Een deodorant is in het Nederlands een product dat geurtjes bestrijdt en/of het zweten tegengaat. In het Engels wordt het laatste een antiperspirant genoemd, in mooier Nederlands zou dat een antitranspirant zijn. Hieronder een aantal recepten voor producten die het een, het ander of beide doen.

Wat de parfumering betreft: het is een voorstel, gebruik gerust een ander mengsel, een andere parfumolie of een andere etherische olie.

Roller deodorant

Een recept voor in de roller, die uiteraard ook in onze webwinkel kan worden besteld.
Ingrediënten
Kunnen in onze webwinkel worden besteld
3 ml Glycerine
3 ml Odex
0,5 g Xanthaan
12 druppels PO Vijg
25 ml Cosmetisch haarwater
30 ml water
Werkwijze:
Meng in deze volgorde. Na het toevoegen van de volgende stof alles goed door elkaar roeren. Aan het einde een halve minuut goed roeren en in een deo roller 50 ml doen. Glycerine, Odex en parfumolie PO Vijg kunnen het beste met een plastic pipet worden gedoseerd, xanthaan kan worden gewogen, maar 0,5 g is ongeveer een halve maatlepel plastic 2,5 ml, dus dat kan ook. Je kan het Cosmetisch haarwater en water inwegen (25 ml Cosmetisch haarwater = 20 g!), maar ook afmeten met een maatcilinder van 50 ml. Het eindresultaat is een witte vloeistof, ongeveer zo dik als groentesaus. Giet dit in de fles van de deoroller en druk de roller er op, dop erop, etiket erop en klaar.

Het product hoeft niet geconserveerd te worden, door het hoge percentage alcohol zal het niet makkelijk bederven, de deodorant is meestal meerdere maanden houdbaar.

De werking is gebaseerd op de werkstof Odex, zie aldaar voor een uitleg.

Verstuiver citroendeodorant

Een recept met als thema citroen, deze deodorant is voor een verstuiver bedoeld.
Ingrediënten
Kunnen in onze webwinkel worden besteld
20 g water
5 g citroenzuur
60 g Cosmetisch haarwater
1,5 g Tri-ethylcitraat
0,5 g PO Citroen
Werkwijze:
Los het citroenzuur op in het water tot alle korreltjes zijn opgelost. Meng in een andere maatbeker de overige ingrediënten. Giet beide oplossingen bij elkaar en roer goed. Doe de oplossing in een fles met verstuiver. Voor dit recept hebben we gekozen alles te wegen, dat is het beste en eenvoudigste. Zorg naast de ingrediënten ook voor pipetten, maatbekers, maatlepels en desgewenst een trechter.

Ook hier zorgt het hoge percentage alcohol ervoor dat er geen conserveermiddel nodig is, maar ook zonder de alcohol zou het niet makkelijk bederven, omdat de deodorant erg zuur is, we hebben zelf een pH van 2,7 gemeten, er zijn maar weinig micro-organismen die dat lang volhouden.

Het citroenthema bestaat uit het citroenzuur (citroenzuur poeder van De Hekserij, niet citroensap uit de supermarkt, dat is iets heel anders), tri-ethylcitraat, dat is een verbinding (ester) van citroenzuur en alcohol en de parfumolie citroen. Alle ingrediënten uit dit mengsel, behalve het water, gaan de groei van micro-organismen tegen, dat zijn de grootste veroorzakers van zweetgeur. De parfumolie geeft natuurlijk ook een lekker geurtje af.

Aluindeodorant

Een 'natuurlijk' recept.
Ingrediënten
Kunnen in onze webwinkel worden besteld
85 ml water
15 g aluin
Werkwijze:
Doe het aluin in de fles en vul aan met water. Draai de verstuiver op de fles en schud goed. Als alle aluin oplost nog wat toevoegen, net zolang tot niet alle aluin oplost. Eenvoudiger dan dit kunnen we het niet maken!

Deze deodorant is erg zuur, bovendien zit er niets in dat micro-organismen kunnen eten. De verstuiver wordt niet, zoals een roller, besmet met rotzooi die op de huid ligt, dus, zolang er maar een beetje onopgelost aluin in de fles zit is de kans op bederf minimaal.

Dit is een deodorant en antitranspirant. De aluinoplossing is zuur en zorgt daarmee voor een vervelende omgeving voor micro-organismen. Daarnaast reageren de aluminiumdeeltjes met vetzuren en andere door de zweetklieren afgescheiden stoffen, waardoor de zweetkanaaltjes deels verstopt raken. Hierdoor wordt minder zweet uitgescheiden.

Het woord natuurlijk is vooral een marketing term: bedoeld om een hogere prijs te kunnen vragen en om bepaalde 'kritische' consumenten te lokken. Aluin zou je als natuurlijk kunnen zien, het kan gedolven worden in aluingroeves, en is dan net zo natuurlijk als zout of kalk. In commerciëele aluindeodorants wordt echter vaak een synthetische aluinsoort gebruikt. Los daarvan: het tegenwerken van de natuur door zweten te verminderen en de natuurlijke geur te beperken is alles behalve natuurlijk.