Aniline-inkt

In de tweede helft van de negentiende eeuw vond er een revolutie plaats in de kleurstoffenindustrie. Tot dan toe werden kleurstoffen met meer of minder moeite uit natuurlijke stoffen gewonnen. Door een toename van de chemische kennis werden in een vrij korte tijd vele tientallen nieuwe kleurstoffen ontdekt. Inmiddels kan een inktmaker of textielverver uit vele honderden stoffen kiezen.

Deze nieuwe kleurstoffen worden wel anilinekleurstoffen genoemd, naar aniline, één van de belangrijkste grondstoffen van deze kleurstoffen. De inkten die ermee gemaakt worden heten om die reden vaak aniline-inkt.

Ingrediënten

0,5 gram methyleenblauw
6 gram arabische gom PC
2 gram glycerine
0,5 gram methylparabeen
100 ml water

Werkwijze

Kook het water en laat het weer afkoelen. Meng de glycerine met het Arabische gom poeder en de methylparabeen. Voeg een beetje water toe en roer alles goed door elkaar: voorkom klontjes. Doe er dan de rest van het water bij en roer dit goed door. Laat dit mengsel een dag staan, zodat de gom goed kan opzwellen en een mooi slijm wordt gevormd. Roer zo nu en dan even door. Voeg dan het methyleenblauw toe en roer de inkt nog eens goed. Giet de inkt in een fles met dop om deze te bewaren. Op de bodem van je mengbeker kan wat onopgeloste gom liggen. De aniline-inkt kan nu worden gebruikt om te schrijven met een kroontjespen of een zelfgesneden ganzenveer.

Aniline-inkt

Methyleenblauw is de kleurstof. Je zou ook een andere in water oplosbare kleurstof kunnen gebruiken. De Arabische gom vormt het slijm, het maakt de inkt stroperiger zodat deze beter uit de pen vloeit. Glycerine voorkomt het uitdrogen van de inkt. Methylparabeen is schimmelwerend. Het water is de drager van al deze stoffen.

Je kan bij deze inkt spelen met de verhoudingen. Soms kan je nog een boel water toevoegen voordat je inkt slecht leesbaar wordt. Ook kan je eens proberen wat meer of minder Arabische gom toe te voegen. Als er te weinig Arabische gom in je inkt zit worden de randen van de inkt onregelmatig, zit er teveel in dan hecht de inkt minder goed. Hetzelfde gebeurt als er teveel glycerine in zit. Zit er te weinig glycerine in dan kunnen scheurtjes in de gedroogde inkt ontstaan.