De Hekserij |
home |
winkel |
recepten |
cursussen |
nieuws |
contact |
english |
Tensiden, ofwel oppervlakte-actieve stoffen zijn de werkpaarden van reinigingsmiddelen als shampoo, afwasmiddel, douchegel en allesreiniger. Tensiden zijn nodig om
vet en vetachtige stoffen op te lossen en te verwijderen. Vet lost niet op in water, maar met behulp van een tenside worden de vetdeeltjes toch verwijderd.
Tensiden bestaan uit deeltjes met een vetaantrekkende kant en een wateraantrekkende kant. Als je nu een vet probeert op te lossen met behulp van een
tensideoplossing zal het vetaantrekkende deel aan het vet hechten en het wateraantrekkende deel aan het water. Op die manier worden vet en water verbonden.
Hierdoor kan het vet met water weggespoeld worden.
Tensiden hebben niet allemaal dezelfde eigenschappen. Sommige reinigen erg goed, andere zijn juist mild. De tensiden schuimen allemaal op een andere manier. Er zijn tensiden waar sommige mensen allergisch of overgevoelig op reageren. In een shampoo- of douchegelrecept wordt bijna altijd een combinatie van tensiden gebruikt, om zo de voordelen te combineren en de nadelen te verzachten.
| Basisdouchegel helder [10150] |
Speciaal voor iedereen die douchegel of shampoo wil maken als handenarbeid project zonder te veel gedoe met het mengen van tensides, het verdikken en het conserveren, hebben we deze basisdouchegel ingekocht. Het is een kant-en-klare douchegel, je zou er zo je haren mee kunnen wassen. Wat je nog toe kan voegen zijn een parfumolie, een effect als glitter of parelmoer en een kleurtje. Doordat de douchegel helder doorzichtig is is het extra leuk om hiervoor onze glasheldere flessen voor te gebruiken, dan komt de kleur en het effect ook goed tot z'n recht. De basisdouchegel is ook geschikt als shampoo voor het wassen van de haren.
Onze basisdouchegel helder is een cosmetisch product en bevat de volgende ingrediënten (INCI):
|
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
| Betaine [10101] |
Betaine is een 30% oplossing van cocoamidopropylbetaine in water. Cocoamidopropylbetaine is één van de meest gebruikte tensiden, het wordt gemaakt van palm-
en/of kokosolie. Het is een heldere, lichtgele nogal dunvloeibare vloeistof. Voor de kenners: het is een amfoteer tenside. De INCI naam is Aqua, Cocoamidopropyl Betain,
maar je komt ook wel de namen Cocamidopropyl Betain, Cocamidopropylbetain en Cocoamidopropylbetain tegen. Betaine is zeer geliefd bij shampoofabrikanten doordat
het de eigenschap heeft om irritatie van andere tensiden te verminderen. Helaas is er een kleine groep mensen die juist allergisch voor betaine is.
Betaine wordt gebruikt in de Hobbythek boeken (daar heet het betain) en in de Teleac-cursus "zelf cosmetica maken" uit 1991 (daar heet het "Tenside 2"). Betaine kan ondermeer gebruikt worden in tandpasta, shampoo, douchegel, reinigende crèmes en afwasmiddel.
|
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
| Decyl glucoside [10109] |
Decyl glucoside is een 50-55% oplossing van decyl glucoside in water. Decyl glucoside is populair in zogenaamde "natuurlijke" of "biologische" cosmetica. Het wordt gemaakt
van palm-en/of kokosolie en glucose. De INCI naam is Aqua, Decyl glucoside. Namen die voor dit en vergelijkbare producten worden gebruikt zijn Plantaren en lauryl glucoside.
De populariteit in natuurcosmetica heeft te maken met het feit dat uitsluitend plantaardige producten als grondstof worden gebruikt.
Decyl glucoside is nu meestal uit voorraad leverbaar!
|
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
| Detergent [10102] |
Op verzoek van diverse scholen hebben we 'Detergent' in ons assortiment opgenomen. Dit is een oplossing van 28% Natriumlaurylethersulfaat. Niet alleen een uitstekend reinigende stof, maar ook leuk voor proefjes, bijvoorbeeld om de verdikkende werking van gewoon keukenzout aan te tonen. De naam 'Detergent' of detergentoplossing komt van proefjes van de stichting C3. Natriumlaurylethersulfaat is een goed, goedkoop en goed ontvettend tenside. Het is met afstand het meest gebruikte tenside in shampoo, douchegel en dergelijke producten. De INCI-naam is Aqua, Sodium Laureth Sulfate. Natriumlaurylethersulfaat is onstabiel bij een pH onder de 5,5. Zorg er dus voor dat de pH hoger is, ideaal is tussen 5,5 en 6. Natriumlaurylethersulfaat zult u regelmatig tegenkomen in hoaxen, waarbij er allerlei verzonnen of zeer sterk aangedikte nadelen over deze stof worden vermeld. Indien u daar geloof aan hecht raden we u aan deze stof niet te gebruiken, we verkopen diverse alternatieven. We zagen dat onder de naam Detergent ook natriumlaurylsulfaat wordt verkocht, dat is een ander tenside, verwant aan natriumlaurylethersulfaat. Natriumlaurylsulfaat echter heeft een veel sterker ontvettende werking en is ondermeer daardoor veel minder huidvriendelijk. Belangrijker nog is dat er veel minder van nodig is, dus gebruik in een recept waarin om natriumlaurylethersulfaat of detergent wordt gebruikt niet zomaar natriumlaurylsulfaat!
|
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
| Facetenside [10103] |
Facetenside is een zeer mild tenside, vandaar de naam: het tenside dat bij uitstek geschikt is voor reinigende crèmes en gezichtsreinigers. Facetenside wordt net als Betaine gemaakt van kokos- en/of palmvet, maar dan verbonden met barnsteenzuur. Het is een heldere, lichtgele enigszins stroperige vloeistof. Facetenside is een anionisch tenside. De INCI naam is Aqua, Disodium laureth sulfosuccinate, het is een 40% oplossing in water. Facetenside is zeer mild. Zelfs in de geconcentreerde vorm waarin wij het verkopen roept het in verhouding weinig irritatie op. Het laat zich slecht verdikken, maar door mengen met bijvoorbeeld Betaine of Zetesol wordt dit probleem opgelost. Het percentage wasactieve stof is 40%. Facetenside wordt gebruikt in de nieuwere Hobbythek boeken (als Facetensid). Speciaal geschikt voor milde producten als babyshampoo, reinigende crèmes en gezichtreinigingslotion. Facetenside is onstabiel bij een pH onder de 5,5. Zorg er dus voor dat de pH hoger is, ideaal is tussen 5,5 en 6.
|
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
| Glycinetenside [10104] |
Glycinetenside is een zeer mild tenside, dat zich goed over huid en het haar verdeelt en daardoor goed reinigt. Het tenside wordt goed door de huid verdragen en levert zelfs minder iritatie op dan de meeste suikertensiden, bekend om hun mildheid. De naam is afgeleid van glycine, één van de twintig aminozuren waar ons lichaam uit opgebouwd is. Glycinetenside wordt gemaakt van kokos- en/of palmvet; de glycine wordt uit peulvruchten gewonnen. Het is een heldere, lichtgele enigszins stroperige vloeistof. Glycinetenside is een amfoteer tenside. De INCI naam is Aqua, Disodium Cocoamphodiacetate. Glycinetenside is zeer mild, heeft huid en haarconditionerende eigenschappen. Glycinetenside helpt net als Betaine irritatie veroorzaakt door andere stoffen te verminderen. Het percentage wasactieve stof is 40%. Glycinetenside wordt gebruikt in de Hobbythek boeken (eerst als Rewotheric, later als Glycintensid). Daarnaast is het een goed alternatief voor mensen die Betaine niet kunnen verdragen. Denk er wel aan dat het percentage wasactieve stof in Glycinetenside hoger is dan in Betaine; gebruik daarom naar verhouding minder. Geschikt voor onder meer milde shampoo en douchegel (vooral voor droog haar), afwasmiddel en gezichtreinigingscrème.
|
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
| Lamepon [10105] |
Lamepon is helaas niet meer in kleinere hoeveelheden leverbaar. U kunt het in grotere hoeveelheden (minstens 5 kilo) wel bestellen als maatwerkbestelling. U kunt in recepten Lamepon meestal prima vervangen door een ander mild tenside, bijvoorbeeld Facetenside Hx, Glycinetenside Hx of Decyl glycoside. Denk er wel aan de hoeveelheid aan te passen, Lamepon heeft 30% actieve bestanddelen, de ander genoemde tensiden 40-55%, gebruik dus minder van het vervangende tenside. Lamepon is een zeer mild, al lang gebruikt tenside, het tenside wordt goed door de huid verdragen. Andere namen zijn Lamepon S en Collageentenside. Lamepon wordt gemaakt van dierlijke en plantaardige eiwitten: het is dus niet geschikt voor veganisten. Doordat het makkelijk bederft wordt het door de fabrikant al geconserveerd (met parabenen). Overigens is deze conservering onvoldoende voor het eindproduct, je zal dus zelf ook nog moeten conserveren. Het is een heldere, lichtgele enigszins stroperige vloeistof met een aparte geur. Doordat het deels van dierlijk materiaal is gemaakt is Lamepon zeer huidvriendelijk, soms de enige keus voor mensen met extreme overgevoeligheid. Lamepon is een anionisch tenside. De INCI naam is Aqua, Potassium Cocoyl Hydrolyzed Collagen. Het percentage wasactieve stof is 30%. Lamepon wordt gebruikt in de oudere Hobbythek boeken (als Lamepon S) en in de Teleac-cursus "zelf cosmetica maken" uit 1991 (daar heet het "Tenside 3"). Lamepon kan ondermeer gebruikt worden in babyshampoo, douchegel en afwasmiddel.
|
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
| Natriumlaurylsulfaat (SLS) [10111] Nieuw in januari 2011 |
Natriumlaurylsulfaat (SLS), is een tenside in vaste vorm. Het wordt in Europa vooral veel in tandpasta gebruikt, weinig in reinigende producten voor huid en haar. In de VSA, maar ook elders is het een erg veel gebruikt middel in shampoo. douchegel en aanverwante producten. Natriumlaurylsulfaat (SLS) wordt wereldwijd niet alleen veel gebruikt in cosmetica, het is ook de standaardstof om de gevoeligheid voor irritatie te meten. Door deze twee feiten behoort het ook tot de cosmeticaingrediënten waar de meeste onzin over wordt verkocht door opruiende websites en weinig deskundige cosmeticafabrikanten. Aan natriumlaurylsulfaat worden de meest nare eigenschappen toegekend of ze worden zeer overdreven. De eerste reden hiervoor is dat het zoveel wordt gebruikt, althans in de VS, je kan dus veel mensen bang maken door maar één "gevaarlijke" stof te noemen. Veel Nederlandse sites nemen deze Amerikaanse waarschuwingen klakkeloos over. Niet alleen maken deze sites zich belachelijk door hun gebrek aan kennis over de eigenschappen van natriumlaurylsulfaat, maar ook is het onzinnig te waarschuwen voor douchegel en shampoo met natriumlaurylsulfaat omdat dit in Europa nu eenmaal amper in dergelijke producten wordt gebruikt. Omdat het een standaardstof is voor het testen van irritatie (niet omdat het extreem irriteert, maar omdat het een veel voorkomende stof is en omdat deze makkelijk met water is af te wassen waardoor de irritatie weer verdwijnt) is er veel literatuur over de irritatie van natriumlaurylsulfaat, dat zal een andere reden zijn waarom het veel genoemd wordt als irriterende stof. Maar: toegegeven, het is vergeleken met andere tensiden inderdaad een redelijk irriterende stof. Een betere keuze voor shampoo is bijvoorbeeld ons product Detergent dat een 30% oplossing van natriumlaurylethersulfaat is. Dit is minder irriterend maar reinigt nog steeds vrij goed. We adviseren SLS dan ook alleen voor producten waarin het handig is om een tenside in vaste vorm te gebruiken als schuimend badzout of bruisballen. Natriumlaurylsulfaat (SLS) is een goede reinger en schuimt prima. We verkopen dit speciaal voor gebruik in bruisballen en andere schuimende cosmetica in vaste vorm, maar het kan ook in oplossing worden gebruikt in handzeep, shampoo en dergelijke. Onze kwaliteit is ook geschikt voor tandpasta. De INCI naam is Sodium Lauryl Sulfate. Het percentage wasactieve stof is 100%.
Natriumlaurylsulfaat is relatief irriterend, om die reden is het verstandig niet teveel te gebruiken, of anders te mengen met tensiden die de irritatie verminderen zoals Betaine. In
bruisballen en dergelijke is een lager percentage bijvoorbeeld 5-10% gebruikelijk, in tandpasta 1-3%.
|
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
| Rewoderm [10201] |
Rewoderm is een bijzonder soort tenside, het wordt vooral gebruikt als verdikker voor shampoo en douchegel. Rewoderm wordt gemaakt van palm- en kokosvet. Het is een heldere, lichtgele nogal dikvloeibare stof. Voor de kenners: het is een niet-ionisch tenside. De INCI naam is PEG-200 Hydrogenated Glyceryl Palmate, PEG-7 Glyceryl Cocoate. Rewoderm wordt aan de andere tensiden toegevoegd en heeft naast de verdikkende eigenschappen nog twee belangrijke effecten: het is een terugvetter en schuimstabilisator. Rewoderm wordt gebruikt in de Hobbythek boeken en in de Teleac cursus "zelf cosmetica maken" uit 1991. In onze recepten wordt meestal ongeveer 4% Rewoderm gebruikt, dat is het maximale percentage dat de fabrikant adviseert, maar je kan dit zonder meer verdubbelen als je een dikkere shampoo of douchegel wil. Gebruik echter niet meer dan 10% Rewoderm. Mocht het dan nog niet dik genoeg zijn dan heb je mogelijk iets fout gedaan:
|
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
| Sanfteen [10106] |
Sanfteen is een zeer mild tenside, het wordt goed door de huid verdragen. Sanfteen is een zogenaamd suikertenside, gemaakt van suiker (en kokosolie). Het is niet vloebaar, maar wordt in de vorm van een soort pasta geleverd. Het heeft een kenmerkende eigen geur. Sanfteen is zeer mild, daardoor is het reinigend vermogen beperkt. Net als Betaine helpt het irritatie veroorzaakt door andere tensiden te verminderen. Door de beperkte reinigende kracht is het alleen gecombineerd met andere, sterkere tensiden geschikt voor gebruik in een shampoo of douchegel. Verder speciaal geschikt voor schuimend reinigende crèmes. Sanfteen is een amfoteer tenside. De INCI naam is Sucrose Cocoate, Aqua. Het percentage wasactieve stof is 65%. Sanfteen kan problemen geven in producten met een pH onder de 7. In neutrale shampoo's en douchegel is het aan te bevelen maximaal 8% Sanfteen te gebruiken. In crèmes maximaal 2% gerekend in de hele crème, dus zelden meer dan 8% in de vetfase.
|
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
| Sodium Cocoyl Isethionate (SCI) [10110] |
Sodium Cocoyl Isethionate (SCI), is een tenside in vaste vorm. Het wordt o.a. gebruikt als vervanger van zeep in reinigende stukken "zeep". Het is milder dan zeep en schuimt ook goed als er kalk in het water zit. Sodium Cocoyl Isethionate (SCI) is een goede reinger en schuimt redelijk. We verkopen dit speciaal voor gebruik in bruisballen en andere schuimende cosmetica in vaste vorm, maar het kan ook in oplossing worden gebruikt in handzeep, shampoo en dergelijke. De INCI naam is Sodium Cocoyl Isethionate. Het percentage wasactieve stof is 100%. SCI kan desnoods tot 100% worden gebruikt. In bruisballen en dergelijke is een lager percentage bijvoorbeeld 5-10% gebruikelijker.
|
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
| Tensidemix [10108] |
Tensidemix is onze vertaling van het Duitse "Tensidmischung". Tensidemix is een mengsel van een aantal tensiden. Met alleen tensidemix als tenside kan je een prima
shampoo of douche gel maken, je hoeft dus niet allemaal verschillende tensiden op voorraad te hebben en je kan sneller werken. Tensidemix bestaat uit 60%
Facetenside, 35% Betaine en 5% Sanfteen.
|
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
| Zetesol [10107] |
Zetesol is het krachtigste tenside dat we verkopen. Het is niet mild, maar dat komt voor een groot deel door het hoge percentage wasactieve stof. Grondstoffen voor Zetesol zijn naast kokos- en/of palmvet: ammoniak en ethyleenoxide. Het is een heldere, lichtgele enigszins stroperige vloeistof. Zetesol is deels een anionisch en deels een amfoteer tenside. De INCI naam is Aqua, MIPA-Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betain. Zetesol is een zeer goede reiniger en ontvetter. Het schuimt goed. Het percentage wasactieve stof is 55%. Zetesol wordt gebruikt in de Hobbythek boeken (als Zetesol). Daarnaast kan het gebruikt worden als vervanger van "Texapon" ofwel "Tenside 1" als gebruikt in de Teleac-cursus" zelf cosmetica maken" uit 1991. Denk er wel aan dat het percentage wasactieve stof in Zetesol hoger is dan in Texapon; gebruik daarom minder. Geschikt voor onder meer shampoo en douchegel (vooral voor vet haar), afwasmiddel, allesreiniger en badschuim. Zetesol is onstabiel bij een pH onder de 5,5. Zorg er dus voor dat de pH hoger is, ideaal is tussen 5,5 en 6.
|
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij