Parfum & Geur

Streel je zintuigen

CO2 Kaneelbast

 12,00

Wissen

Beschrijving

CO2 Kaneelbast is een natuurlijke geurstof voor gebruik in bijvoorbeeld parfum en andere geurproducten.

Gebruik

CO2 Kaneelbast heeft een geur die doet denken aan kaneel. Het bevat veel van de stof kaneelaldehyde, dat is de geurstof die ook in kaneelsnoep wordt gebruikt. Kaneelaldehyde is sterk van geur en kan daardoor een allergische reactie opwekken. Om die reden raden we aan niet veel van deze stof te gebruiken, maar een beetje is vaak al heerlijk.

In parfums en dergelijke producten is CO2 kaneelbast allereerst een topnoot, die daarna in het hart doorwerkt. In hart en basis is de geur aanzienlijk minder sterk, maar kan wel worden gebruikt als versterking van specerij en kruidige geuren. Het is een uitstekende kaneelnoot, ook al in lage doseringen.

Gebruik in zeep is af te raden. Ten eerste zijn de meeste aldehyden weinig stabiel in zeep. Daarnaast wordt het meestal te duur gevonden voor gebruik in zeep.

Aromatherapie: sommige aromatherapeuten gebruiken dit extract voor aromatherapie, dat kunt u dus ook doen. We geven geen detailadvies op gebied van aromatherapie, omdat de meningen op dit punt sterk verschillen. We adviseren wel om het extract in elk geval niet onverdund op de huid te gebruiken.

Koel, droog, donker bewaren in de goed gesloten originele verpakking in een goed geventileerde ruimte. NIET in de koelkast bewaren. Buiten bereik van kinderen bewaren.

Dosering

– Gezichtcrèmes en andere producten die op de normaal blootgestelde huid blijven liggen: we raden elk gebruik in dergelijke producten af.
– Lichaamscrèmes, massageolie en andere producten die op de normaal door kleren bedekte delen van het lichaam blijven liggen: maximaal 0,05%, dat is ongeveer 1 druppel per 100 gram product.
– Shampoo, zeep en andere producten die worden afgespoeld: maximaal 0,05%, dat is ongeveer 1 druppel per 100 gram product.
– Parfum en andere cosmetische geurproducten: maximaal 0,05%, dat is ongeveer 1 druppel per 100 gram product.
– Kamerparfums, geurkaarsen en andere geurproducten die geen cosmetica zijn: maximaal 4%, dat is ongeveer 80 druppels per 100 gram product.

Eigenschappen

CO2 Kaneelbast is een oranjebruine vloeistof. Het is een CO2 extract gemaakt van kaneelstokjes. Kaneelstokjes zijn opgerolde stukken bast van de kaneelboom. Deze kaneel is afkomstig van Sri Lanka. Voor het maken van 1 kg extract is ongeveer 60 kg aan kaneelbast nodig.

Indicatie van de samenstelling:
> 25 % – Kaneelaldehyde
2-5 % – Cinnamylacetaat, Eugenol, ortho Methoxykaneelaldehyde

CO2 extracten

CO2 extracten zijn met een relatief nieuwe groep natuurlijke extracten. Allereerst worden plantendelen onder hoge druk met vloeibaar gemaakt koolzuur behandeld. Een deel van de stoffen lost in dit vloeibare koolzuur op. Daarna wordt de oplossing gefilterd en onder normale druk en temperatuur gebracht. Hierbij wordt het koolzuur gasvormig en verdampt uit het residu. Dit residu is het CO2 extract. Een voordeel van CO2 extractie boven andere extractiemethodes is dat er geen hoge temperatuur nodig is. Een hoge temperatuur kan schadelijk zijn voor de kwaliteit, bijvoorbeeld door ontleding van stoffen. Er is geen water nodig, dat kan bepaalde soorten geurstoffen aantasten, zoals esters. Verder is CO2 geen gevaarlijk oplosmiddel. Als er al wat achterblijft in het extract: geen probleem, koolzuur komt van nature ook al in de lucht voor.

Verpakking

  • 5 gram verpakking: bruin glazen fles met zwarte dop.
  • 20 gram verpakking: aluminium fles met witte dop.

Het flesje is NIET helemaal gevuld, vanwege chemisch/technische, wettelijke eisen en praktische aspecten hebben we voor deze wat ruime verpakking gekozen.

Gevaren

Wettelijk (REACH/CLP) is CO2 kaneelbast ingedeeld als gevaarlijke stof, met de volgende kenmerken:

WAARSCHUWING
H315 – Veroorzaakt huidirritatie.
H317 – Kan een allergische huidreactie veroorzaken.
H319- Veroorzaakt ernstige oogirritatie.
H335 – Kan irritatie aan de luchtwegen veroorzaken.

 

CO2 Kaneelbast bevat de volgende allergenen: kaneelaldehyde (cinnamal), eugenol, kaneelalcohol (cinnamyl alcohol) en coumarine (coumarin). Bij een bekende allergie voor een van deze allergenen raden we elk gebruik af.

Er is geen wettelijke beperking van de maximale te gebruiken hoeveelheid CO2 kaneelbast in cosmetica. De IFRA beperkt het gebruik van kaneelaldehyde uit elke bron, maar verbiedt het gebruik niet.

Codes

Artikelnummer: 22101
Engelse naam: CO2 Cinnamon bark
Duitse naam: CO2 Zimtrind
Franse naam: CO2 Canelle écorce
EU-nummer: 283-479-0
CAS-nummer EU: 84649-98-9
FEMA-nummer: 2291
INCI: Cinnamomum Zeylanicum Bark Extract
Botanisch: Cinnamomum verum J. Presl.

Uitvoering

5 g, 20 g