op de wereldmarkt. Dit komt omdat China sommige jaren opeens minder terpentijnolie exporteert dan andere jaren. De vraag naar geurstoffen gemaakt van terpentijnolie (of beter van het pineen dat in deze olie zit) is juist sterk gestegen. Omdat er minder terpentijnolie beschikbaar is, is er minder pineen beschikbaar en dat betekent dat geurstoffen gemaakt van pineen niet kunnen worden gemaakt, of veel minder dan gebruikelijk. Geurstoffen op basis van pineen zijn bijvoorbeeld Iso E Super, bornylacetaat en Lindenol.

Ook linalool en citronellol kunnen van pineen worden gemaakt. Door het citral probleem van 2017 steeg de vraag naar linalool en citronellol op basis van terpentijn, waardoor het terpentijnprobleem werd versterkt.

Economie van Azië

Veel Aziatische landen kennen de afgelopen decennia een behoorlijke economische groei. Dat betekent dat men nu ook daar steeds meer geld gaat uitgeven aan parfum, cosmetica en geurproducten. Het gaat om enorme aantallen mensen: China heeft drie keer zoveel inwoners als de EU, en voor India geldt hetzelfde. De vraag naar geurstoffen is daardoor de afgelopen jaren sterk gestegen.

De productie van geurstoffen kan niet snel groeien, een fabriek moet je plannen, ontwerpen en bouwen, dat kost jaren. Geurstoffen op basis van terpentijn: voor productie van terpentijn is naaldbomenaanplant nodig, een naaldboom is pas na enkele decennia geschikt voor productie van terpentijn, er is dus een heel duidelijke grens aan wat beschikbaar is en ook aan wat beschikbaar komt. Gevolg: sterke prijsstijging van terpentijn.

Natuurlijk en speciaal organisch

De populariteit van natuurlijke producten en daarbinnen van biologische, ecologische, organische producten stijgt al jaren. De productie stijgt niet hard genoeg mee. Om die reden is echte Indische Sandelhoutolie in enkele decennia onbetaalbaar geworden. Het duurt 40 jaar voordat een boom olie op kan leveren en er zijn er eenvoudig niet genoeg: er is te lang meer gekapt dan geplant. Soms zijn er synthetische (of natuurlijke) vervangers, soms niet.

Wat organische producten betreft: deels is het puur conservatisme: mensen, ook boeren, houden niet van veranderen. Veel ervan blijven (te) lang hangen in de oude werkwijze, waar een organische werkwijze ook puur economisch een voordeel kan zijn. Voor een deel is het omdat het niet altijd even makkelijk is om om te schakelen, meer regeltjes, nieuwe investeringen. Ook boeren hebben veel last van alle regeldruk.

De markt is niet altijd bereid de nadelen van organische producten te accepteren: hogere prijzen door lagere opbrengsten en een minder constante kwaliteit doordat meer natuurlijk wordt gewerkt. Soms zijn er maar een paar fabrikanten van een product en als de oogst dan tegenzit vissen wij met de inkoop achter het net. Vaak kunnen we het tijdelijk oplossen door een product van reguliere productie te leveren. Is niet hetzelfde, maar zolang organische productie nog een uitzondering is zal dat zo nu en dan voorkomen. Als dit het geval is geven we dat duidelijk aan bij het product. Overigens zijn er bij ons meer organische producten bijgekomen dan er tijdelijk zijn afgegaan.

Corona

De corona situatie vanaf begin 2020 zorgt voor verstoring van productie en handel en verandert de vraag naar producten. Sommige zijn opeens extreem veel gevraagd (zoals beschermingsmiddelen en alles dat met ontsmettingsmiddelen te maken heeft) andere markten storten in. Bij grote vraag worden de levertijden langer, voor sommige zaken inmiddels bijna een jaar levertijd. Bij afnemende vraag stoppen leveranciers en moet de markt zich heroriënteren, waardoor producten langer of korter niet leverbaar zijn.

Zodra de corona situatie beheersbaar wordt zal dit zich herstellen, maar dat zal nog lang effect kunnen hebben.