Door onze producten hebben we regelmatig te maken met (potentiële) klanten die cosmetica willen maken voor de verkoop. We kunnen hen daar op verschillende manieren mee van dienst zijn. Wat we bijna altijd als eerste doen is de klant wijzen op de mogelijkheden en moeilijkheden: bezint eer ge begint!

Iedereen die cosmetica maakt en op de markt brengt (of van buiten de Europese Unie importeert en hier op de markt brengt) moet voldoen aan duidelijke wettelijke regels. Het is niet toegestaan om cosmetica op de markt te brengen (gratis of tegen betaling) zonder aan deze regels te voldoen. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om een eenmalig maken van zeepjes voor het goede doel of voor een bedrijf dat miljoenen flessen shampoo per jaar maakt. Het maakt ook niet uit of uw producten eenvoudig en 'natuurlijk' zijn, de wet geldt altijd en voor iedereen.

Regels

De regels op dit punt zijn, op kleine nuances na, gelijk in de hele Europese Unie. Dat is mooi, want als u de producten in Nederland kan verkopen dan kan dat meestal ook in de andere EU-landen. De belangrijkste regels staan in de Europese Cosmetica Verordening. Een paar belangrijke punten hieruit:
- Cosmetica moet op een bepaalde manier verpakt zijn, op de verpakking moeten een aantal gegevens staan, waaronder de ingrediënten, houdbaarheid en batchnummer.
- Degene die de cosmetica op de markt brengt (fabrikant of importeur) moet bepaalde gegevens vastleggen en desgevraagd ter inzage geven aan ambtenaren die de wet moeten controleren. De gegevens die vastgelegd moeten worden zijn o.a. samenstelling, eisen aan de grondstoffen op het gebied van zuiverheid, dierproeven, claims, bijwerkingen.
- Voor elk product moet een verantwoordelijke worden aangewezen die belast is met de veiligheid van het product.
- Er moet inzage worden gegeven in de veiligheidsbeoordeling van het product. Hiermee wordt indirect verplicht dat er een veiligheidsbeoordeling moet worden gemaakt. Deze beoordeling moet worden gemaakt door een gediplomeerd chemicus, arts, bioloog of iemand met een aanverwant beroep / diploma op universitair niveau.
- Cosmetica moet volgens bepaalde hygiënenormen worden gemaakt en verpakt, dat kan niet zomaar in de keuken.
- Bij de EU moet elk cosmetisch product worden aangemeld via het Cosmetic Products Notification Portal (CPNP).
Ook staan in de wet lijsten met stoffen die niet mogen worden gebruikt of juist wel.

Onze cursus "Cosmetica en de wet" geeft een inleiding in de wetgeving die nu niet alleen op de Nederlandse situatie van toepassing is, maar grotendeels ook op de situatie in andere Europese landen. Omdat er zoveel veranderd is, is deze cursus in 2012 helemaal herzien, waarbij we de wijzigingen die toen al waren aangekondigd voor de jaren erna zijn meegenomen. Zie voor meer informatie bij cursussen in de webwinkel

Begint eer ge begint

Als u cosmetica wil gaan maken voor de verkoop dan zijn er dus diverse regels. U moet waarschijnlijk een deskundige inhuren om de veiligheidsbeoordeling te maken, dit kost al snel honderden euro's voor een enkel, simpel product. De cosmetica moet in een schone ruimte worden gemaakt, die moet u waarschijnlijk huren of laten (ver)bouwen. Vaak is het goedkoper om de productie uit te besteden. Maakt u het liever zelf dan moet u -in principe- werken volgens de GMP cosmetica, GMP staat voor Good Manufacturing Practice, ofwel goede fabricage praktijken. Volgens deze GMP moet u schoon werken, volgens vooraf bedachte procedures, maatregelen nemen om verwisseling van producten te voorkomen enzovoort.
Voor het eerste product zelfs maar is gemaakt moet u een boel tijd en geld investeren om alleen al het papierwerk en de productieruimte in orde te maken.

Misschien vindt u het leuk om zeep te maken en wil er daarom uw beroep van maken. Misschien is het leuk om zo om het weekend wat stukken zeep te maken, maar is het ook leuk om vrijwel elke dag honderden stukken zeep te maken, laten we zeggen 50 weken per jaar? Dat is misschien een gevolg van uw keuze, tenslotte moet de investering in papierwerk en werkruimte worden terug verdiend, de kosten van de grondstoffen en reclame en dan moet u er waarschijnlijk ook nog van leven. Zorg dat u weet dat u dit jaren kunt doen en dat u voldoende verdient om van te leven.

Als u geen ervaren ondernemer bent: realiseer wat dit kan inhouden: veel risico, zeker in het begin erg lange dagen en elk moment kan er iets gebeuren waardoor u het bedrijf moet opdoeken en met een schuld achterblijft. Zeker, er staat ook vrijheid tegenover en mogelijkheden, maar het is verstandig dit goed te overdenken.

Als u overweegt om cosmetica te gaan maken en verkopen zonder u aan alle regels te houden: we raden dat sterk af. Het mag niet en u bent strafbaar. Als uw bedrijf wordt gesloten door de overheid dan bent u al het werk en het meeste geld dat u er in heeft gestoken kwijt en u mag nog een boete betalen. Mocht er iemand schade ondervinden van uw onveilige product dan bent u helemaal het haasje. Alleen al het feit dat u uit pure onwetendheid een gevaarlijk product kan maken waar een ander schade van ondervindt zou een reden moeten zijn om dit niet te doen.

Als u nu al cosmetica maakt en verkoopt zonder aan alle regels te voldoen raden we u aan om vandaag nog te beginnen met het wel voldoen aan deze regels.

Stap voor stap

Als u cosmetica wil gaan maken voor de verkoop, dan zouden dit de stappen kunnen zijn:

Oriëntatie

Ga goed na wat u wil. Schrijf het op. Wat zijn de gevolgen in tijd en geld. Wat moet er allemaal gebeuren. Kan het wel uit, kunt u het wel. Wat moet u leren. Wat moet u inhuren of uitbesteden. Heel belangrijk: hoe realistisch is het? Denk er aan dat het totale traject van idee naar product lang kan zijn, eventueel kan het jaren duren.

Bent u geen ondernemer? Niet iedereen heeft het in zich om ondernemer te zijn, er zijn grote voor- en nadelen aan verbonden. Bedenk eerst of u dat wel wil of kan.

Dan zijn er de specifieke uitdagingen van de cosmeticafabrikant, daar kunnen we u mee van dienst zijn. Met onze cursussen kunt u leren wat de cosmeticawetgeving precies inhoudt, of hoe crèmes en shampoo gemaakt worden. Zie bij cursussen voor meer informatie.

De eerste stapjes

Als u besluit de volgende stap te nemen dan is het een kwestie van het invullen van de vragen. Wat gaat u maken, wat is de productformulering en het doel? Waarin onderscheidt het zich van andere producten? Zoek en selecteer een cosmetisch chemicus, zorg voor de juiste bedrijfsruimte, zoek en selecteer leveranciers. Daarnaast moet u natuurlijk denken aan de zaken waar elk bedrijf aan moet denken: klanten zoeken, reclame maken, begroten.

Met name voor kleinschalige, minder ervaren en beginnende cosmeticafabrikanten kunnen we een goede grondstofleverancier zijn. Zorg er echter voor dat u ruim voor de productie contact met ons opneemt. Afhankelijk van het product of de specifieke eisen van uw cosmetisch chemicus kunnen we u als grondstoffenleverancier beter of juist minder goed van dienst zijn, om vertraging van uw project te voorkomen is een vroeg contact dan ook noodzakelijk.

Documentatie

Enkele keren per jaar meldt een beginnende cosmeticafabrikant zich bij ons. deze fabrikant wil cosmetica gaan maken, onze bijenwas of kaolien gebruiken en of we de documentatie hiervan willen opsturen.

Dat willen we wel, maar daarbij zijn er de volgende belangrijke aandachtspunten:

  • Niet al onze cosmeticagrondstoffen (maar wel veel) kunnen met de gebruikelijke documentatie worden geleverd, vraag daarom ruim vooraf aan of we een bepaalde grondstof geschikt vinden voor gebruik in professionele productie van cosmetica
  • Wees specifiek: vraag ons welke soort documentatie u wilt hebben, als deze beschikbaar is of gemaakt kan worden helpen we u graag verder, maar we gaan niet altijd zomaar in het wilde weg 'documentatie' sturen waar u vervolgens niets mee wilt of kunt
  • Zorg eerst voor een cosmetisch chemicus en vraag dan pas documentatie aan, uw cosmetisch chemicus weet waarschijnlijk beter dan u welke documentatie ze nodig heeft en welke niet
  • Selectief aanvragen is goedkoper dat in het wilde weg aanvragen, in de meeste gevallen moeten we namelijk om een bijdrage in de kosten van het maken van documentatie vragen
  • De reden hiervan is dat we ons niet in eerste instantie of voornamelijk zien als een leverancier van cosmeticagrondstoffen voor productie. We leveren ze voor educatie, hobby, onderzoek en ontwikkeling. Daarbij is documentatie meestal niet nodig. Levering voor productie is een extra service aan een selecte groep klanten die kleine hoeveelheden nodig heeft omdat ze nog niet groot genoeg zijn voor de 200 liter vaten en 25 kg zakken waar de andere cosmeticagrondstoffenleveranciers mee werken. Omdat documentatie maken duur is willen we de kosten hiervan in elk geval deels neerleggen bij de beperkte groep klanten die deze documentatie nodig heeft.
Met name als het gaat om geurstoffen blijken we een geschikte leverancier te zijn voor kleine parfumbedrijven, zeepfabrikantjes, maar ook bijvoorbeeld ambachtelijke geurkaarsenmakers.