Zeep recepten

Het woord zeep kan verschillende dingen betekenen, afhankelijk van wie het gebruikt. Sommige mensen noemen alles dat schuimt en schoonmaakt zeep. Scheikundigen maken een heel ander onderscheid, het is voor hen een speciaal soort verbinding (vetzure zouten).
Hier gebruik ik het woord “zeep” voor die blokken waar je je handen mee wast.

Zeep maken kan op een aantal verschillende manieren:
– De rasp methode
– De chemische methode
– De giet methode

De rasp methode
Hierbij wordt kant en klare zeep geraspt met een groenterasp, met een beetje water gekneed en dan in een vorm geboetseert of geperst. Je kan wat parfum olie toevoegen en eventueel wat geschikte kleurstof. Ik ben hier nooit een groot liefhebber van geweest: je bent lang aan het raspen, de zeep heeft al geur van zichzelf en de mogelijkheden van het kleuren zijn beperkt. Het voordeel is dat je weinig nodig hebt en je het zelfs met kleine kinderen kan doen (uiteraard wel onder begeleiding!).

De chemische methode
Dit is de klassieke manier waarop zeep wordt bereid: je kiest de vetten uit waar je de zeep van wilt maken, je kiest een loog-soort uit die bepaalt of je harde of zachte zeep krijgt. Je kan kleur toevoegen, geur toevoegen en ook de vorm bepaal je zelf.
Met name de “cold proces” methode, waarbij vet en loog maar heel even verwarmd worden, wordt wel toegepast door hobbyisten. Er zijn zeker een twintigtal goede Amerikaanse boeken over dit onderwerp in de handel.
Nadeel van deze methode is dat het niet ongevaarlijk is, je moet goed weten wat je doet. Loog is zeer aggressief, de verse zeep is ook nog altijd bijtend en zelfs na verloop van tijd kan het zijn dat je zeep niet voldoet. De kans op mislukking is -zeker in het begin- vrij groot en het is niet eenvoudig om zonder laboratorium te bepalen of je zeep wel goed is (niet te agressief, niet ranzig etc).
Voordeel van deze methode is dat je enorm veel mogelijkheden hebt: je kan precies bepalen welke vetten je gebruikt, waardoor je de eigenschappen van de zeep redelijk vergaand kan beinvloeden. De Hekserij verkoopt een aantal vetten speciaal voor zeepmakers. Loog mag helaas niet per post verzonden worden vandaar dat we dit momenteel nog niet kunnen leveren.

De giet methode
Sinds een aantal jaren is er zeep in de handel die je kan smelten en vervolgens kan gieten. Gewone zeep smelt niet, deze lost een beetje op in water en verbrandt bij verhitting. Gietzeep, ook wel Melt and Pour zeep (M&P zeep) genoemd, doet dat niet. Je kan deze zeep kleuren met kleurstoffen en pigmenten en van een passende geur voorzien met parfum olie of etherische olie.

Deze laatste methode gebruiken we hier.


Valentijnszeep

Deze zeep is doorschijnend rood en geurt naar rozen.

Ingrediënten:

300 gram gietzeep helder
3 ml PO Engelse roos
HexaCol rood – zoveel als nodig

Werkwijze:

Maak om te beginnen een waterbad: een pan met water met daarin een andere pan, een glazen kom of iets anders dat in de pan past en tegen de hitte van de pan en het hete water kan. In de binnenste pan doe je de gietzeep, nadat je deze in kleine stukjes hebt gesneden.

Smelt de zeep op het waterbad, roer deze tijdens het smelten. Als de zeep gesmolten is voeg je de HexaCol toe, totdat je tevreden bent over de kleur. Goed roeren! Tenslotte voeg je de parfumolie Engelse roos toe.

Laat de zeep afkoelen tot maximaal 65 °C en giet deze in de gietvorm. Zodra de zeep is afgekoeld is deze klaar en meteen te gebruiken.