De Hekserij |
home |
winkel |
recepten |
cursussen |
nieuws |
contact |
english |
Olie en vet worden in de cosmetica gebruikt in reinigingsmiddellen en in "verzorgende" producten. Denk bij reiniging aan afsminkolie en -vet om make-up te
verwijderen of aan vette reiniginglotions. Bij verzorging zijn er bijvoorbeeld crèmes, zalven en bodylotion.
Wettelijk geen cosmetica: massageolie.
Daarnaast zijn vetten een grondstof voor het maken van zeep, maar ook voor een keur aan andere producten zoals tensiden, diverse emoliënten,
emulgatoren etcetera.
Ook in de kruidengeneeskunde wordt gebruik gemaakt van (vette) olie om kruidenaftreksels mee te maken en om etherische olie (die niet verward moet worden met vette olie!) te verdunnen.
Oliën en vetten zijn altijd beperkt houdbaar, dat geldt voor alle natuurlijke producten. Olie en vetten bederven door oxidatie, dat is de inwerking van
zuurstof uit de lucht op de olie, waardoor de chemische samenstelling wijzigt. Gevolg is onder meer dat de olie vies gaat ruiken en niet meer
geschikt is voor gebruik. De olie is dan "rans" geworden.
Je kan je olie tegen oxidatie beschermen door en zo snel mogelijk na ontvangst wat druppels Antirans of eventueel vitamine E aan toe te voegen.
Een dosering van 6 druppels per liter olie is als regel afdoende en verlengt de houdbaarheid van de olie al snel met zes maanden. Ook is het belangrijk
de olie zo min mogelijk aan vocht, lucht en zonlicht bloot te stellen.
Tot voor kort werden vrijwel alle plantaardige stoffen in cosmetica aangeduid met de botanische naam. Dat is inmiddels gewijzigd: veel gebruikte extracten hebben een eigen naam gekregen. Om die reden kan het voorkomen dat op onze verpakking een andere naam staat dan op onze site. We hopen zo snel mogelijk gelijk te trekken.
Plantaardige olie is een natuurproduct. Natuurproducten hebben als nadeel dat er niet meer gemaakt kan worden dan er wordt geoogst. Omdat de oogst
afhankelijk is van het weer en soms ook politieke en economische zaken is het aanbod grillig. De prijzen op de wereldmarkt kunnen daarom nogal
wisselen. Hoewel we proberen de prijzen gelijkmatig te houden over een langere tijd moeten we deze soms naar boven aanpassen en soms verlagen we
de prijs als de inkoopprijs dat toelaat.
Een ander nadeel is de wisselende kwaliteit. Zaden van de wonderboom moeten narijpen voordat er olie van kan worden gemaakt. Als het vochtig is dan
is de samenstelling anders dan als het droog is. In die gevallen is de olie ook anders van samenstelling. Dit kan gevolgen hebben voor de productstabiliteit
en de verwerking.
Omdat er makkelijk te knoeien is met olie, omdat de oogst soms tegenvalt en omdat de samenstelling door bijzondere omstandigheden anders kan zijn dan
normaal wordt er heel veel geknoeid met plantaardige olie, net als met etherische olie en veel andere bewerkte natuurlijke grondstoffen. Omdat het geen
levensmiddelen zijn is de wetgeving die dit knoeien tegen moet gaan beperkt of afwezig en de controle er op ook. Het is heel gebruikelijk dat een product als
"amandelolie" wordt verkocht, terwijl het 50% of meer van een andere, goedkopere olie bevat, bijvoorbeeld sojaolie of zonnebloemolie.
Naast de genoemde omstandigheden speelt ook de prijsconcurrentie een rol. Veel grote en kleine olieafnemers kopen de goedkoopste olie die er
te vinden is, zonder naar de kwaliteit te kijken. Niet elke leverancier kan het zich veroorloven om niet te knoeien. Wij hebben dat probleem gelukkig niet, omdat we
er bewust voor gekozen om veel verschillende producten te verkopen. Zou onze olie te duur zijn dan vangen we het verlies in omzet elders wel op. Als je
echter alleen olie verkoopt (en dat is zeker in de groothandel niet ongebruikelijk) kan je dat niet doen en is het wel erg verleidelijk om je concurrentiepositie te
houden door te knoeien of door niet al te kritisch te zijn naar je leveranciers.
We hebben in de loop van ons bestaan veel geinvesteerd in kennis over de producten. We doen bij voorkeur zaken met leveranciers die deskundig zijn (en
er zijn er veel die dat niet zijn is ons gebleken), die veel documentatie hebben en waar we vertrouwen in hebben. De prijs is pas daarna van belang.
Het is voor ons en voor de meeste andere leveranciers van olie niet mogelijk om elke partij olie helemaal te laten controleren. Pas als er duizenden liters olie
per jaar verkocht worden kunnen de kosten van een goede analyse of de investering in een uitgebreid laboratorium uit. Ook de relatief grote leveranciers die
in kleine hoeveelheden leveren komen niet aan die hoeveelheden toe. Een eenvoudige analyse is niet heel duur, maar daarmee vind je ook maar een beperkt
deeel van de gebruikelijke knoeierijen.
Omdat aan de olie zelf meestal niet te zien is of en zo ja hoe ermee is geknoeid is het niet uit te sluiten dat er zo nu en dan olie doorglipt die niet is wat we denken.
We proberen dit te voorkomen door te blijven investeren in kennis en in betrouwbare leveranciers. We stellen ze regelmatig kritische vragen en als we olie ontvangen
waar we niet zeker van zijn dan gaan we in discussie tot we tevreden zijn of sturen de olie terug (en doen waarschijnlijk geen zaken meer met deze leverancier).
Helaas is er voor de eindklanten -u bijvoorbeeld- weinig aan te doen. Of u nu 100 ml olie of 200 liter olie per jaar verbruikt, een analyse is vaak te duur om uit te
kunnen. Een vervalsing is meestal niet zichtbaar en vaak ook niet met een eenvoudige analyse (bijvoorbeeld van vetzuurverdeling) te bepalen. Een veel te lage prijs
garandeert dat er geknoeid is, maar een acceptabel lage prijs kan betekenen dat de leverancier een lage marge heeft in uw voordeel en een hoge prijs kan heel
goed betekenen dat er veel winst wordt gemaakt op een slechte olie.
We hebben er lang over gedacht of we bovenstaande met onze klanten zouden delen. Het is waarschijnlijk niet goed voor de verkoop als je je klanten vertelt dat
het product dat ze kopen misschien iets heel anders is. Voor zover we weten zijn er geen andere kleinere leveranciers die dit doen. Aan de andere kant doen we
het liefst zaken vanuit openheid, eerlijkheid en transparantie, dat vinden we belangrijker dan een sterke groei en een hoge winst. Misschien dat die wetenschap
reden is om juist bij ons in te kopen.
|
Abrikozenpitolie was indertijd een van de eerste nieuwere "luxe" oliën die in de cosmetica werd gebruikt. Zoals meestal in de cosmetica is het product op zich
niet zo bijzonder qua werking of samenstelling, maar wel een goed aanknopingspunt voor de afdeling marketing die kan verzinnen waarom abrikozenpitolie
toch zo goed en bijzonder is. In de loop van de tijd zijn door deze marketeers diverse eigenschappen aan abrikozenpitolie toegedicht. Aangezien dit uitsluitend
uit hun grote duim komt en de eigenschappen van de een de ander tegenspreken zijn we maar niet eens aan een lijst begonnen. In de wetenschappelijke
literatuur hebben we geen overtuigende bijzondere eigenschap gevonden. Probeer de olie eens uit: bevalt het dan is het voor u een goede olie.
We hebben gekozen voor een geraffineerde abrikozenpitolie. Voordeel is dat de olie langer houdbaar is, doordat de olie minder makkelijk oxideert. Abrikozenpitolie is een plantaardige olie. De INCI naam is Prunus Armeniaca Kernel Oil. |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
|
|
Amandelolie is een zeer klassieke olie in de cosmetica. Veel klassieke crèmes en zalven bevatten amandelolie. Als zuiver product
wordt het wel als babyolie gebruikt, maar het is ook een goede olie voor massage.
We hebben gekozen voor een geraffineerde amandelolie. Voordeel is dat de olie langer houdbaar is, doordat de olie minder makkelijk oxideert. Amandelolie is een plantaardige olie. De INCI naam is Prunus Amygdalus Dulcis Oil. |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
|
|
Avocado-olie is een nieuwere olie in de cosmetica. Aangezien avocado-olie duurder is dan andere goede oliën, wordt deze minder gebruikt.
Het levert echter zeer goede crèmes op en is als zuiver product zeer geschikt als massageolie.
We hebben gekozen voor geraffineerde avocado-olie. Voordeel is dat de olie langer houdbaar is omdat deze minder snel oxideert. Avocado-olie is een plantaardige olie. De INCI naam is Persea Gratissima Oil . |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
|
|
Cacaoboter is het vet uit de cacaoboon. In een goede kwaliteit chocola proef je de cacaoboter, terwijl deze tegenwoordig in goedkopere
chocola vervangen is door geharde plantaardige olie.
Onze cacaoboter is ontgeurd, zodat je het eindproduct kan parfumeren in de geur die gewenst is. Deze ontgeurde cacaoboter is beter houdbaar dan niet ontgeurde cacaoboter. Cacaoboter is een plantaardig vet.De INCI naam is Theobroma Cacao Seed Butter. |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
|
|
Distelolie, ofwel saffloerolie bevat zeer veel linolzuur, verder onder meer vitamine A en E. Niet dat dat voor gebruik in cosmetica veel uitmaakt, als er al vitamines
door de huid heendringen dan is dat minimaal en volkomen verwaarlossbaar. De olie wordt uit de zaden van de verversdistel geperst,
met de bloemen van deze distel kan wol worden geverfd.
We hebben gekozen voor geraffineerde olie. Voordeel is dat de olie langer houdbaar is omdat deze minder snel oxideert. Distelolie is een plantaardige olie. De INCI naam is Carthamus Tinctorius Seed Oil. |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
|
|
Druivenpitolie bevat zeer veel linolzuur, net als distelolie. Het wordt geperst uit de zaden van druiven.
We hebben gekozen voor geraffineerde olie. Voordeel is dat de olie langer houdbaar is omdat deze minder snel oxideert. Druivenpit olie is een plantaardige olie. De INCI naam is Vitis Vinifera Seed Oil. |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
|
|
Jojobaolie is een nieuwere olie in de cosmetica. Pas in de jaren 1970 kwam het gebruik van deze -tot dan toe vrijwel onbekende- olie op. Jojobaolie
was tot ongeveer 2000 een dure olie, maar door nieuwe aanplant daalde de prijs. Recent is de prijs op de wereldmarkt enorm gestegen, helaas
hebben wij onze prijs hierdoor ook flink moeten verhogen. Niet alleen is de prijs gestegen, er valt ook steeds moeilijker aan te komen voor welke
prijs dan ook. Hou er daarom rekening mee dat we op zeker moment nee moeten verkopen en bestel tijdig voldoende jojobaolie.
Jojobaolie wordt vooral voor de droge, zeer droge, gevoelige en oudere huid gebruikt, maar is net als vrijwel elke olie geschikt voor alle huidtypen. We zijn van niet geraffineerde jojobaolie overgegaan op beperkt geraffineerde jojobaolie. Hoewel jojobaolie vrij stabiel is kwam het nogal eens voor dat er vlokken van jojobawas werden gevormd in de winter. Bij de geraffineerde olie is de kans op vlokvorming kleiner. Als er toch vlokken ontstaan: deze vlokken verdwijnen als regel na het verwarmen van de olie of kunnen er anders uitgezeefd worden. Jojobaolie is een plantaardige olie. De INCI naam is Simmondsia Chinensis Seed Oil. |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
|
|
Kokosolie, ofwel cocosolie, kokosvet... er zijn nogal wat namen voor deze olie! Kokosolie is in onze streken meestal een vet. Een olie en een vet zijn chemisch
gezien hetzelfde, maar een vet is bij normale temperatuur vast, en een olie is bij normale temperatuur vloeibaar. In Nederland is de "normale" temperatuur
anders dan in bijvoorbeeld Thailand, maar het gaat steeds om hetzelfde product.
Kokosolie wordt vooral voor de droge en zeer droge huid gebruikt. Waarschijnlijk is de traditionele gedachte dat het een vet is en daardoor minder makkelijk intrekt, maar bij huidtemperatuur is kokosolie vaak wel vloeibaar, dus of die gedachte klopt is maar de vraag. Daarnaast als styling en verzorging voor zwaar haar, met name kroeshaar. Verder is kokosolie een belangrijke en veel gebruikte grondstof voor zeep. Ook hier hebben we, omwille van de houdbaarheid, gekozen voor een geraffineerde olie. Kokosolie is een plantaardige olie. De INCI naam is Cocos Nucifera Oil.
|
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
|
|
Macadamiaolie wordt nog niet zo lang in de cosmetica gebruikt. Deze notenolie bevat zeer grote hoeveelheden palmitoleinezuur, een vetzuur
dat door sommigen als zeer goed voor de huid wordt gezien. Macadamiaolie is zeer geschikt als grondstof voor crèmes en zalven.
We hebben gekozen voor geraffineerde olie. Voordeel is dat de olie langer houdbaar is omdat deze minder snel oxideert. Macadamiaolie is een plantaardige olie. De INCI naam is Macadamia Ternifolia Seed Oil |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
|
|
Mangoboter wordt uit de zaden van mangovruchten gehaald. Net als andere boters smelt ook mangoboter ongeveer bij lichaamstemperatuur.
Mangoboter is redelijk goed houdbaar en wordt niet snel rans. Onze mangoboter is geraffineerd.
Mangoboter is een plantaardig vet. De INCI naam is Mangifera Indica Seed Butter. |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
|
|
Onze neemolie wordt door koude persing uit de zaden van de neemboom gewonnen. De olie is vooral populair in ayurvedische cosmetica, maar kan ook
in andere cosmetica worden gebruikt. Er worden twee botanische namen door elkaar gebruikt, namelijk Azadirachta Indica en Melia Azadirachta.
Hoewel onze neemolie koudgeperst en niet geraffineerd is is de olie toch redelijk lang houdbaar.
Neemolie is een plantaardige olie. De INCI naam is Melia Azadirachta Seed Oil. |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
|
Onze sesamolie wordt uit de niet geroosterde zaden van de sesamplant gewonnen. Sesamolie is een goede zeepolie, maar door de neutrale geur en de goede houdbaarheid wordt het ook vrij veel gebruikt in crèmes en dergelijke. Er worden twee botanische namen door elkaar gebruikt, namelijk Sesamum Indicum en Sesamum Orientale. Sesamolie wordt traditioneel vooral gebruikt in reinigende crèmes, maar tegenwoordig worden er ook wel conditionerende eigenschappen aan toegeschreven.
Sesamolie is een plantaardige olie. De INCI naam is Sesamum Indicum Seed Oil. |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
|
|
Sheabutter, ook wel sheanutbutter, skiboter of karitéboter genoemd is het vet uit de vruchten van de Karitéeboom. Deze boom groeit op
de savannen ten zuiden van de Sahara. Het is een relatief "nieuwe" grondstof in de westerse cosmetica, hoewel sheabutter door de locale
bevolking van de gebieden waar de boom voorkomt al langer gebruikt wordt voor cosmetische doeleinden.
Sheanutboter is redelijk goed houdbaar en wordt niet snel rans. We hebben daarom voor een beperkt geraffineerde variant gekozen met ongeveer 10% onverzeepbare bestanddelen en de natuurlijk aanwezige vitamine A en E. Sheabutter is een plantaardig vet. De INCI naam is Butyrospermum Parkii. |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
|
Sojaolie is een neutrale, breed inzetbare en relatief goedkope olie. De olie wordt gemaakt van de peulvruchten van de sojaplant. Met name geschikt voor wie niet al te veel waarde hecht aan de vele bijzondere eigenschappen die sommigen aan bepaalde soorten olie toeschrijven. Er worden twee botanische namen door elkaar gebruikt, namelijk Glycine Max en Glycine Soja. Strikt genomen is de eerste een gecultiveerde en de tweede een wilde variant. Sojaolie is goed in te zetten voor algemeen gebruik, of het nu crème, zalf of olie producten betreft.
Sojaolie is een plantaardige olie. De INCI naam is Glycine Soja Oil. |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
|
|
Wonderolie zou misschien beter wonderlijke-olie moeten heten. Deze olie wordt voor zeer uiteenlopende zaken gebruikt. Voor een verzorgende
crème is de olie minder gebruikelijk en inwendig gebruik moet beslist worden afgeraden.
Omdat wonderolie indien het op de verkeerde manier wordt gewonnen uitermate giftig is hebben we gekozen voor een kwaliteit die ook in geneesmiddelen gebruikt wordt. Ook deze olie mag niet inwendig worden gebruikt. Wonderolie is een plantaardige olie. Andere namen zijn ricinusolie en castorolie. De INCI naam is Ricinus Communis Seed Oil. |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij