Cosmetica

Pure verwenning

Smeerwortelextract

 4,95

Wissen

Beschrijving

Smeerwortelextract is een plantaardige cosmeticawerkstof voor in bijvoorbeeld crèmes.

Gebruik

Smeerwortelextract kan worden gebruikt in op water gebaseerde cosmetica. Bijvoorbeeld in shampoo, gezichtslotions en huidgels. Daarnaast in een waterfase van emulsies zoals crèmes en vette lotions.

In crèmes is een dosering van 3-20% gebruikelijk. In aftershave en gezichtswater is 5-15% een mooi percentage. Denk er aan het percentage aan glycerine, sorbitol en andere humectants eventueel te verlagen.

Eigenschappen

Smeerwortelextract wordt gemaakt van de wortels van de smeerwortel. Dit is een kruid dat algemeen voorkomt in Noordwest Europa, ook in Nederland en België. Deze wortels worden uitgetrokken met een mengsel van plantaardige glycerine en water. Door het hoge percentage glycerine (> 65%) is een conserveermiddel niet nodig.

De Hekserij verkoopt geen enkel product dat bedoeld is voor inwendig gebruik. Gebruik ook dit product beslist NIET inwendig. Smeerwortel bevat stoffen die bij inwendig gebruik kanker kunnen veroorzaken. Om die reden is de verkoop van kruidenproducten met smeerwortel voor inwendig gebruik aan strenge regels onderworpen. Uitwendig gebruik is voor zover bekend veilig.

Het gebruik is hoofdzakelijk gebaseerd op traditie. Er is -zoals meestal in de cosmetica- weinig goed onderzoek naar de werking gedaan. Onderstaande lijst van toepassingen is daarom ook gebaseerd op traditioneel gebruik:

  • Wondgenezing bevorderend, wellicht de bekendste veronderstelde eigenschap, bijvoorbeeld in handcrème of aftershave.
  • Adstringerend, huid samentrekkend, dus geschikt voor aftershaves en gezichtswater, met name voor de vette huid.
  • Verzachtend, vermindert irritatie, bijvoorbeeld in crèmes en andere verzorgende cosmetica.
  • Versterkend, de gezondheid en het aanzien van de huid bevorderend, wederom: crèmes, aftershave en gezichtswater.

Verpakking

De 10 en 50 ml verpakking is in glas met kunststof (PP) dop. De 250 ml verpakking is in kunststof (PET) met kunststof (PP) dop.

Codes

INCI: Glycerin, Aqua, Symphytum Officinale Root Extract
Botanisch: Symphytum officinale L.

Uitvoering

10 ml, 50 ml, 250 ml