Parfum recepten

In de loop van de tijd is De Hekserij steeds meer specialist geworden voor het leveren van speciale grondstoffen voor parfums. Uiteraard horen daar ook recepten bij. Hieronder een paar eenvoudige parfum formuleringen om mee te beginnen.

De recepten hieronder kunnen gerust worden aangepast door andere etherische olie, parfumolie en aromachemicaliën te gebruiken of door de verhoudingen tussen de geuren te wijzigen. Zorg dat het totale aantal druppels van de verschillende geurstoffen ongeveer gelijk blijft (dus ongeveer 100-350 druppels op 100 ml parfum), dan kan er weinig mis gaan, behalve misschien dat de geur tegenvalt. Omdat er een paar geurstoffen zijn waarvan de dosering bij voorkeur laag moet blijven is het aan te raden altijd ook de beschrijving van de geurstof te lezen als u wat aanpast.


Des fleurs blanc #4

“Des fleurs blanc #4” is een bloemenparfum met de geur van vooral witte bloemen. Het doet wat denken aan Anaïs anaïs of l’air du temps. Dit is de vierde, verbeterde, formule die we publiceren, vandaar #4.

Ingrediënten en materialen

– 30 ml Cosmetisch haarwater
– 20 druppels Hedione (Fir)
– 17 druppels Meijiff (IFF)
– 17 druppels Fenylethylalcohol
– 15 druppels Ethyllinalool
– 12 druppels Benzylacetaat
– 10 druppels Benzylsalicylaat
– 5 druppels EO Ylang ylang III
– 4 druppels Heliotropex N (IFF)
– Parfumfles Quadro 30 ml
– Druppelpipet plastic 1 en 3 ml: minstens 8 x 1 ml en 1 x 3 ml, maar het is verstandig er meer te kopen, hergebruik van deze plastic pipetjes is lastig.
Een 10 ml flesje van een EO (etherische olie) of andere geurstof bevat meestal zo ongeveer 200-300 druppels.

Werkwijze

Vul de parfumfles Quadro met ongeveer 20 ml Cosmetisch haarwater, het komt niet heel precies. Gebruik hiervoor een druppelpipet plastic 3 ml, dit werkt makkelijker dan een kleine trechter. Voeg vervolgens de andere grondstoffen na elkaar toe. Tenslotte het flesje aanvullen met cosmetisch haarwater tot het mooi gevuld is: net onder de hals. De stijgbuis van de verstuiveropzet moet op maat worden geknipt, kijk eens bij een fles parfum uit de winkel hoe ver deze er in moet. Knip niet te kort, dan krijg je het onderste er niet uit en niet te lang, dan kan de opzet los gaan zitten. Let er op dat de pipetjes niet verwisseld worden, anders gaat de Hedione misschien naar Benzylacetaat ruiken en de ylangolie naar Heliotropex N.
De alcoholgeur wordt na enkele dagen tot weken minder en verdwijnt uiteindelijk helemaal.

Parfum hoeft niet geconserveerd te worden, door het hoge percentage alcohol kan het niet gaan schimmelen. Echter, door inwerking van zuurstof uit de lucht, hoge temperatuur en door teveel (zon-) licht kan de geur toch achteruitgaan. Bewaar het (net als andere parfums) koel, droog en donker in een goed gesloten verpakking. Meestal wordt de geur nog iets beter na bewaren, als het 3-6 maanden oud is is het meestal op z’n best, maar mits goed bewaard gaat het normaal zeker een jaar mee, soms (veel) langer.

Eau de cologne #7

Eau de cologne is een mooi klassiek parfum waar je goed op kan variëren. Hieronder een mooi voorbeeld.

Ingrediënten en materialen

– 50 ml Cosmetisch haarwater
– 15 druppels EO Bergamot FCF
– 12 druppels EO Citroen CP
– 8 druppels EO Petitgrain Paraguay
– 8 druppels EO Sinaasappel CP
– 3 druppels Benzoë Siam resinoide 50%
– 2 druppel EO Rozemarijn Spanje (org)
– 2 druppels EO Lavendel Bulgarije (org)
– Parfumfles E4 Cilindro 50 ml
– Verstuiveropzet E4, of dop Zwart E4
– Druppelpipet plastic 1 en 3 ml: minstens 7 x 1 ml en 1 x 3 ml, maar het is verstandig er meer te kopen, hergebruik van deze plastic pipetjes is lastig. Een 10 ml flesje van een EO (etherische olie) of andere geurstof bevat meestal zo ongeveer 200-300 druppels.

Werkwijze

Vul parfumfles Cilindro met ongeveer 40 ml Cosmetisch haarwater, het komt niet heel precies. Gebruik hiervoor een druppelpipet plastic 3 ml, dit werkt makkelijker dan een kleine trechter. Voeg vervolgens de andere grondstoffen na elkaar toe. Vul tenslotte het flesje aan met cosmetisch haarwater tot het mooi gevuld is. Bij gebruik van een verstuiveropzet: de stijgbuis van de verstuiver moet op maat worden geknipt. Let er op dat de pipetjes niet verwisseld worden, anders gaat de lavendelolie misschien naar citroen ruiken en de petitgrainolie naar rozemarijn. De alcoholgeur verdwijnt na enkele dagen tot weken.

Eau de cologne hoeft niet geconserveerd te worden, door het hoge percentage alcohol kan het niet beschimmelen. Echter, door inwerking van zuurstof uit de lucht, hoge temperatuur en door teveel (zon-) licht kan de geur toch achteruitgaan. Bewaar het (net als andere parfums) koel, droog en donker in een goed gesloten verpakking. Meestal wordt de geur nog iets beter na bewaren, als het 3-6 maanden oud is is het meestal op z’n best, maar mits goed bewaard gaat het normaal zeker een jaar mee, soms (veel) langer.