Zeep recepten

Zeep is een van de oudste chemische producten, mensen maken het al duizenden jaren. Je kan de zeepbasis zelf maken van vet, olie en loog, maar dat is een riskant werkje. Bovendien is het maken van een goede zeepbasis niet zo makkelijk.

Gietzeep

Toch kan je vrij makkelijk stukken zeep maken in je keuken, met behulp van een halffabrikaat: gietzeep. Dit is een speciaal soort zeepbasis die je kan smelten en vervolgens in een vorm kan gieten. Je kan een geurtje en een kleurtje toevoegen en het zo helemaal naar je wens vormen.

Voor De Hekserij een nostalgisch product. Het feit dat dit product in Nederland niet verkrijgbaar was was één van de redenen dat De Hekserij is ontstaan. We waren de eerste in Nederland waar je dit in het klein  kon kopen en we hebben de naam gietzeep bedacht.

Het is niet meer zo belangrijk voor ons als toen, maar we verkopen het nog steeds


Valentijnszeep

Deze zeep is doorschijnend rood en geurt naar rozen.

Ingrediënten:

300 gram gietzeep helder
3 ml PO Engelse roos
HexaCol rood – zoveel als nodig

Werkwijze:

Maak om te beginnen een waterbad: een pan met water met daarin een andere pan, een glazen kom of iets anders dat in de pan past en tegen de hitte van de pan en het hete water kan. In de binnenste pan doe je de gietzeep, nadat je deze in kleine stukjes hebt gesneden.

Smelt de zeep op het waterbad, roer deze tijdens het smelten. Als de zeep gesmolten is voeg je de HexaCol toe, totdat je tevreden bent over de kleur. Goed roeren! Tenslotte voeg je de parfumolie Engelse roos toe.

Laat de zeep afkoelen tot maximaal 65 °C en giet deze in de gietvorm. Zodra de zeep is afgekoeld is deze klaar en meteen te gebruiken.