De Hekserij verkoopt géén producten die bedoeld zijn voor gebruik in of met levensmiddelen of voor ander inwendig gebruik.

Onze pipetten zijn niet bedoeld voor de whiskey, reageerbuizen niet voor shotjes, natriumalginaat niet voor moleculair koken, tonkabonen niet voor sauzen, etherische olie niet voor inwendige aromatherapie,  natriumbicarbonaat niet tegen brandend maagzuur, flessen en potjes niet voor levensmiddelverpakking en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Waarom niet?

Voor het verwerken, verpakken en verhandelen van levensmiddelen en levensmiddelgrondstoffen zijn diverse wettelijk regels opgesteld. Niet alleen maar hygiëne, maar op een voorgeschreven manier hygiënisch werken, met bijbehorende protocollen en administratie. De verpakkingen moeten gecertificeerd zijn: de leverancier moet schriftelijk aangeven dat ze geschikt zijn voor levensmiddelen. Er moet regelmatig onderzoek plaats vinden aan de verpakkingsruimtes en de grondstoffen.

Dat allemaal kost tijd en geld. Op zich hadden we dat met plezier willen betalen als we wilden handelen in levensmiddelen, maar dat is nooit ons doel geweest. Onze producten zijn bedoeld voor (zelf)educatie in de natuurwetenschappen en deels voor productie van cosmetica en parfums.  Hoewel koken en andere levensmiddelbereidingen buitengewoon geschikt kunnen zijn voor educatie vinden we het vooralsnog een stap te ver. Het zou onze prijzen flink doen oplopen, dat doen we liever niet.

Daarnaast verkopen we diverse stoffen in een kwaliteit die door de (on-)zuiverheid niet geschikt is voor inwendig gebruik of waarvan inmiddels bekend is dat inwendig gebruik onverstandig is. Zo werd fenolftaleïne vroeger wel gebruikt als laxeermiddel, inmiddels is bekend dat het kankerverwekkend is.

Voor andere producten is het aan te bevelen over de nodige kennis te beschikken. Zo zullen veel van onze etherische oliën bij verstandig gebruik geen problemen opleveren bij gebruik in eten of bij inwendige aromatherapie, maar dan is het wel noodzakelijk te weten wat verstandig is of niet.

Maar ik gebruik uw product X al jaren inwendig!

Verschillende van onze producten zullen inwendig gebruikt op een veilige manier geen groot risico opleveren, maar er zijn genoeg uitzonderingen. Om boven genoemde reden raden we af om onze producten inwendig te gebruiken en op zoek te gaan naar een bedrijf dat wel aan de wettelijke eisen voldoet. Let wel: niet ieder (klein) bedrijf is zich bewust van de geldende wetgeving, zorg dat u zeker weet dat u producten koopt van een op dit punt betrouwbare leverancier.

Geldt dit ook voor tandpasta en mondwater?

Dat ligt iets subtieler. Een deel van onze producten voor cosmetica zijn geschikt voor het maken van tandpasta of mondwater. Niettemin raden we aan om hier ook voorzichtig mee te zijn. Ten eerste raden we af zelf tandpasta te maken voor regelmatig gebruik. In een educatieve setting op school is het prima om te laten zien, maar bij regelmatig gebruik loopt u het risico op schade. Zelfgemaakte tandpasta kan wellicht tot slijtage leiden en omdat fluorides (in geconcentreerde vorm) te gevaarlijk zijn om zomaar te verkopen zullen zelfgemaakte tandpasta's geen fluoride bevatten, dat is het enige ingrediënt dat het gebruik van tandpasta met zekerheid zinvol voor de gezondheid maakt - voor de rest is poetsen met alleen een beetje water waarschijnlijk even zinvol.

De volgende van onze grondstoffen kunnen gebruikt worden in tandpasta en mondwater voor educatief of incidenteel gebruik:

10101 Betaine (CAPB) Hx Maximaal 3%
10305 Heliozimt Maximaal 0,5%
10311 Methylparabeen Maximaal 0,4%
10630 Glycerine
Maximaal 60%
10631
Sorbitol
Maximaal 60%
13011 Kiezelzuur Maximaal 5%
13007
Calciumcarbonaat
In elke verhouding
16102 Xanthaan gom
Maximaal 5%
16104 Guarmeel Maximaal 5%
20105
EO Pepermunt
Maximaal 0,8%*
20108 EO Wintergreen
Maximaal 0,4%*
20135
EO Akkermunt
Maximaal 0,8%*

Gewichtsprocenten (w/w).
* Gebruik in totaal niet meer dan 0,8% etherische olie.

Onze aluminium tubes kunnen worden gebruikt voor het verpakken van tandpasta, enkele druppels HexaCol kleurstof per tube tandpasta kunnen geen kwaad.