Cosmetica

Pure verwenning

Propylparabeen

 4,95 incl. BTW  4,09excl. BTW

Beschrijving

Propylparabeen is een conserveermiddel voor gebruik in cosmetica. Het beschermt het product tegen bederf door micro-organismen.

Gebruik

Roer propylparabeen als zodanig door het te conserveren product, als laatste stap in het maakproces. Beter is het om het voor gebruik op te lossen in een geschikt oplosmiddel, bijvoorbeeld fenoxyethanol of isopropylmyristaat. In meer fasen producten zoals emulsies: gebruik het in een waterfase, het lost er mogelijk niet helemaal in op, maar door voldoende agitatie (roeren) is de verdeling in het eindproduct vaak voldoende.

Propylparabeen wordt vaak zonder andere conserveermiddelen in vette make-up gebruikt zoals rouge, pan cake en dergelijke. Deze producten kunnen door onzorgvuldig gebruik of te vochtig bewaren gaan schimmelen, een klein beetje propylparabeen kan dat tegen gaan.

Gebruik 0,2 – 0,4% in het eindproduct. Voor professionele cosmetica: dat is de maximaal toegestane dosering, we raden aan hier niet overheen te gaan. Bij een lagere dosering is de effectiviteit al snel te laag om zin te hebben.

Propylparabeen werkt erg goed tegen schimmels, maar minder goed tegen bacteriën (speciaal niet goed tegen gram negatieve bacteriën). In de meeste gevallen zal daarom ook een aanvullend conserveermiddel nodig zijn, bijvoorbeeld fenoxyethanol. Dat laatste is niet nodig als het gebruikt wordt in vette cosmetica zoals make-up, dan kan propylparabeen in z’n eentje de schimmels prima aan, bacteriegroei is in een dergelijk product onwaarschijnlijk.

Droog, dus NIET in de koelkast bewaren. Verder koel, donker en in goed gesloten verpakking bewaren. Buiten bereik van kinderen bewaren.

De Hekserij verkoopt géén producten die bedoeld zijn voor gebruik in levensmiddelen of voor ander inwendig gebruik. Dit product is GEEN uitzondering.

Eigenschappen

Propylparabeen leveren we als een fijn wit poeder met een eigenaardige geur die wat aan algen doet denken. De zuiverheid is minimaal 98% en de stof is redelijk lang houdbaar.

Propylparabeen is een veel gebruikt conserveermiddel in cosmetica, door een combinatie van prettige eigenschappen:

  • Het is zeer actief tegen schimmels en Gram positieve bacteriën
  • Het is, zeker voor een conserveermiddel, weinig schadelijk voor de gezondheid van mensen, dieren en planten
  • Het breekt in het milieu meestal gemakkelijk en snel af
  • Het komt van nature voor in diverse planten en dieren en zou daarom “natuurlijk” genoemd kunnen worden
  • Het is actief in een redelijk breed pH bereik, een pH van 5-6 is ideaal, maar van 3-8 is in veel gevallen ook mogelijk
  • Het wordt al een eeuw toegepast als conserveermiddel in voedsel, medicijnen en cosmetica en is zeer goed onderzocht

Uiteraard zijn er ook nadelen: parabenen gaan niet altijd even goed samen met sterk geëthoxyleerde stoffen als polysorbate 20 en polysorbate 80 en in mindere mate wordt proylparabeen helemaal of gedeeltelijk onwerkzaam met bijvoorbeeld lecithine en eiwitachtige stoffen zoals hyaluronzuur.
Verder mag propylparabeen goed werken tegen schimmels, tegen met name Gram negatieve bacteriën werkt het niet of nauwelijks. Er is dus meestal een aanvullend conserveermiddel nodig.

Wel een reden om geen propylparabeen te gebruiken is als je overgevoelig bent voor benzoëzuur en aanverwante stoffen. Gebruik in dat geval ook geen natriumbenzoaat, benzoëzuur en benzoëtinctuur. Deze overgevoeligheid speelt overigens vooral op de beschadigde huid, op de intacte huid is een reactie ongebruikelijk.

Parabenengekte

Een nadeel van heel andere aard is het feit dat parabenen veel slecht in het nieuws zijn geweest de afgelopen decennina. Wij hielden en houden dit nieuws en alle andere informatie nauwlettend in de gaten en blijven -net als vrijwel alle wetenschappelijke instellingen, consumentenorganisaties, overheden en serieuze milieuorganisaties- van mening dat parabenen veilige en milieuvriendelijke stoffen zijn. Mochten er nieuwe ontwikkelingen zijn waaruit iets anders zou blijken zullen we onze mening uiteraard herzien.

Dat geschreven hebbende staat propylparabeen wel net wat meer onder druk dan methylparabeen. In Denemarken zijn propylparabeen en butylparabeen  verboden in cosmetica voor kinderen onder de 3 jaar. Niet vanwege kankerverwekkendheid, maar omdat het volgens een bepaald (Deens) onderzoek mogelijk schadelijk zou kunnen zijn voor de ontwikkeling van jonge kinderen.

De als regel strenge SCCS werkgroep van de Europese Unie vindt dit wat overdreven, maar geeft, om elk risico uit te sluiten, het advies om geen propylparabeen en butylparabeen te gebruiken in producten in de ‘nappy area’ (dus alles wat door de luier wordt bedekt) voor baby’s onder de 6 maanden. We raden overigens aan om niet zelf babyproducten te maken, ongeacht van welke producten ook. Baby’s zijn kwetsbaarder en aan baby cosmetica zoals zalf en olie worden daarom ook extra eisen gesteld.

Waar er enige aanleiding is om propylparabeen niet in producten voor zeer jonge kinderen te gebruiken: voor iets oudere kinderen en volwassenen is er ook geen aanleiding ze niet te gebruiken, er is geen enkel bijzonder risico van te verwachten.

Duurzaamheid

Propylparabeen komt hier en daar voor in de natuur. Bij fruitvliegjes uit de Dacus familie, bijvoorbeeld, komen zowel methyl- als propylparabeen voor in de uitwerpselen.

Hoewel het in de natuur voorkomt wordt het voor gebruik in cosmetica synthetisch gemaakt op basis van niet hernieuwbare grondstoffen zoals aardolie en steenkool. Het is uitstekend afbreekbaar in het milieu, mits de concentratie laag is en er voldoende zuurstof aanwezig is. Omdat dat ook wel eens niet het geval is is de stof toch ingedeeld als schadelijk voor in het water levende organismen.

Verpakking

Deze stof wordt door ons verpakt in witte kunststof (PP) potten met deksel.

Gevaren

Propylparabeen is niet ingedeeld als gevaarlijke stof. Niettemin raden we aan voorzichtig om te gaan met alle grondstoffen. Buiten het bereik van kinderen bewaren.

Codes

Artikelnummer: 10312
Engelse naam: Propyl paraben
EG-nummer: 202-307-7
CAS-nummer EU: 94-13-3
CAS-nummer TSCA: 94-13-3
INCI: PROPYLPARABEN

Uitvoering

10 g, 50 g, 250 g
X
De Hekserij heeft vanaf 21 december vakantie, bestel tijdig.
De Hekserij is closed for holidays starting December 21, order in time.