Parfum recepten

In de loop van de tijd is De Hekserij steeds meer specialist geworden voor het leveren van speciale grondstoffen voor parfums. Uiteraard horen daar ook recepten bij. Hieronder een paar eenvoudige parfum formuleringen om mee te beginnen.

De recepten hieronder kunnen gerust worden aangepast door andere etherische olie, parfumolie en aromachemicaliën te gebruiken of door de verhoudingen tussen de geuren te wijzigen. Zorg dat het totale aantal druppels van de verschillende geurstoffen ongeveer gelijk blijft (dus ongeveer 100-350 druppels op 100 ml parfum), dan kan er weinig mis gaan, behalve misschien dat de geur tegenvalt. Omdat er een paar geurstoffen zijn waarvan de dosering bij voorkeur laag moet blijven is het aan te raden altijd ook de beschrijving van de geurstof te lezen als u wat aanpast.


Parfum ‘Fruity’

Een eenvoudige formule voor een fruitig parfum.

Beschrijving

Parfum ‘Fruity’ is een eenvoudig parfum dat je makkelijk zelf kan maken. Speciaal voor liefhebbers van fruitige geuren.

Formule

Meng onderstaande in willekeurige volgorde:
 • EO Mandarijn rood (org) – 12 druppels
 • PO Perzik kus – 9 druppels
 • Benzylacetaat – 12 druppels
 • Hedione (Fir) – 12 druppels
 • Hexylkaneelaldehyde – 3 druppels
 • Heliotropex N (IFF) – 12 druppels
 • Cosmetisch haarwater – 30 ml

Aanwijzingen

Het eenvoudigste is het als je dit mengt in het flesje waarin je het parfum wil gebruiken. Omdat de formule ongeveer 30 ml parfum oplevert is de Quadro fles (die compleet met verstuiveropzet en kap wordt geleverd) een mooie keuze. Denk er aan de stijgbuis in te korten! Van geen enkele geurstof verbruik je meer dan 1 ml, dus met de kleinste flesjes geurstoffen van elk kan je al aan de slag. Denk bij het bestellen aan plastic pipetten, de flesjes met geurstoffen worden zonder druppelaar geleverd. De 1 ml pipetten zijn hier het handigste voor. Cosmetisch haarwater kan met een 3 ml pipet worden toegevoegd, maar een trechter is handiger. Voor de fles van de Quadro verstuiver zijn onze glazen 50 mm trechter of 60 mm kunststof trechter geschikt. Na het mengen kan je het parfum direct gebruiken, echter, door rijping wordt het parfum beter, met name de alcoholgeur wordt minder intens.

Een soort Chanel N°5

Chanel N°5 is het meest iconische moderne westerse parfum dat er is. Op 5 mei 2021 viert dit parfum z’n 100ste verjaardag. Als cadeau geven wij een formule waarmee je een parfum kan maken dat qua geur lijkt op Chanel N°5: Een soort Chanel N°5.

Opmerking 1: Het echte recept van Chanel N°5 is uiteraard geheim. De kwaliteit van het parfum wordt gegarandeerd door de specialisten van Chanel. De fabrieken waar het wordt gemaakt beschikken over de beste grondstoffen, laboratoria en mensen. Onze benadering is met zorg gemaakt en best aardig, maar uiteraard is het niet hetzelfde.

Opmerking 2: Onderstaande recept is niet bedoeld voor beginners, wat ervaring en kennis is belangrijk, wellicht noodzakelijk. Je moet in elk geval weten hoe je een parfum maakt, geurstoffen kan oplossen en verdunnen.

Een soort Chanel N°5

Maak eerst de geurcompositie door de volgende stoffen in een glazen beker of in een glazen fles te druppelen. Vooraan staat het aantal druppels, daarna de stof en, waar van toepassing, de verdunning. Voorbeeld  “25 – Coumarine 10% in DPG” betekent: doe 25 druppels van een 10% oplossing van coumarine in DPG in de beker.

25 – Coumarine 10% in DPG
10 – Ethyleenbrassylaat
6 – Isoraldeine 95 (Giv) Methyljonon
5 – Mayol (Fir)
4 – EO Ylang ylang compleet (org)
4 – Linalool
4 – Fenylethylalcohol
4 – Rosa Hex 2 base
3 – EO Bergamot FCF (org)
3 – Benzylacetaat
3 – Benzylsalicylaat
3 – Vanilline 25% in DPG
3 – Amylkaneelaldehyde
2 – Auralva (IFF) aurantiol 10% in DPG
2 – Methylisoeugenol
2 – Muscenone (Fir)
2 – Ambrettolide
2 – Cetalox (Fir) 10%
2 – Eikenmos abs 5% in DPG
2 – Labdanum res 45% in TEC
1 – Aldehyde C10 10% in DPG
1 – Aldehyde C11 undecyleen 10% in DPG
1 – Aldehyde C12 MNA 10% in DPG
1 – Cinnamylacetaat
1 – Civette Synth (Fir) 10% in DPG
1 – alfa Jonon
1 – EO Patchouli 50% in DPG
1 – EO Sandelhout wit
1 – Vetiverylacetaat Haiti

Nadat je deze 100 druppels met elkaar hebt gemengd kan je er een parfum van maken door er 20-30 ml Cosmetisch Haarwater aan toe te voegen. Iets sterker kan, dan is er wel een groter risico op een allergische reactie. Even goed roeren en in een geschikte fles doen.

Door het hoge percentage aldehyden heeft dit parfum een lange rijpingstijd nodig: minimaal 2 maanden, liever wat langer. Totdat het voldoende gerijpt is zal de aldehydegeur sterk overheersen.

Eenvoudig Eau de Cologne

Voor wie het eenvoudig wil houden.

Beschrijving

Eau de Cologne is in basis een heel eenvoudig parfum, hieronder een eenvoudig recept waar eigenlijk niets meer inzit dan er echt in moet.

Formule

Meng onderstaande in willekeurige volgorde:

 • Linalylacetaat – 12 druppels
 • EO Citroen CP – 12 druppels
 • Aurantiol 50% in DPG – 3 druppels
 • EO Lavandin Abrialis – 1 druppel
 • Cosmetisch haarwater – 30 ml

Aanwijzingen

Het eenvoudigste is het als je dit mengt in het flesje waarin jet het parfum wil gebruiken. Omdat de formule ongeveer 30 ml parfum oplevert is de Quadro fles (die compleet met verstuiveropzet en kap wordt geleverd) een mooie keuze. Denk er aan de stijgbuis in te korten! Van geen enkele geurstof verbruik je meer dan 1 ml, dus met de kleinste flesjes geurstoffen van elk kan je al aan de slag. Denk bij het bestellen aan plastic pipetten, de flesjes met geurstoffen worden zonder druppelaar geleverd. De 1 ml pipetten zijn hier het handigste voor. Cosmetisch haarwater kan met een 3 ml pipet worden toegevoegd, maar een trechter is handiger. Voor de fles van de Quadro verstuiver zijn onze glazen 50 mm trechter of 60 mm kunststof trechter geschikt.

Na het mengen kan je het parfum direct gebruiken, echter, door rijping wordt het parfum beter, met name de alcoholgeur wordt minder intens.

Parfum Impatiens

Parfum Impatiens is een parfum met een geur gebaseerd op de bloemen van de springbalsemien.

Beschrijving

Springbalsemien is een plantenfamilie waarvan in West Europa met name de grote springbalsemien bekend is. Deze bloeit einde augustus, begin september. Op sommige plekken staan ze massaal en verspreiden een groen bloemige geur.

Op basis daarvan is de onderstaande parfumformule ontwikkeld. Een eenvoudig parfum, waaraan je nog een boel kan sleutelen als je dat wil. De groene bloemengeur van de springbalsemien is afgerond met wat zoetere geuren.

Noten

Top: rozenhout, ozon

Hart: springbalsemien, of viooltje, roos, hyacinth

Basis: iris, vanille

Formule

Meng de stoffen in willekeurige volgorde:

Linalool – 18 druppels
Fenylpropylalcohol – 10 druppels
Methyljonon – 7 druppels
PADMA – 7 druppels
Helional (IFF) – 7 druppels
Floralozone (IFF) – 3 druppels
EO Davana – 1 druppels
alfa Jonon – 1 druppels
Heliotropex N (IFF) – 1 druppels
Cosmetisch haarwater – 30 ml

Aanwijzingen

Het eenvoudigste is het als je dit mengt in het flesje waarin jet het parfum wil gebruiken. Omdat de formule ongeveer 30 ml parfum oplevert is de Quadro fles (die compleet met verstuiveropzet en kap wordt geleverd) een mooie keuze. Denk er aan de stijgbuis in te korten! Van geen enkele geurstof verbruik je meer dan 1 ml, dus met de kleinste flesjes geurstoffen van elk kan je al aan de slag. Denk bij het bestellen aan plastic pipetten, de flesjes met geurstoffen worden zonder druppelaar geleverd. Cosmetisch haarwater kan met een 3 ml pipet worden toegevoegd, maar een trechter is handiger. Voor de fles van de Quadro verstuiver zijn onze glazen 50 mm trechter of 60 mm kunststof trechter geschikt.

Na het mengen kan je het parfum direct gebruiken, echter, door rijping wordt het parfum beter, met name de alcoholgeur wordt minder intens.

Splash cologne

Lekker fris: een splash cologne!

Simpel gezegd is een splash cologne (ook wel: bodymist) een licht parfum dat je rijkelijk op je hele lichaam kan opspuiten. Een splash cologne hoeft niet langdurig te ruiken te zijn: even opfrissen. Een lichte nageur mag wel, maar is niet nodig. Lekker onderweg, of als je wat bezweet thuiskomt, maar eigenlijk geen tijd hebt om te douchen.

Het basisrecept is heel eenvoudig, het geheim zit in de gebruikte geurstoffen. Daarom: één basisrecept en een paar varianten voor de geur.

Splash cologne

 • 100 ml Cosmetisch Haarwater
 • 30 druppels geurcompositie

Mengen, in een fles met verstuiveropzet doen en klaar. Net als bij alle parfums verbetert het de eerste uren tot weken nog door rijping van het parfum. De scherpe alcoholgeur gaat er vanzelf af. Voor het druppelen van de geurstoffen zijn pipetjes nodig, voor het vullen van de fles(sen) is een passende trechter handig.

Kies als geurcompositie één van de composities hieronder, of verzin er zelf een.

Geurcomposities

Lafresh

Een moderne lavendelgeur – fris en licht:

 • 12 druppels EO Lavendel Bulgarije (org)
 • 10 druppels EO Bergamot FCF
 • 8 druppels linalylacetaat

Limint

Een pittige citrusgeur – fris en kruidig:

 • 11 druppels Dihydromyrcenol
 • 11 druppels Terpinylacetaat
 • 6 druppels EO Limoen gedistilleerd
 • 1 druppel EO Pepermunt VSA
 • 1 druppel EO Salie Dalmatië (org)

Berrydew

Een moderne fruitgeur – fris en zoet:

 • 10 druppels Terpinylacetaat
 • 9 druppels Dewberry PMF (Giv)
 • 3 druppels Fructone (IFF)
 • 3 druppels EO Limoen gedistilleerd
 • 2 druppels cis-3-Hexeenol
 • 3 druppels EO Davana

Bubblegum

De geur van aardbeienkauwgom – fris en verrassend:

 • 10 druppels Hedione (Fir)
 • 10 druppels Fructone (IFF)
 • 8 druppels Benzylacetaat
 • 1 druppel Aurantiol 50% in DPG
 • 1 druppel EO Bergamot FCF

Uiteraard kan je variëren, of zelf een geur bedenken. Kijk bijvoorbeeld eens tussen onze parfumolie, elk ervan kan gebruikt worden als geurcompositie. Daarnaast zou je de recepten uit 26 parfums om zelf te maken als uitgangspunt kunnen gebruiken.

Des fleurs blanc #4

“Des fleurs blanc #4” is een bloemenparfum met de geur van vooral witte bloemen. Het doet wat denken aan Anaïs anaïs of l’air du temps. Dit is de vierde, verbeterde, formule die we publiceren, vandaar #4.

Ingrediënten en materialen

– 30 ml Cosmetisch haarwater
– 20 druppels Hedione (Fir)
– 17 druppels Mayol (Fir)
– 17 druppels Fenylethylalcohol
– 15 druppels Ethyllinalool
– 12 druppels Benzylacetaat
– 10 druppels Benzylsalicylaat
– 5 druppels EO Ylang ylang III
– 4 druppels Heliotropex N (IFF)
– Parfumfles Quadro 30 ml
– Druppelpipet plastic 1 en 3 ml: minstens 8 x 1 ml en 1 x 3 ml, maar het is verstandig er meer te kopen, hergebruik van deze plastic pipetjes is lastig.
Een 10 ml flesje van een EO (etherische olie) of andere geurstof bevat meestal zo ongeveer 200-300 druppels.

Werkwijze

Vul de parfumfles Quadro met ongeveer 20 ml Cosmetisch haarwater, het komt niet heel precies. Gebruik hiervoor een druppelpipet plastic 3 ml, dit werkt makkelijker dan een kleine trechter. Voeg vervolgens de andere grondstoffen na elkaar toe. Tenslotte het flesje aanvullen met cosmetisch haarwater tot het mooi gevuld is: net onder de hals. De stijgbuis van de verstuiveropzet moet op maat worden geknipt, kijk eens bij een fles parfum uit de winkel hoe ver deze er in moet. Knip niet te kort, dan krijg je het onderste er niet uit en niet te lang, dan kan de opzet los gaan zitten. Let er op dat de pipetjes niet verwisseld worden, anders gaat de Hedione misschien naar Benzylacetaat ruiken en de ylangolie naar Heliotropex N.
De alcoholgeur wordt na enkele dagen tot weken minder en verdwijnt uiteindelijk helemaal.

Parfum hoeft niet geconserveerd te worden, door het hoge percentage alcohol kan het niet gaan schimmelen. Echter, door inwerking van zuurstof uit de lucht, hoge temperatuur en door teveel (zon-) licht kan de geur toch achteruitgaan. Bewaar het (net als andere parfums) koel, droog en donker in een goed gesloten verpakking. Meestal wordt de geur nog iets beter na bewaren, als het 3-6 maanden oud is is het meestal op z’n best, maar mits goed bewaard gaat het normaal zeker een jaar mee, soms (veel) langer.