De Hekserij

home

winkel

recepten

cursussen

nieuws

contact

english

Werkstoffen

Het woord werkstoffen klinkt een beetje raar, alle stoffen in de cosmetica werken toch op de een of andere manier?
Natuurlijk is dat zo. Met werkstoffen bedoelen we echter stoffen die voor een specifieke werking worden toegevoegd: huid- en haarherstellers, vochtinbrengers, ontgeurende stoffen enzovoort. In het jargon van de cosmetici zijn dit actives, actieve stoffen.


Allantoine

Allantoine is een stof die van nature voorkomt in o.a. de smeerwortel.
Werkingen die aan allantoine worden toegeschreven zijn o.a. de volgende:
- Laat de huid er gezond uitzien
- Geneest wondjes
- Verzacht de huid
- Remt de zweetproductie
- Gaat irritatie tegen

Je hebt maar heel weinig allantoine nodig in een crème of milk: 0,1 tot 2 gram per 100 gram product is gebruikelijk.

De INCI naam van allantoine is Allantoin.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Aluin

Aluin is een aluminiumzout. In cosmetica wordt aluin gebruikt in deodorant en in zogenaamde aluinstiften. We leveren het als een grof poeder.

Aluin werkt in deodorants zowel als transpiratieremmend middel als als ontsmettend middel. Het sluit de zweetkanaaltjes deels af waardoor het zweet minder makkelijk naar buiten kan komen. Het verlaagt de pH op de plek van aanbrengen tot onder de 2, waardoor de meeste micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor geurtjes afsterven.

Aluinstiften worden gebruikt na het scheren. Door een aluinstift op een wondje te drukken stolt het bloed sneller, de aluin reageert met eiwitten in het bloed.

De INCI naam van aluin is Alum.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Aloë vera 1:10

Aloë vera is een bepaalde plant, aloë vera 1:10 is een concentraat van aloë vera gel: het concentraat is 10 x geconcentreerder dan pure aloë vera gel. Doordat het nog altijd heel wat water bevat is het geconserveerd.
Cosmetische werkingen die aan aloë vera worden toegeschreven zijn o.a. de volgende:
- Geneest beschadigde huid
- Bevordert celdeling
- Helpt bij acné

Gebruik 1 a 2 gram aloë vera 1:10 per 100 gram product.

De INCI naam van aloë vera 1:10 is Aqua, Aloe Barbadensis, Sodium Benzoate, Citric Acid, Potassium Sorbate.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Aluin

Aluin is een aluminiumverbinding. Het komt vrij in de natuur voor, maar wordt meestal industriëel bereid: natuurlijke aluin bevat vaak huidonvriendelijke vervuilingen. Het wordt gebruikt als adstingerend middel en als antitranspirant. Zuivere aluin wordt wel gebruikt om wondjes die bij het scheren ontstaan te helen; aluin gaat met eiwitten uit het bloed een verbinding aan waardoor het bloed sneller stolt. Om die reden wordt het ook wel eens toegepast in ouderwetse aftershave recepten.

Gebruik in een deodorant ongeveer 5% aluin, in de meeste andere toepassingen is 1% het maximum.

De INCI naam van aluin is Alum.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Bisabolol

Bisabolol (alfa bisabolol) is een stof die van nature voorkomt in o.a. kamille. Kamille extracten kunnen allergenen bevatten, bisabolol is niet allergeen.
Werkingen die aan bisabolol worden toegeschreven zijn o.a. de volgende:
- Ontstekingsremmend
- Vermindert irritatie

Je hebt maar weinig bisabolol nodig in een crème of lotion: 12 tot 20 druppels per 100 gram is voldoende.

De INCI naam van Bisabolol is Bisabolol.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Brandnetel extract

Brandnetel, in het latijn Urtica dioica is een klassiek ingrediënt in cosmetica. Aan brandnetel worden onder andere de volgende cosmetische werkingen toegeschreven:
- Goed voor het haar
- Anti roos werking
- Bevordert de doorbloeding van de huid
- "Zuivert" de huid, goed voor een onzuivere huid
- Reguleert de aanmaak van huidvet, goed voor een vette huid
- Gaat ontstekingen tegen
Brandnetel extract wordt toegepast in een concentratie van 3 tot 8%.

De INCI naam van Brandnetel extract is Aqua, Alcohol, Urtica Dioica.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Calendula extract en calendula olie

Calendula is de latijnse naam voor de goudsbloem. De volledige naam is Calendula officinalis. De term officinalis duidt er op dat de plant al geruime tijd gebruikt wordt voor haar vermeende geneeskrachtige eigenschappen. In de cosmetica worden goudsbloemextracten onder andere voor het volgende gebruikt:
- Wondhelend
- Ontstekingsremmend
- Goed bij acné ,
- Goed voor een gevoelige huid

We verkopen twee calendula producten: calendula extract, een waterig extract en calendula olie, een maceraat van calendulabloemen in sojaolie. De olie is met name geschikt in de vetfase van crèmes, oliën, zalven en vette lotions. Het waterige extract is meer bedoeld voor de waterfase van een crème, waterige lotions en dergelijke. Onze calendula olie is gestabiliseerd met Vitamine E.

De INCI naam van Calendula extract is Aqua, Alcohol, Calendula officinalis. De INCI naam van Calendula olie is Glycine soja, Calendula officinalis, Tocopherol.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Elastine P

Elastine is een eiwitstof die van nature voorkomt in het huid- en bindweefsel. Elastine P is een op elastine gelijkend eiwitproduct dat is gemaakt uit eiwitten van tarwe. De P staat voor plantaardig, er bestaat ook dierlijk elastine.
Elastine P is een toevoeging aan crèmes en haarspoelingen. Het vormt een filmpje op de huid en trekt ook lichtjes de hoornlaag van de huid in. Het houdt vocht vast in de huid en maakt de hoornlaag gladder. Hierdoor worden oneffenheden minder duidelijk zichtbaar en wordt de huid met een extra laagje beschermd. Dun haar wordt dikker, glanzender en beter handelbaar. Elastine P lost goed op in water en moet dan ook in de waterfase van de crème worden gebruikt.

Gebruik maximaal 1% elastine P in gezichtscrèmes en haar producten. In handcrèmes en middelen tegen kloofjes kan je tot 2% elastine P gebruiken. Alle eiwitten zijn extra gevoelig voor bederf, conserveer je crèmes goed of bewaar ze kort en koel.

De INCI naam van Elastine P is Hydrolyzed Wheat Protein.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Glycerine

Glycerine, ook wel glycerol of 1,2,3-propaantriol genoemd is een zogenaamde polyalcohol. Glycerine is de bouwsteen van alle natuurlijke vetten en oliën. Glycerine kan van dierlijke of plantaardige olie worden gemaakt, maar ook van bijvoorbeeld aardolie. Onze glycerine is gemaakt van plantaardige olie.
Glycerine wordt gebruikt als vochtaantrekkend of vocht inbrengend middel. In een lage concentratie zorgt het daardoor dat de crème niet uitdroogt, maar ook dat de glycerine die in de huid trekt het daar aanwezige vocht vasthoudt. In hogere concentraties kan het vocht uit de huid aantrekken. Om die reden is het verstandig om het percentage glycerine niet te hoog te maken. Het klassieke schoonheidsmiddel rozenglycerine (50% glycerine en 50% rozenwater) zou tegenwoordig niet meer gebruikt worden, omdat het teveel glycerine bevat. Tegenwoordig wordt de grens bij ongeveer 5% gelegd bij producten die op de huid blijven zoals crèmes. Bij producten die weer worden afgespoeld wordt in bijzondere gevallen wel tot 20% gegaan, bijvoorbeeld in het geval van zeep.

Glycerine wordt ook wel gebruikt om extracten te maken van plantendelen. Dat kan inderdaad, de extracten zullen qua samenstelling lijken op extracten die met water of met andere polyalcoholen worden gemaakt. Een extract van glycerine heeft als voordeel boven een extract van water dat glycerine extracten niet zullen bederven, mits de concentratie glycerine minimaal 40% blijft. Denk er daarbij aan dat plantendelen vaak voor meer dan 90% uit water bestaan en dat glycerine sterk water aantrekkend is.

We wijzen er op dat geen enkel product van De Hekserij bedoeld is als levensmiddel of voor gebruik in producten voor inwendig gebruik. Onze glycerine kan uitstekend worden gebruikt in tandpasta, mondspray en mondwater, maar gebruik in bijvoorbeeld hoestdrankjes, remedies tegen brandend maagzuur of welk ander gebruik dan ook waarbij de glycerine wordt ingeslikt raden we beslist af! Als u dergelijke producten wilt maken koop de glycerine dan bij een apotheek en zorg dat de apotheek aangeeft op de verpakking dat de glycerine geschikt is voor inwendig gebruik, zodat daar geen enkele twijfel over mogelijk is.

De INCI naam van Glycerine is Glycerin.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is één van de vele eiwitstoffen die in de huid voorkomen, het is het vulmiddel tussen de cellen van de huid. Het wordt in de cosmetica gebruikt als anti-rimpelmiddel, maar heeft ook een conditionerende werking op de huid. Het houdt vocht vast en laat een dun filmpje achter op de huid. Het wordt beschouwd als één van de beste producten in zijn soort. Het is vrij prijzig, maar je hebt ook maar weinig nodig. Gebruikelijk is een percentage van 0,1 tot 0,5% in het eindproduct. Hyaluronzuur wordt microbiologisch gemaakt uit de celmembranen van speciaal gekweekte micro-organismen. Het is oplosbaar in water, maar je moet het wel de tijd gunnen om op te lossen.
Naast hyaluronzuur wordt ook het natriumzout wel gebruikt, wij verkopen echter alleen het zuivere hyaluronzuur.

De INCI naam van hyaluronzuur is Hyaluronic Acid.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Meristeem extract

Meristeem extract is een recenter ontwikkelde werkstof op basis van een plantenextract. Een meristeem is een speciaal soort cel die voorkomt in de wortels van planten. Deze cellen zorgen voor de groei van de wortel. Natuurlijk is het verleidelijk aan te nemen dat meristeemcellen door deze werking kunnen zorgen voor haargroei en voor vernieuwing van huidcellen, maar dat is niet alleen erg onwaarschijnlijk, er is ook geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Verder zou meristeemextract een antioxiderende werking hebben en irritatie van de huid tegengaan. Volgens sommigen helpt het niet alleen tegen irritatie, maar werkt het ook allergische reacties op de huid tegen.
Meristeemextract is daardoor een goede toevoeging voor hypoallergene producten en voor producten die op de geïriteerde huid gebracht worden, zoals aftershaves. Het wordt gemaakt uit de meristeemcellen van de wortels van de zomereik. De gebruikelijke dosering is 1-5% in het eindproduct.

De INCI naam van Meristeem extract is Aqua, Quercus robur.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Odex

Odex is een deodorant. De werking is gebaseerd op zinkricinoleaat, een soort zeep van zink en wonderolie. Zinkricinoleaat heeft een ontgeurende werking. Hierdoor wordt de ontstane zweetgeur geneutraliseerd. Het zweten zelf wordt niet tegengegaan.
Een nadeel van Odex is dat ook sommige parfumstoffen geneutraliseerd worden. Gebruik Odex in een concentratie van 2-3 %.

De INCI naam van Odex is Zinc ricinoleate, Tetrahydroxypropyl ethylenediamine, Laureth-3, Propylene glycol.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Panthenol

Panthenol, voluit dextro panthenol is een populaire stof in de reclame voor cosmetica producten. Meestal wordt het dan Provitamine B5 genoemd, omdat mensen het woord vitamine met gezond associeren. Panthenol is niet zozeer gezond, als wel een mogelijk nuttige toevoeging aan lotions, shampoo, crèmes en dergelijke. Het is een conditioner voor zowel huid als haar, het houdt vocht vast, waardoor het uitdroging voorkomt. Voor zover bekend is panthenol volkomen onschadelijk voor de huid. Panthenol zou mogelijk ook wondhelend werken.
Andere namen voor panthenol zijn d-panthenol en provitamine B5. Onze panthenol is een oplossing van 75% panthenol in water. Gebruik panthenol in een concentratie van maximaal 5%.

De INCI naam van Panthenol is Panthenol, Aqua.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Propyleenglycol

Propyleenglycol, ook wel 1,2-propaandiol, is een veel gebruikte stof in diverse soorten cosmetica. Het wordt gebruikt als oplosmiddel en als vochtaantrekkend of vocht inbrengend middel. Als vochtaantrekkend middel zorgt het in een lage concentratie dat de crème niet uitdroogt, maar mogelijk ook dat de huid minder uitdroogt. Als oplosmiddel heeft het het voordeel ten opzichte van water dat het niet door micro-organismen wordt aangetast bij hogere concentraties.

Propyleenglycol kan een conserveermiddel geheel of gedeeltelijk vervangen. Het verlaagt de zogenaamde "wateractiviteit" van een product. Producten die tenminste 20 % propyleenglycol bevatten zullen in de meeste gevallen niet meer bederven. Bij een lager percentage is conservering wel nodig. Bij rinse-off producten (producten die van de huid worden afgespoeld) kan propyleenglycol in elke hoeveelheid worden ingezet. Bij stay-on producten (producten die op de huid blijven liggen) is de gebruikelijke dosering lager, meestal onder de 10%.

De INCI naam van propyleenglycol is Propylene Glycol.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Sorbitol

Sorbitol wordt ook wel sorbietsuiker genoemd. Het is net als glycerine een polyalcohol.
Sorbitol wordt gebruikt als vochtaantrekkend of vocht inbrengend middel. In een lage concentratie zorgt het daardoor dat de crème niet uitdroogt, maar ook dat de sorbitol die in de huid trekt het daar aanwezige vocht vasthoudt. In hogere concentraties kan het vocht uit de huid aantrekken. Om die reden is het verstandig om het percentage sorbitol niet te hoog te maken. Gebruik niet meer dan ongeveer 5% sorbitol in je producten om uitdroging te voorkomen. Bij producten die weer worden afgespoeld is een hoger percentage mogelijk.

De INCI naam van sorbitol is Sorbitol.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Vitamine E en vitamine E acetaat

Vitamine E wordt veel gebruikt in de cosmetica. Niet zozeer omdat vitamines goed voor je zijn. Dat is wel zo, maar via de huid kan je maar heel weinig vitamines binnenkrijgen, je kan ze beter eten. Vitamine E heeft echter een antioxiderende werking. Antioxidanten zijn sterk in de mode.
Antioxidanten zijn stoffen die de schadelijke invloed van zuurstof tegengaan. Dat lijkt raar, want zonder zuurstof kunnen we niet leven, maar zuurstof kan ook enorme schade aanbrengen, denk maar aan het roesten van ijzer of het bederf van voedsel.

Of vitamine E in een crème de huid werkelijk beschermt tegen de schadelijke invloed van zuurstof is maar zeer de vraag. Toch is het een nuttige toevoeging in vette cosmetica, omdat het in elk geval de vetten in de crème tot op zekere hoogte tegen aantasting door zuurstof beschermt. Ook sommige etherische oliën zijn aan oxidatie onderhevig. Denk hierbij aan citrusoliën en aan olie van naaldbomen.
Als antioxidant heb je maar heel weinig Vitamine E nodig. 10 Druppels op een liter olie zijn vaak genoeg. Als je de stof ook therapeutisch wilt gebruiken kan je dit verhogen tot 2%.

Onze Vitamine E is gelabeld als "natuurlijk". We bedoelen hiermee dat onze vitamine E is gemaakt door het concentreren van vitamine E uit plantaardige olie, het uiteindelijke product bevat ongeveer 80% vitamine E. Er is ook synthetisch gemaakt vitamine E in de handel.

Vitamine E acetaat is een verbinding die wordt gemaakt van vitamine E en azijn. Vitamine E acetaat is veel stabieler dan vitamine E en is daardoor langer werkzaam. Vitamine E acetaat wordt wel gebruikt in acné crèmes en gels, het zou het zwart worden van talg voorkomen, waardoor minder meeëters worden gevormd. Als antioxidant werkt het pas als het door inwerking van water is nomgezet in Vitamine E, vitamine E acetaat heeft zelf geen werking als antioxidant. Vitamine E acetaat wordt normaal tot 2% en in speciale gevallen tot 5% gebruikt.

De INCI naam van Vitamine E is Tocoferol, van Vitamine E acetaat Tocopheryl acetate.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Zijdeproteine

Zijdeproteine is een 1% oplossing van eiwitten en aminozuren uit natuurzijde. Deze natuurzijde wordt gemaakt door de rups van de zijdevlinder (Bombyx mori)
Zijdeproteine is een conditioner voor huid en haar. Het maakt deze gladder en laat daarmee haar glanzen, terwijl kleine rimpels op de huid minder zichtbaar worden. Omdat het ook een dun laagje op de huid achterlaat helpt het tegen uitdroging van de huid. Het kan zowel aan crèmes als aan reinigende producten worden toegevoegd. Bij crèmes en andere stay-on producten is het gebruikelijk 1 a 2% te gebruiken, terwijl in shampoo en andere reinigende rinse-off producten tot 5% gebruikt wordt.

De INCI naam van zijdeproteine is aqua, hydrolised silk.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij


Voor het laatst aangepast op 1 juli 2010.