Aniline-inkt

In de tweede helft van de negentiende eeuw vond er een revolutie plaats in de kleurstoffenindustrie. Tot dan toe werden kleurstoffen met meer of minder moeite uit natuurlijke stoffen gewonnen. Door een toename van de chemische kennis werden in een vrij korte tijd vele tientallen nieuwe kleurstoffen ontdekt. Inmiddels kan een inktmaker of textielverver uit vele honderden stoffen kiezen.

Deze nieuwe kleurstoffen worden wel anilinekleurstoffen genoemd, naar aniline, één van de belangrijkste grondstoffen van deze kleurstoffen. De inkten die ermee gemaakt worden heten om die reden vaak aniline-inkt.

Benodigdheden

  • 0,5 gram methyleenblauw
  • 6 gram arabische gom PC
  • 2 ml glycerine
  • 0,5 gram methylparabeen
  • 100 ml vers kraanwater
  • 3 x Maatlepel 2,5 ml
  • Plastic pipet 3 ml
  • Maatbeker 250 ml
  • Glazen fles BRUNO 100 ml
  • Bruine dop DIN28

Werkwijze

Meng in een maatbeker 250 ml de glycerine met het Arabische gom poeder, het methyleenblauw en de methylparabeen. Gebruik het pipet voor de glycerine en de maatlepels voor de poeders: een schone lepel voor elke stof. Voeg een beetje water toe en roer alles goed door elkaar: voorkom klontjes. Doe er dan de rest van het water bij en roer dit goed door. Dek af met een stukje folie of papier en laat het mengsel een dag staan. In die tijd kan het gom goed kan opzwellen en wordt een mooi slijm gevormd. Roer zo nu en dan even door. Giet de inkt in een fles met dop om deze te bewaren. De aniline-inkt kan nu worden gebruikt om te schrijven met een kroontjespen of een zelfgesneden ganzenveer.

Let op: methyleenblauw kan net als elke andere kleurstof vlekken geven op van alles. Deze vlekken kunnen hardnekkig of zelf niet helemaal te verwijderen blijken. Hetzelfde geldt uiteraard voor de inkt.

Aniline-inkt

Methyleenblauw is de kleurstof. De Arabische gom vormt het slijm, het maakt de inkt stroperiger zodat deze beter uit de pen vloeit. Glycerine voorkomt het uitdrogen van de inkt. Methylparabeen is schimmelwerend. Het water is de drager van al deze stoffen.

Je kan bij deze inkt spelen met de verhoudingen. Soms kan je nog een boel water toevoegen voordat je inkt slecht leesbaar wordt. Ook kan je eens proberen wat meer of minder Arabische gom toe te voegen. Als er te weinig Arabische gom in je inkt zit worden de randen van de inkt onregelmatig, zit er teveel in dan hecht de inkt minder goed. Hetzelfde gebeurt als er teveel glycerine in zit. Zit er te weinig glycerine in dan kunnen scheurtjes in de gedroogde inkt ontstaan.