De Hekserij |
home |
winkel |
recepten |
cursussen |
nieuws |
contact |
english |
Op deze pagina staan de poeders, granulaten, zouten en soortgelijke cosmetica grondstoffen die we niet elders kwijt konden. Behalve hun vorm hebben ze vaak niets gemeen, maar uiteraard hebben we ze goed beschreven.
| Basis badzout [10130] |
Basisbadzout is in feite gewoon een mooi grof badzout. Je zou het zo in bad kunnen gebruiken, maar het is een beetje saai. Door er een geurtje en een kleurtje
aan toe te voegen wordt het een stuk leuker.
Zie onze recepten voor informatie over het maken van badzout. De INCI naam van basisbadzout is Sodium chloride, PEG-40 Hydrogenated Castor oil. |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
| Calciumcarbonaat [13007] |
Calciumcarbonaat ofwel krijt wordt vooral gebruikt in tandpasta's. Het is daar een verdikker en schuurhulpmiddel.
Hoewel het leuk is om op school een keer tandpasta te maken raden we regelmatig gebruik af: de kwaliteit van zelf gemaakte tandpasta is wisselend en daardoor is moeilijk te zeggen of de tanden voldoende gereinigd worden. De INCI naam van calciumcarbonaat is Calcium carbonate. |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
| Citroenzuur ZZ pro cosmetica [13002] |
Citroenzuur zit in erg veel soorten cosmetica. Het verlaagt de pH (zuurgraad) van cosmetica zodat de cosmetica zuurder wordt. Omdat de huid van nature vrij
zuur is wordt zure cosmetica vaak beter verdragen dan niet zure cosmetica. Ook gaat verlaging van de zuurgraad bederf tegen, al moet je meestal nog een
aanvullend conserveermiddel gebruiken.
Om shampoo met Rewoderm te kunnen verdikken moet je ook een zuur gebruiken. Verder wordt citroenzuur samen met natriumbicarbonaat gebruikt in bruisend badzout en bruisballen: citroenzuur maakt koolzuurgas vrij uit natriumbicarbonaat dat zorgt voor de bubbels. De INCI naam van citroenzuur is Citric acid. |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
| Kaliumcarbonaat ZZ pro cosmetica [13001] |
Kaliumcarbonaat wordt met name gebruikt als emulgator: het verzeept vetzuren als stearinezuur en vetzuren uit bijenwas. De zeep die hiermee wordt gevormd is
een emulgator in crèmes en dergelijke. Daarnaast kan kaliumcarbonaat worden gebruikt voor het verhogen van de pH. Ook in scheerzeep zit vaak kaliumcarbonaat
voor het verzepen van vetzuren en voor het verweken van baardharen.
Kaliumcarbonaat wordt gewonnen uit kaliumzouten en krijt, mineralen die verspreid over de aarde voorkomen. De INCI naam van kaliumcarbonaat is Potassium carbonate. |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
| Kaolien [13010] |
Kaolien (bolus alba, witte klei, porceleinaarde) is een zuivere witte kleisoort. Het wordt als mineraal gewonnen en voor gebruik in cosmetica nog eens gezuiverd.
Minder zuivere kaolien kan niet in cosmetica worden gebruikt. Kaolien wordt gebruikt in poeders en in kleimaskers, het absorbeert vet en olie en is een goedkoop
vulmiddel. Uiteraard is onze kaolien geschikt voor cosmetica.
De INCI naam van kaolien is Bolus alba. |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
| Kiezelzuur [13011] |
Kiezelzuur is een heel fijn gepoederd soort waterhoudend zand. Het wordt uit zand en water gemaakt. Ook hier is het belangrijk de cosmetica variant te gebruiken, te
fijn kiezelzuur is kankerverwekkend, het heeft een soortgelijke werking als asbest. Uiteraard is ons kiezelzuur geschikt voor cosmetica.
Het wordt in cosmetica gebruik als een soort gelvormer, als spreidingsmiddel in decoratieve cosmetica en als slijpmiddel in tandpasta
De INCI naam van kiezelzuur is Hydrated silica. |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
| Loofah - gesneden [13101] Nieuw in april 2010 |
Loofah is de naam voor gedroogde zeekomkommer. Het is als het ware het skelet van deze plant. In z'n geheel wordt het wel als spons gebruikt. Wij verkopen het in stukjes gesneden
als scrubmiddel. Zeer geschikt voor het maken van scrubzeep.
De INCI naam van loofah is Luffa cylindrica. |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
| Magnesiumstearaat [13020] |
Magnesiumstearaat is een soort -niet oplosbare- zeep, het is het magnesiumzout van stearinezuur. Het stearinezuur wordt uit natuurlijke vetten en olie gewonnen, de
magnesiumzouten worden overal ter wereld gewonnen, in Nederland bijvoorbeeld bij Veendam. Magnesiumstearaat hecht zich goed aan de huid en wordt in cosmetica
dan ook gebruikt om poeders en dergelijke goed te laten hechten, zodat het poeder niet al te makkelijk van de huid af te krijgen is.
De INCI naam van magnesiumstearaat is Magnesium stearate. |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
| Magnesiumsulfaat [41007] |
Magnesiumsulfaat is het zwavelzure zout van magnesium. Het staat ook bekend onder de namen bitterzout, Epsom zout, Epson zout (foute naam overigens),
zwavelzure magnesia, Engels zout en waarschijnlijk nog wel wat namen. Het wordt in cosmetica met name gebruikt als badzout, er worden verschillende eigenschappen
aan toegeschreven die het goed voor de huid zouden maken.
De INCI naam van magnesiumsulfaat is magnesium sulfate. |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
| Natriumbicarbonaat [13005] |
Natriumbicarbonaat zou je kunnen zien als het mildere broertje van soda. Het is een koolzuurzout van natrium. Het staat onder vele namen bekend, zoals zuiveringszout,
maagzout, baking soda, natriumwaterstofcarbonaat, dubbel koolzure natron en nog een boel andere namen. In de cosmetica wordt het veel gebruikt als pH verhoger,
als badzout en samen met citroenzuur (of een ander poedervormig zuur) in bruisend badzout en bruisballen.
De INCI naam van natriumbicarbonaat is Sodium hydrogen carbonate. |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
| Natriumsulfaat [13009] |
Natriumsulfaat, ook bekend onder de naam Glauberzout, is een klassieke basis voor badzouten. Daarnaast veel als vulstof, bijvoorbeeld om het strooien van poeders te verbeteren of als een inerte tussenstof in
badbruisballen.
De INCI naam van natriumsulfaat is Sodium sulfate. |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
| Peelinggranulaat [13100] |
Peelinggranulaat is granulaat gemaakt van gemalen olijfpitten en amandelen. Het dient als peeling of scrub in een peelingcrème, scrubgel en soortgelijke producten.
Ook in zeep kan het worden toegepast, het is echter wel vatbaar voor schimmel, dus het is verstandig hier op te letten.
De INCI naam is Prunus Dulcis, Olea Europaea. |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
| Puimsteenmeel [13004] |
Puimsteenmeel is gemalen puimsteen, een soort brosse door vulkanische processen gevormde steensoort. Ideaal voor het verwijderen van eelt, een prima lichaamsscrub.
De INCI naam is Pumice. |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
| Talk poeder [13000] |
Talkpoeder is een veel gebruikte basis voor gezichtspoeders, compactpoeder, babypoeder, oogschaduw en soortgelijke cosmetica. Het wordt gemaakt van een
mineraal, een magnesiumsilicaat. Het is absoluut noodzakelijk speciaal talkpoeder voor cosmetica te gebruiken, ruwe talk kan verontreinigingen als alsbest bevatten.
Uiteraard is het talkpoeder dat wij gebruiken van die voor cosmetica geschikte variant.
Talkpoeder is zacht en voelt prettig aan. Het is goedkoop en wordt daarom vaak als poederbasis of vulmiddel gebruikt. De INCI naam van talkpoeder is Talcum. |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
| Ureum [40801] |
Ureum komt van nature voor in ons lichaam, het is het afbraakproduct van eiwitten en zit in urine, maar ook in het zweet. Op de huid werkt het als een vocht
vasthoudende stof. Het is daarmee misschien wel een ideale grondstof voor cosmetica: nuttig, natuurlijk, komt van nature voor, is niet giftig, niet slecht voor
het milieu, niet irriterend, niet allergeen. Kan worden toegevoegd aan de waterfase van crèmes, shampoo en douchegel. Het kan al dan niet gekleurd en
gegeurd worden gebruikt als badkaviaar. We leveren het in kleine korrels.
De INCI naam van ueum is Urea. |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij
| Zinkoxide [41018] |
Zinkoxide is het oxide van zink. Het staat ook bekend onder de namen zinkwit en calamine, naar La Calamine, tegenwoordig Kelmis, een Belgisch dorp waar ooit enorm
veel zink werd gewonnen. Het wordt in cosmetica gebruikt als antisepticum en als UV filter. Als antisepticum zit het bijvoorbeeld in babyzalf en sommige deodorants. Als
UV filter wordt het met name gebruikt in een speciale ultrafijne vorm. Ons zinkoxide is daardoor alleen en beperkt geschikt als UV filter als geaccepteerd wordt dat de
huid er wit door kleurt. Het wordt ook wel als wit pigment gebruikt, maar de dekking is niet erg goed. Het is milieugevaarlijk omdat het ook veel micro-organismen en
waterdieren doodt.
De INCI naam van zinkoxide is Zinc oxide. |
Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij