Vroeger gebruikte je zeep in bad en onder de douche. Sinds een jaar of veertig gebruiken we een soort vloeibare zeep: douchegel. Waarom? Goeie vraag, misschien omdat een stuk zeep er steeds minder mooi uit gaat zien als je het gebruikt, of vinden we het handiger in het gebruik.
Douchegel kan gebruikt worden voor het wassen van het hele lichaam, als je heel lastig haar hebt (te droog, te lang, te kwetsbaar) kan een shampoo een betere optie zijn.

Hieronder een aantal recepten voor douchegel.
Wat de parfumering betreft: het is een voorstel, gebruik gerust een ander mengsel, een andere parfumolie of een andere etherische olie. Hetzelfde geldt voor de kleur: gebruik gerust een andere HexaCol, of een ander mica.

Eenvoudige groene thee douchegel

Een zeer makkelijk te maken douchegel
Ingrediënten
Kunnen in onze webwinkel worden besteld
100 ml Basisdouchegel
20 druppels PO Groene Thee
6 druppels HexaCol groen
Werkwijze:
Meng in deze volgorde. Na het toevoegen van de volgende stof alles goed door elkaar roeren. Aan het einde roeren totdat de kleur mooi verdeeld is en in een flesje doen. De parfumolie kan het beste met een plastic pipet worden gedoseerd, dit kan je meebestellen.
Het makkelijkste meng je alles in de fles waarin je de shampoo wil bewaren (zie onze kunststof flessen en vergeet niet de dop mee te bestellen als deze er niet al bij zit). Uiteraard kan je met bovenstaande recept ook twee flessen van 50 ml vullen.

Het product hoeft niet apart geconserveerd te worden, de basisdouchegel is al geconserveerd. De douchegel is meestal meerdere maanden houdbaar.

Milde douchegel met Aloë Vera

Douchegel is cosmetica, dus worden er vaak dingen toegevoegd waar je een goed gevoel over krijgt. Een populair product waar veel mensen een goed gevoel van krijgen is Aloë Vera. Of het iets doet met de huid? Waarschijnlijk niet, maar het gaat dan ook om het idee. Vind je het allemaal maar onzin dan kan je het gewoon weglaten.
Ingrediënten
Kunnen in onze webwinkel worden besteld
55 ml Kraanwater
20 ml Detergent (SLES) Hx
20 ml Betaine (CAPB) Hx
2 ml Rewoderm Hx
2 ml Melkzuur 80%
1 ml Aloë Vera 1:10
20 druppels ParaBen Hx
20 druppels PO Orchidee
6 druppels HexaCol geel
Eventueel een paar gram keukenzout
Denk aan een paar pipetjes.
Werkwijze:
Kook het kraanwater en laat het afkoelen. Meng na elkaar in een maatbeker: Detergent (SLES) Hx, Betaine (CAPB) Hx, Rewoderm Hx, Melkzuur 80%, Aloë Vera 1:10, Paraben Hx, PO Orchidee en HexaCol geel. Roer goed, het zal een stevige pasta opleveren. Voeg dan het water beetje bij beetje toe, roer goed.
Is de douchegel aan het einde wat te stroperig: je kan nog wat water toevoegen. Voeg per 10 ml water die je extra toevoegt ook twee druppels ParaBen Hx toe!. Is de douchegel daarintegen te dun, dan kan je een beetje (kwart theelepeltje) keukenzout toevoegen. Roeren totdat alle zout is oplgelost, de douchegel wordt dan wat dikker. Herhaal eventueel een paar keer.
Doe de oplossing in een fles (zie vorige recept). Zorg naast de ingrediënten ook voor pipetten, maatbekers, maatlepels en desgewenst een trechter.

Detergent (SLES) Hx en Betaine (CAPB) Hx zijn reinigende stoffen, ze zorgen er ook voor dat de douchegel gaat schuimen. Rewoderm Hx helpt bij het dikker maken van de shampoo, maar beperkt ook het uitdrogen van de huid. Melkzuur maakt de douchegel een beetje zuur, dat helpt bij het indikken met Rewoderm Hx, maar omdat de huid een beetje zuur is, is zure douchegel wat beter voor de huid.

Aloë Vera 1:10 is geconcentreerde Aloë Vera: geeft een goed gevoel omdat het volgens sommigen goed voor de huid is. ParaBen Hx is het conserveermiddel, laat dit vooral NIET weg, een niet goed geconserveerde douchegel kan al na een dag gaan schimmelen: schimmels, bacteriën en gisten kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en de huid. Parfumolie en HexaCol geven geur en kleur en het zout dikt de douchegel verder in. Teveel zout zorgt overigens dat de douchegel weer dun wordt.

Houdbaarheid: normaal minstens enkele maanden.

Eco Douchegel

Een 'natuurlijk' recept.
Ingrediënten
Kunnen in onze webwinkel worden besteld
70 ml Kraanwater
20 ml Cocoglucoside
10 ml Glycinetenside
1 g Xanthaangom
30 druppels Rokonsal BSB-N
50 druppels Melkzuur 80%
15 druppels EO Ylang ylang III (eco)
Denk aan een paar pipetjes.
Werkwijze:
Kook het kraanwater en laat het afkoelen. Meng na elkaar in een maatbeker: Cocoglucoside, Glycinetenside, Rokonsal BSB-N en EO Ylang ylang III (eco). Doe hier het xanthaangom bij en meng dit er goed doorheen, hoe beter hoe minder klontjes. Roer het kraanwater erbij en tenslotte het melkzuur 80%.
Doe de oplossing in een fles (zie vorige recept). Zorg naast de ingrediënten ook voor pipetten, maatbekers, maatlepels (onze plastic maatlepel van 2,5 ml is handig voor het afmeten van Xanthaan gom: een afgestreken lepel is ongeveer 1 gram) en desgewenst een trechter.

Cocoglucoside en Glycinetenside zijn de reinigende stoffen, synthetisch, maar van plantaardige stoffen gemaakt. Xanthaangom wordt door bepaalde micro-organismen gemaakt, het verdikt de douchegel. Rokonsal BSB-N is een conserveermiddel dat alleen stoffen bevat die de meeste organisaties voor natuurlijke cosmetica (BDIH, Ecocert, Soil Association) als natuurlijk beschouwen. Nadeel is dat het niet de meest milde en praktische stoffen zijn, maar het werkt wel. Etherische olie Ylang ylang III (eco) is een plantaardige, van ecologisch geteelde bloemen gemaakte geurstof. Het melkzuur tenslotte is ABSOLUUT NOODZAKELIJK omdat het conserveermiddel anders niet werkt, maar een zure douchegel is waarschijnlijk ook beter voor de huid.

Zijn er nadelen aan het natuurlijke? Het verdikken is wat lastiger, het reinigende vermogen is wat minder en de conservering is wat minder mild. Ook is het wat duurder.

Houdbaarheid: normaal minstens enkele maanden.