De Hekserij

home

winkel

recepten

cursussen

nieuws

contact

english

Emoliënten

Emoliënten zijn stoffen die zorgen dat een crème, zalf of lotion lekker op de huid smeert. Een crème moet lekker aanvoelen op de huid, lekker smeren en de huid moet glad en zacht aanvoelen. Al deze functies worden uitgevoerd door de emoliënten.
Strikt genomen kan je prima crèmes maken zonder deze stoffen, maar het is niet voor niets dat de meest populaire en dure crèmes vaak veel emoliënten bevatten. Tenslotte is gebruik van cosmetica voor veel mensen ook een vorm van spelen, recreatie en verwennen. Dan wil je uiteraard ook een prettig aanvoelende crème.

Veel emoliënten hebben naast hun functie als emoliënt nog een extra functie, bijvoorbeeld als hulpje van de emulgator (co-emulgator), als occlusief, dat is een stof die uitdroging van de huid voorkomt door deze deels af te sluiten of als oplosmiddel voor parfum en werkstoffen.

Cetylalcohol [11120]

Cetylalcohol is een vetalcohol. Vetalcoholen worden meestal uit natuurlijke vetten bereid, in ons geval uit plantaardige olie.
Cetylalcohol wordt voor verscheidene doelen gebruikt. Het is om te beginnen een emoliënt, een crème met een beetje cetylalcohol zal prettiger op de huid voelen. Ook is cetylalcohol een emulgator. De emulgerende werking is echter vrij klein, meestal wordt cetylalcohol gebruikt als co-emulgator naast een andere emulgator. Daarnaast wordt cetylalcohol gebruikt om de consistentie van crèmes te veranderen, een kleine hoeveelheid cetylalcohol maakt de crème een stuk steviger. Cetylalcohol wordt verder wel gebruikt om zalven of vette crèmes hydrofieler te maken. Door de emulgerende werking kan cetylalcohol een beetje water vasthouden.

De aanduiding volgens INCI: Cetyl Alcohol.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Isopropylmyristaat (IPM) [11122]

Isopropylmyristaat, vaak afgekort tot IPM is een ester van propylalcohol en myristinezuur. Het myristinezuur is meestal uit natuurlijke vetten verkregen, de propylalcohol is vaak van aardolie afkomstig.
IPM is een zeer veel gebruikt emoliënt. Het is een reukloze, kleurloze vettige vloeistof met een lage stroperigheid. Het zorgt voor een erg goede spreiding van de crème zodat deze prettig aanvoelt op de huid. Daarnaast wordt IPM gebruikt als oplosmiddel of zelfs basis voor parfums. Het verdampt in tegenstelling tot alcohol niet, maar lost wel veel geurstoffen op en kan goed gemengd worden met vette bases.

De aanduiding volgens INCI: Iso propyl myristate.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Lanoline

Zie Wolvet

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Paraffine was [11181]

Paraffinewas is een wasachtige stof die wordt gewonnen uit aardolie.
Paraffinewas is een goede stof voor het harder maken van zalven op basis van vaseline. Voor het overige zijn de eigenschappen vergelijkbaar met die van vaseline en paraffine olie. Onze paraffinewas voldoet aan de strenge regels die er zijn met betrekking tot de zuiverheid voor gebruik in cosmetica. Door deze zuiverheid is onze paraffinewas niet giftig, niet schadelijk en niet allergeen.
Paraffine is een occlusief, het houdt de verdamping van water uit de huid deels tegen en gaat op die manier uitdroging van de huid tegen. Hierdoor blijft de huid zacht.

Een bekend broodje aap verhaal betreft de zogenaamde paraffineverslaving. Volgens dit broodje aap verhaal zouden cosmetica met paraffineproducten de huid verslaafd maken aan gebruik van paraffine. De huid zou lui worden en zelf geen vetten meer aanmaken. Gevolg zou dan zijn dat als gestopt werd met de crème de huid zou uitdrogen en maanden nodig hebben voor herstel.
Uiteraard is dit onzin. De huid kan niet verslaafd worden aan wat dan ook. De aanmaak van vetten door de talgklieren is niet afhankelijk van wat je op de huid smeert, maar van de hormoonhuishouding. Al smeer je je huid elke dag vol met een laag frituurvet van een centimeter dik, de huid zal er niet meer of minder vet door gaan aanmaken.
Wel is het zo dat stoppen met een goede crème kan zorgen voor een droger aanvoelende huid. Een crème voorkomt uitdroging van de huid, daar gebruik je 'm voor. Als je stopt met smeren of over gaat op een minder goed werkende crème dan zal de huid wat minder goed vet en vochtig worden gehouden en zal dus droger gaan aanvoelen. Na een tijdje ben je aan deze drogere huid gewend en beschouw je dat als normaal.

De aanduiding volgens INCI: Paraffin.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Paraffine olie [11182]

Paraffine olie is een olieachtige stof die wordt gewonnen uit aardolie.
Paraffine olie is een goede stof voor het zachter maken van zalven op basis van vaseline. Voor het overige zijn de eigenschappen vergelijkbaar met die van vaseline en paraffine was. Onze paraffine olie voldoet aan de strenge regels die er zijn met betrekking tot de zuiverheid voor gebruik in cosmetica. Door deze zuiverheid is onze paraffine olies niet giftig, niet schadelijk en niet allergeen. Onze paraffine olie is vrij stroperig.
Paraffine olie is een occlusief, het houdt de verdamping van water uit de huid deels tegen en gaat op die manier uitdroging van de huid tegen. Hierdoor blijft de huid zacht. Het wordt ook wel gebruikt als oplosmiddel voor parfums en als glijmiddel in massagecrèmes.

De aanduiding volgens INCI: Paraffinum liquidum.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Squalaan [11123]

Nieuw in april 2010

Squalaan is een zeer efficiënte emoliënt. Onze squalaan wordt gemaakt op basis van plantaardige grondstoffen.
Squalaan (Engels: squalane) is de stabiele versie van squaleen (Engels: squalene). Squaleen komt voor in het menselijke huidvet (ongeveer 12% van het huidvet bestaat eruit), vandaar dat het, net als squalaan goed op de huid spreid en makkelijk intrekt.
Squalaan wordt meestal van plantaardige of dierlijke vetten gemaakt, onze squalaan wordt gemaakt van olijfolie.

De aanduiding volgens INCI: Squalane

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Vaseline [11180]

Vaseline is een zachte wasachtige stof die wordt gewonnen uit aardolie.
Vaseline is een veel gebruikte zalfbasis. Hoewel sommige mensen vaseline als niet natuurlijk beschouwen wordt vaseline ook veel gebruikt als zalfbasis in de kruidengeneeskunde. In de reguliere geneeskunde is vaseline zeer populair, het bederft niet, is niet allergeen (en wordt daarom ook gebruikt als neutrale stof tijdens allergietesten), niet giftig of op een andere manier schadelijk.
Het is bij dit alles wel heel belangrijk dat de vaseline zeer zuiver is, voor gebruik in geneesmiddelen en cosmetica worden hoge eisen gesteld aan de zuiverheid. Dat is belangrijk, want onzuivere vaseline kan wel degelijk schadelijk zijn.
Paraffine olie is een occlusief, het houdt de verdamping van water uit de huid deels tegen en gaat op die manier uitdroging van de huid tegen. Hierdoor blijft de huid zacht.

De aanduiding volgens INCI: Petrolatum

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Walschot [11105]

Walschot is oorspronkelijk een vet dat uit potvissen werd gewonnen. Tegenwoordig wordt het uit dierlijke, plantaardige of minerale olie gemaakt. Het is een ester van cetylalcohol en palmitinezuur. Ons walschot is gemaakt van plantaardige grondstoffen.
Walschot, ook wel spermacetti genoemd was zeer gewild, omdat het vroeger de enige beschikbare stof was die zorgde voor een prettig huidgevoel. Tegenwoordig heeft de crèmefabrikant de keuze uit honderden soorten van deze was-esters. Ook tegenwoordig worden de walschot vervangers nog veel gebruikt.

De aanduiding volgens INCI: Cetyl palmitate

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Wolvet [11103]

Wolvet is het huidvet van schapen dat uit de wol wordt gewonnen. Het wordt ook wel lanoline genoemd. Wij vermijden die naam lanoline, omdat het ook wel gebruikt wordt voor mengsels van wolvet en andere zaken, zoals plantaardige olie, vaseline en dergelijke.
Wolvet is het huidvet van schapen en lijkt wel wat op ons huidvet. Het is daarom vaak een heel goede stof in crèmes en zalven. Nadelen zijn er soms ook: sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde natuurlijke bestanddelen uit wolvet. Verder heeft het een geur die niet iedereen waardeert.
Ons wolvet is zeer zuiver en bevat geen of hooguit een extreem kleine hoeveelheid aan bestrijdingsmiddelen. Deze worden gebruikt om de schapen vrij van ongedierte te houden. Om deze reden is het verstandig om alleen wolvet te gebruiken dat nadrukkelijk geschikt is voor cosmetica.

De aanduiding volgens INCI: Lanolin

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij


Voor het laatst aangepast op 21 april 2010.