De Hekserij

home

winkel

recepten

cursussen

nieuws

contact

english

Wassen en vetzuren

Naast olie en vet heb je nog een heleboel andere grondstoffen die op vetten lijken, maar het niet zijn. Vaak zijn het chemisch aan vet verwante stoffen en soms worden ze van vetten gemaakt. In de cosmetica worden ze vaak ingezet als verdikker of stabilisator van crèmes, als emoliënt (dat is een stof die de uitspreiding van een crème of lotion vergemakkelijkt) of om de smeereigenschappen te verbeteren. Daarnaast zijn er toepassingen als vochtinbrenger, co-emulgator en dergelijke.

Wassen zijn chemisch gezien esters van hoge vetzuren en vetalcoholen. In tegenstelling tot vetten worden ze vrijwel niet ranzig. Wassen kunnen van dierlijke, plantaardige en minerale herkomst zijn. Vaak zijn het natuurlijk voorkomende stoffen, maar in sommige gevallen worden ze synthetisch gemaakt uit plantaardige grondstoffen.

Vetzuren zijn een bouwsteen van oliën en vetten. Chemisch gebonden aan glycerine vormen ze een olie of vet. Zeer geschikt als emulgator in crèmes, in combinatie met bijvoorbeeld borax of kaliumcarbonaat.


Bijenwas

Bijenwas is een zeer klassiek ingrediënt in crèmes en zalven. Galenus gebruikte dit al in de oudst bekende coldcream recepten. Bijenwas wordt met name gebruikt om de consistentie en de glans van crèmes te verbeteren.
Buiten de cosmetica wordt bijenwas ondermeer gebruikt in boenwas en in kaarsen.

Jan Meutgeert, mede-eigenaar van De Hekserij:
Toen ik voor de eerste keer bijenwas ging halen voor gebruik in een crème, ging ik naar de drogist en vroeg om bijenwas. De drogist kwam aan met een glazen pot, met daarop de tekst "bijenwas". Hoewel ik toen nog niet zolang bezig was met het zelf maken van cosmetica (ik was 14 of zo) was het me volstrekt duidelijk dat dit niet de bijenwas was die geschikt was voor het maken van crèmes. Deze bijenwas was duidelijk een boenwas, hierin zit terpentijn of een ander oplosmiddel, soms kleurstoffen en andere toevoegingen, buitengewoon schadelijk voor de huid.
Let dus goed op dat je 100% zuivere bijenwas krijgt, dat is een vaste stof, meestal in de vorm van linsvormige korrels. Uiteraard is dat ook de vorm waarin wij het verkopen.

Bijenwas wordt wel eens gepromoot als emulgator. Hoewel bijenwas inderdaad een zeer klein beetje emulgerende stoffen bevat is dat zo weinig dat je bijenwas in de praktijk niet als emulgator kan gebruiken. Wat we kan is een combinatie van kaliumcarbonaat en bijenwas gebruiken als emulgator. Gebruik bijenwas dan in de vetfase en kaliumcarbonaat in de waterfase. Samen vormen ze een beetje zeep die vervolgens als emulgator werkt. In plaats van kaliumcarbonaat werd ook wel borax gebruikt, maar borax wordt tegenwoordig in Europa gezien als zeer schadelijke stof, dus gebruik van borax raden we af.

Aan bijenwas word vaak de gangbare cosmetica blabla toegeschreven (verzorgend, kalmerend, vochtinbrengend etc.), zoals gewoonlijk in de cosmetica is dat een kwestie van smaak, geloof vooral wat je wil. Blabla die we wel willen nuanceren is de claim dat bijenwas antibacteriëel is. We sluiten niet uit dat dit tot op zekere hoogte zo is, maar dat betekent niet dat je al te veel rekening moet houden met een zelfconserverende werking van bijenwas: gecombineerd met water in bijvoorbeeld een crème kan ook bijenwas gaan schimmelen of op een nadere manier bederven.

We verkopen bijenwas in twee soorten: een gebleekte, licht gekleurde vrijwel witte was en een ongebleekte gele was. De aanduiding volgens INCI: Cera Alba (witte was) en Cera Flava (gele was).

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Candelillawas

Candelillawas is de was van de candelillastruik die voorkomt in het zuiden van de Verenigde staten en in delen van Mexico.
Candelillawas heeft een hardheid die vergelijkbaar is met die van bijenwas, in tegenstelling tot bijenwas is candelillawas plantaardig.

De aanduiding volgens INCI: Euphorbia Cerifera .

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Carnaubawas

Carnaubawas is een plantaardige was. Deze is afkomstig van de bladeren van de carnaubapalm copernicia cerifera die in Zuid-Amerika voorkomt.
Carnaubawas is een buitengewoon harde was. In de cosmetica wordt deze was dan ook vaak gebruikt om een harde zalf of crème te maken en is een belangrijke grondstof voor lippenstift.

Met name vanwege het gebruik in decoratieve cosmetica hebben we gekozen voor een licht gekleurde carnauba was. Buiten de cosmetica wordt carnaubawas gebruikt in slijtvaste boenwas en in vulwas.

De aanduiding volgens INCI: Copernica Cerifera.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Emulgerende was

Emulgerende was wordt beschreven bij emulgatoren

Sojawas

Sojawas is een was die ontstaat door harding van sojaolie met behulp van waterstof.
Sojawas wordt met name gebruikt in massagekaarsen, maar is ook geschikt voor gebruik in plantaardige zalven.

De aanduiding volgens INCI: Glycine Soja.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Stearinezuur

Stearinezuur is een vetzuur. Vetzuren worden uit natuurlijke vetten bereid, in dit geval uit plantaardige olie.
Stearinezuur wordt voor verscheidene doelen gebruikt. Gecombineerd met bijvoorbeeld borax, kaliumcarbonaat of andere basische stoffen heeft stearinezuur een emulgerende werking. Het stearinezuur reageert met bijvoorbeeld kaliumcarbonaat tot een zeep. Deze zeep is de feitelijke emulgator. Deze emulgator wordt tegenwoordig amper nog gebruikt, maar was vroeger heel gebruikelijk, met name in reinigende crèmes. Ook scheerzeep werd vaak gemaakt van stearinezuur. Daarnaast vergroot een toevoeging van stearinezuur de stevigheid van een crème.

We geven hier nadrukkelijk aan dat ons stearinezuur geschikt is voor cosmetica. De minder zuivere goedkopere variant (die ook wij verkopen als kaarsengrondstof) bevat vaak nog onzuiverheden die tot huidirritatie kunnen leiden. Gebruik dit onzuivere stearine liever niet in cosmetica.

De aanduiding volgens INCI: Stearic Acid.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Wolvet

Wolvet is een zeer klassiek ingrediënt in crèmes en zalven. Net als bijenwas is het een dierlijke was. Wolvet wordt gewonnen uit de wol van schapen. Wolvet lijkt qua samenstelling sterk op het menselijke sebum, ofwel huidvet, vandaar dat het een geliefd ingrediënt is in crèmes en zalven.
Een andere naam voor wolvet is lanoline. Beide namen worden echter ook gebruikt voor allerlei producten die deels uit wolvet en deels uit andere stoffen bestaan. Wij hebben er voor gekozen om alleen zeer zuiver, watervrij wolvet te leveren.

In de jaren 1970 bleek dat het nogal eens voorkwam dat wolvet verontreinigd was met bestrijdingsmiddelen. Deze bestijdingsmiddelen worden gebruikt om de schapen te behoeden voor insecten en huidparasieten. Uiteraard is het niet de bedoeling dat een stof als lanoline, die ook veel in medicinale zalven gebruikt wordt, dergelijke residuen bevat. Sindsdien is er veel gebeurd met de kwaliteit, winning en controle van wolvet. De kwaliteit wolvet die wij verkopen bevat geen bestrijdingsmiddelen, daar wordt zeer nauwgezet op gecontroleerd.

De aanduiding volgens INCI: Lanolin.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij


Voor het laatst aangepast op 15 juni 2010.