De Hekserij

home

winkel

recepten

cursussen

nieuws

contact

english

Gommen en verdikkers

Met verdikkers worden hier stoffen bedoeld die waterige cosmetica stroperiger maken. Als je bijvoorbeeld douchegel maakt zonder een verdikker te gebruiken dan zal deze waterdun blijven. Daardoor is de douchegel moeilijk te doseren. Door er een beetje geschikte verdikker door heen te doen kan je zorgen dat de douchegel een soort gel wordt en loopt niet meteen de hele fles leeg als deze omvalt.
Bindmiddelen zijn in feite hetzelfde: ze binden waterige stoffen tot een gel of pasta. Vergelijk dit maar met het binden van een saus met maizena of bloem.
Gelvormers zijn stoffen die met water een gel vormen. Denk hierbij aan haargel. Een gel is ook een soort verdikt water.
Verdikkers hebben niet allemaal dezelfde eigenschappen. Sommige zijn geschikt voor haarstyling gel, andere zijn meer geschikt voor mascara, shampoo of after-shave gel. Bij de beschrijvingen is aangegeven waar je de verdikker voor kan gebruiken.

Arabische
gom
[16101]

Arabische gom is een plantengom die gewonnen wordt uit de familie van de Acacia soorten, in het speciaal Acacia Verek, Acacia Arabia en Acacia Senegal. Deze bomen groeien in de halfwoestijnen van de Sahara tot aan India. Belangrijke leveranciers zijn Soedan en Senegal. De gom wordt al vele eeuwen lang gebruikt in voedsel (drop bijvoorbeeld), verf (aquarelverf), lijm (postzegels) en inkt. In de cosmetica wordt het gebruikt om waterige oplossingen te verdikken, maar ook wel als filmvormer.
De gommen bestaan uit bepaalde soorten suikers en eiwitten, ze zijn eetbaar, mits ontdaan van eventuele micro-organismen. Toepassingen zijn o.a. mascara, eyeliner en als stabilisator in crèmes.
We leveren arabische gom is cosmeticakwaliteit en in ruwe vorm. Voor cosmetica is alleen de cosmeticakwaliteit geschikt. Gebruik in levensmiddelen raden we af.
Arabische gom verliest haar kleefkracht al vrij snel als het boven de 30 graden wordt verhit. Je kan de gom dan ook het beste in koud water laten oplossen. Dit gaat niet erg snel, laat het een nacht rustig staan, de volgende ochtend zal het meestal wel opgelost zijn.

De INCI naam is Acacia. Deze stof moet droog bewaard worden.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Guar
meel
[16104]

Guarmeel, ook wel guargom, bestaat uit de gemalen zaden van de guarplant ofwel Cyamopsis Tetragonoloba
Guarmeel bestaat voor een groot deel uit plantengommen. Het wordt gebruikt als verdikker, gelvormer en stabilisator.
Guarmeel moet voor gebruik opzwellen in de waterfase, dit kost enige minuten tijd. Alle gels met plantengommen zijn aangemaakt sterk aan bederf onderhevig. Een gel moet vers gebruikt worden of ander goed worden geconserveerd.
Gebruik in levensmiddelen raden we af.

De INCI naam van guarmeel is Cyamopsis Tetragonolobus Gum. Deze stof moet droog bewaard worden.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Natrium
alginaat
[16020]

Natriumalginaat is het natriumzout van alginezuur. Het wordt gewonnen uit bepaalde zeealgen.
Natriumalginaat is een goede gelvormer voor verzorgende huidgels.
Let op: alle waterige gels, en dat geldt zeker voor gels met natriumalginaat zijn zeer beperkt houdbaar. Zonder conserveermiddel maximaal een etmaal. Gebruik in levensmiddelen raden we af.

De INCI naam van natriumalginaat is Algin. Deze stof moet droog bewaard worden.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Natrium
carbomeer
[16010]

Natriumcarbomeer is een veelgebruikte gelvormer. Je kan natriumcarbomeer gebruiken om haarstyling gel te maken (haargel), maar ook voor gezichtsgel zoals bijvoorbeeld aftershave-gel. Natriumcarbomeer is het natriumzout van acrylzuur, het is een wit poeder.
Natriumcarbomeer vormt met water een gel. Voor haargel is 0,8 gram per 100 ml water een goede dosering. Dit maakt de dosering van carbomeer nogal lastig. Begin eens met een half theelepeltje en als dat teveel is neem je bijvoorbeeld hier weer de helft van. Voor gezicht verzorgende producten is 0,3 gram per 100 ml een geschikte dosering. 0,8 gram is ongeveer één afgestreken 2,5 ml maatlepel.
Natriumcarbomeer wordt gebruikt in de nieuwere Hobbythek boeken, het heet dan PNC 400 (een merknaam van Lenape Industries). In de oudere Hobbythek boeken wordt gebruik gemaakt van PN73 om haar gel te maken. PN 73 is niet meer leverbaar, maar kan je vervangen door natriumcarbomeer. Andere bronnen hebben het over gelvormer, gelbinder of gelbildner.
In de industrie wordt nog veel gbruikt van de wat ouderwetsere carbomeren die geneutraliseerd moeten worden, ons natriumcarbomeer hoeft niet geneutraliseerd te worden, de gel vormt zichzelf na het strooien in water.
Let op! Natriumcarbomeer kan niet goed tegen zuur en alcohol. Een beetje citroenzuur kan, mits de pH boven de 5,5 blijft. Het maximale alcohol percentage is 40%. Ook veel tensiden zorgen dat natrium carbomeer niet goed werkt, waardoor het in een shampoo of douchegel vaak niet bruikbaar is.

De INCI naam is Sodium carbomer. Deze stof moet zo droog mogelijk bewaard worden!

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Rewoderm [10201]

Rewoderm is een bijzonder soort tenside, het wordt vooral gebruikt als verdikker voor shampoo en douchegel. Rewoderm wordt gemaakt van palm- en kokosvet. Het is een heldere, lichtgele nogal dikvloeibare stof. Voor de kenners: het is een niet-ionisch tenside.

Rewoderm wordt aan de andere tensiden toegevoegd en heeft naast de verdikkende eigenschappen nog twee belangrijke effecten: het is een terugvetter en schuimstabilisator. Rewoderm wordt gebruikt in de Hobbythek boeken en in de Teleac cursus "zelf cosmetica maken" uit 1991.

In onze recepten wordt meestal ongeveer 4% Rewoderm gebruikt, dat is het maximale percentage dat de fabrikant adviseert, maar je kan dit zonder meer verdubbelen als je een dikkere shampoo of douchegel wil. Gebruik echter niet meer dan 10% Rewoderm. Mocht het dan nog niet dik genoeg zijn dan heb je mogelijk iets fout gedaan:

  • Je moet de shampoo tenminste 1 minuut goed roeren.
  • Rewoderm werkt het beste in een zure omgeving, voeg een mespuntje citroenzuur toe.
  • Je wil een erg dikke shampoo: voeg naast de Rewoderm één a twee theelepel(s) keukenzout toe per 100 ml shampoo en roer dit goed, de shampoo wordt nu dikker. Let op! Als je teveel zout toevoegt wordt de shampoo juist weer dunner!
  • Je hebt te weinig geduld, de shampoo verdikt nog wat verder in de 12 uren na bereiding.
Door de stroperigheid is Rewoderm niet de meest eenvoudig te verwerken stof, door Rewoderm voor gebruik wat op te laten warmen, bijvoorbeeld in de buurt van een kachel, of door de fles au-bain-marie te verwarmen wordt deze minder stroperig.

De INCI naam is De INCI naam is PEG-200 Hydrogenated Glyceryl Palmate, PEG-7 Glyceryl Cocoate..

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Xanthaan
gom
[16102]

Xanthaan gom (ook wel xantaan genoemd) is een gom die door de bacterie Xanthomonas Campestris wordt gemaakt. Deze gom wordt nog niet zo lang gebruikt als plantengom. Door de gecontroleerde omstandigheden waarin xanthaan wordt gemaakt is de kwaliteit veel regelmatiger dan die van bijvoorbeeld Arabische gom.
De gommen bestaan uit bepaalde soorten suikers en eiwitten. Toepassingen zijn o.a. verdikker in deodorant en tandpasta en stabilisator in crèmes.
Xanthaan gom verliest haar kleefkracht al vrij snel als het boven de 30 graden wordt verhit. Je kan de gom dan ook het beste in koud water laten oplossen. Dit gaat in vergelijking met de plantengommen vrij snel.
De Xanthaan gom die wij verkopen is een speciale zuivere vorm van Xanthaan gom.

De INCI naam is Xanthan Gum. Deze stof moet droog bewaard worden.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij


Voor het laatst aangepast op 1 juli 2010.